Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Rapport van de Raad van Advies over Bureau Onafhankelijke Risico-beoordeling van de VWA

27 april 2007 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2007/746 26 april 2007

onderwerp bijlagen apport van de Raad van Advies over
R 1 Bureau Onafhankelijke Risico-
beoordeling van de VWA
Geachte Voorzitter,

Overeenkomstig artikel 9, tweede lid, van de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit, doe ik u bijgaand toekomen de rapportage van de Raad van Advies over 2006.

De Raad van Advies is op 12 september 2006 op grond van de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit ingesteld door de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Raad van Advies heeft tot taak erop toe te zien dat risicobeoordelingen, onderzoeken en daarmee verbonden adviezen van Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op onafhankelijke wijze tot stand komen. Tevens bewaakt de Raad de wetenschappelijke kwaliteit van deze risico- beoordelingen.
De Raad bestaat uit vijf prominente wetenschappers en is ingesteld voor een periode van vier jaar.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit Ik ben verheugd te constateren dat de Raad van Advies tot de conclusie komt dat de in Directie Voedselkwaliteit 2006 uitgebrachte onderzoeken, beoordelingen en adviezen van het Bureau Risico- en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73 beoordeling van de VWA voldoen aan de eisen van onafhankelijkheid en wetenschappe- Postadres: Postbus 20401 lijke kwaliteit. Slechts bij één onderzoek is gebleken dat de wetenschappelijke kwaliteit 2500 EK 's-Gravenhage onvoldoende aanwezig was. Voor meer informatie verwijs ik u naar de bijgevoegde Telefoon: 070 - 3786868 rapportage.
Fax: 070 - 3786100
Ik vertrouw erop dat het onafhankelijke Bureau Risicobeoordeling uitvoering zal geven aan de aanbevelingen van de Raad van Advies. De Raad zal hier eveneens op toezien.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 26 april 2007 VD. 2007/746 2

Met de toezending van deze rapportage voldoe ik aan de aan mij door de wet opgelegde verplichting om jaarlijks een rapportage van de Raad over het afgelopen kalenderjaar aan de beide Kamers der Staten-Generaal te zenden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Rapportage van de Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA over 2006


---

Aan: de minister van LNV,
I.a.a. de minister van VWS

Geachte minister,

Hierbij bied ik u de rapportage aan van de Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA. De Raad heeft conform de artikelen 6 t/m 8 van de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit (Staatsblad 2006 247) onderzocht of de risicobeoordelingen, onderzoeken en daarmee verbonden adviezen van het Bureau Risicobeoordeling van de VWA over het jaar 2006 voldoen aan de in artikel 6 van de Wet genoemde criteria : onafhankelijkheid en de wetenschappelijke kwaliteit.

De Raad is tot de conclusie gekomen dat het onderzoek, de beoordeling en de advisering voldoen aan de criteria van onafhankelijkheid en wetenschappelijke kwaliteit, op één uitzondering na. Wel maakt de Raad van de gelegenheid gebruik om een aantal opmerkingen te maken en adviezen te geven. Deze staan genoemd in het verslag.

De Raad is per 1 augustus 2006 ingesteld en heeft derhalve het genoegen u voor de eerste maal haar rapportage aan te bieden. Wij vragen u deze rapportage conform artikel 9 lid 2 van de Wet te doen toekomen aan de Staten-Generaal. De Raad wil u danken voor het in haar gestelde vertrouwen en ziet zich zonder bericht uwerzijds van haar taak voor wat betreft 2006 ontheven.

Hoogachtend

Prof. dr. J.G.A.J. Hautvast.
voorzitter van de Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA

Rapportage van de Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit over 2006

De Raad van Advies voor de onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit heeft conform de artikelen 6 t/m 8 van de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit (Staatsblad 2006 247) onderzocht of de risicobeoordelingen, onderzoeken en daarmee verbonden adviezen van het Bureau Risicobeoordeling van de VWA over het jaar 2006 voldoen aan de in artikel 6 van de Wet genoemde criteria : onafhankelijkheid en de wetenschappelijke kwaliteit.

De Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA is van oordeel dat de in 2006 uitgebrachte onderzoeken, beoordelingen en adviezen van het Bureau Risicobeoordeling van de VWA voldoen aan de eisen van onafhankelijkheid en wetenschappelijke kwaliteit, op één uitzondering na. Dit betreft het onderzoek naar de veiligheid van biologische producten, uit november 2006. De wetenschappelijke kwaliteit was hierbij onvoldoende aanwezig.

De Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA wil bij haar conclusie nog de volgende opmerkingen maken en aanbevelingen geven.

Opmerkingen:

1. De kwaliteit van de adviezen is over het algemeen van een hoog niveau. In korte tijd is hiermee een gestage productie met een hoge kwaliteit bereikt. Wel zijn er enkele adviezen van mindere kwaliteit, zij het nog steeds voldoende, en is er één advies dat niet aan de criteria van onafhankelijkheid en wetenschappelijke kwaliteit blijkt te voldoen, namelijk het reeds genoemde onderzoek naar de veiligheid van biologische producten.

2. De kwaliteit van de adviezen worden nog te weinig mede-beoordeeld door onafhankelijke vakgenoten. Wel schakelt het Bureau Risicobeoordeling altijd collega's in uit de eigen organisatie, maar deze kunnen niet worden aangemerkt als onafhankelijke peer-reviewers.

3. Een aantal malen is een volledig onderzoek uitgevoerd waar had kunnen volstaan met een weergave van de stand van zaken, aangevuld met het gevraagde specifieke onderzoek.

4. De Raad heeft geconstateerd dat er geen criteria bestaan over de vraag wanneer een advies wordt uitgebracht aan de minister(s) dan wel wanneer hiervan wordt afgezien.

Aanbevelingen

1. Nog te weinig maakt het Bureau Risicobeoordeling gebruik van internationale onderzoeken en onderzoeksprogramma's. De Raad adviseert het Bureau om hierover meer afstemming te zoeken.

2. De Raad constateert dat sommige adviezen van het Bureau Risicobeoordeling worden aangemerkt als wetenschappelijke ondersteuning en niet worden gestuurd aan de minister(s), maar aan de toezichtafdeling van de VWA of aan de departementen ten behoeve van de beleidsvoorbereiding. Dit is alleen dan gerechtvaardigd indien duidelijk is wat de criteria zijn waarop het Bureau Risicobeoordeling deze keuze

baseert. Deze criteria ontbreken vooralsnog. De Raad doet het Bureau de aanbeveling deze criteria op te stellen

3. Voor het Bureau is voorzien in een vrij besteedbaar bedrag om met name ongevraagde adviezen te kunnen geven. De Raad constateert dat dit bedrag in 2006 nog niet volledig beschikbaar was en merkt hierbij op dat dit de onafhankelijke beoordeling en advisering over risico's kan belemmeren.

Over de Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA De Raad is per 1 augustus 2006 opgericht. Ze is op 12 september 2006 officieel geïnstalleerd door de minister van LNV en heeft sindsdien 3 maal vergaderd. In deze vergaderingen is kennisgemaakt met de VWA en met het Bureau Risicobeoordeling en zijn de adviezen en risicobeoordelingen over 2006 onderzocht. De Raad is ingesteld voor een periode van 4 jaar, met de optie tot eenmalige verlenging. De Raad bestaat uit de volgende leden:
- prof. dr. J.G.A.J. Hautvast (voorzitter), emeritus hoogleraar te Wageningen
- prof. dr. ir. J. Dul, hoogleraar te Rotterdam
- prof. dr. F. van Knapen, hoogleraar te Utrecht
- prof. dr. I.M.C.M.Rietjens, hoogleraar te Wageningen
- prof. dr. C.A.J.Vlek, emeritus hoogleraar te Groningen Een opgave van nevenfuncties in verband met mogelijke strijdige belangen is gepubliceerd in de Staatscourant 31 van 13 februari 2007.

Over het Bureau Risicobeoordeling VWA
Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA heeft in 2006 42 adviezen uitgebracht, waarvan 2 op het terrein van productveiligheid. 26 adviezen waren gericht aan de minister(s) van LNV en/of VWS en 16 aan de toezichtafdeling van de VWA, dan wel aan de beleidsafdelingen van beide ministeries. Beide soorten van adviezen zijn voor het publiek toegankelijk via de website van de VWA. De Raad van Advies heeft beide soorten van adviezen beoordeeld. Eerder is reeds opgemerkt dat de Raad heeft geconstateerd dat er geen criteria bestaan over de vraag wanneer een advies wordt uitgebracht aan de minister(s) dan wel wanneer hiervan wordt afgezien.

---- --