Gemeente Hengelo

Uitbreiding winkelcentrum Esrein

College neemt besluit na jarenlang onderzoek

Het college van B&W heeft, na een jarenlange periode van gesprekken en onderzoeken over de toekomst van winkelcentrum Esrein, besloten om uitbreiding van winkelcentrum Esrein in plangebied Hart van Zuid mogelijk te maken. Aan de noordkant van de Industriestraat, in Hart van Zuid, vindt nieuwbouw van winkels plaats. Aan de zuidkant van de Industriestraat, aan de Boekeloseweg, blijven winkels gehandhaafd. De wens is om de winkels aan de Meijersweg te saneren tot woningen.

Jarenlang onderzoek

In 2001 heeft de gemeenteraad een visie op de commerciële voorzieningen in Hengelo Zuid vastgesteld. In deze visie wordt gestreefd naar een centraal gelegen wijkwinkelcentrum, met daarnaast twee buurtsteunpunten (Olympiaplein en Klokstee). Uit onderzoek bleek destijds dat winkelcentrum Esrein verouderd is. In 2002 is daarom een onderzoek gestart naar de ontwikkelingsmogelijkheden van dit winkelcentrum.

Hieruit kwamen vier ontwikkelingsscenarios naar voren:
1. Niets doen: de huidige situatie blijft bestaan.
2. Schaalvergroting huidige locatie: concentratie aan de Boekeloseweg.

3. Esrein verplaatsen naar Hart van Zuid: de winkelfunctie op de huidige locatie wordt gesaneerd, een nieuw winkelcentrum wordt in Hart van Zuid gerealiseerd.

4. Haltermodel: het winkelgebied is opgespannen tussen twee polen aan de noord- en zuidzijde van het winkelgebied.

Eind 2003 zijn drie van deze modellen nader onderzocht. De modellen 2 (clustering op huidige locatie) en 3 (Hart van Zuid model) zijn in 2006 gepresenteerd aan het college. Maar op basis van de gegeven informatie had het college nog onvoldoende inzicht in de effecten van deze modellen. Daarom zijn in 2006 door het college nog drie aanvullende opdrachten verleend.

Aan projectontwikkelaar van Wijnen is gevraagd een ontwikkelingsvisie te maken voor een winkelcentrum in Hart van Zuid. Aan drie supermarktorganisaties is een ontwikkelingsstrategie gevraagd voor een winkelcentrum op de locatie aan de Boekeloseweg. En de gemeente heeft zelf de taak op zich genomen om de mogelijkheden voor een vitale Industriestraat met wijkeconomie te onderzoeken. De drie opdrachten zijn eind januari 2007 afgerond.

Door grote verschillen in het niveau van uitwerking kon het college de uitkomsten van deze drie onderzoeken niet objectief vergelijken. Daarom heeft het college in februari 2007 besloten een gemeentelijke werkgroep op te richten onder leiding van de gemeentesecretaris. Zij kreeg de opdracht nogmaals vier varianten te onderzoeken, met kennisname van de uitkomsten van de uitgezette opdrachten.

De voors en tegens van de vier modellen zijn tegen elkaar afgewogen en hieruit is het model Industriestraat als beste naar voren gekomen. Dit model houdt in dat aan de noordkant van de Industriestraat, in Hart van Zuid, nieuwbouw van winkels plaats vindt. Aan de zuidkant van de Industriestraat, aan de Boekeloseweg, blijven winkels gehandhaafd.

Planning

Er zijn op dit moment nog geen verdere details van de plannen bekend. Er wordt nu een projectgroep opgericht met medewerkers van de gemeente en projectbureau Hart van Zuid. Zij gaan een nota van uitgangspunten opstellen, waarbij alle belanghebbenden worden betrokken. De planning is om een concept van deze nota voor het eind van dit jaar klaar te hebben. Daarna begint de concrete planvoorbereiding.