Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

27/4/2007 - Inspraak beëindiging GFT-inzameling bij verzamelcontainers.

Op een beleidsvoornemen betreffende de wijziging van de Afvalstoffenverordening gemeente Voerendaal in verband met het af te zien van de gescheiden inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (GFT-afval) bij verzamelcontainers, zowel ondergronds als bovengronds, is inspraak mogelijk.

De concepttekst betreffende wijziging van de Afvalstoffenverordening ligt met ingang van 2 mei tot en met 13 juni 2007 ter inzage in de leeskamer bij de Centrale Publieksbalie van het gemeentehuis van Voerendaal.

Geen aparte inzameling van GFT-afval bij verzamelcontainers

Op grond van artikel 10.26 van de Wet milieubeheer kan de gemeenteraad in het belang van een doelmatige inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bepalen, dat, in een gedeelte van het grondgebied van de gemeente geen huishoudelijke afvalstoffen worden ingezameld.

In maart 2007 heeft de gemeenteraad van Voerendaal ingestemd met het voornemen van het college van burgemeester en wethouders tot beëindiging van de GFT-inzameling bij nieuwe verzamelcontainers, zowel ondergronds als bovengronds.

Reden hiervoor is dat de inzameling van GFT bij verzamelcontainers als gevolg van de vervuiling van het GFT-afval, het relatief geringe aanbod van GFT èn de hoge investeringskosten van toegangscontrole voor de GFT-inzamelvoorziening niet als doelmatig wordt beschouwd.

Bij de eventuele invoering van het Vervolgsysteem (volume-frequentie) zal om dezelfde reden ondoelmatige inzameling ook bij de bestaande verzamelcontainers de aparte GFT-inzameling worden beëindigd

Waarom inspraak?

Het beleidsvoornemen staat voor inspraak open, omdat de uitwerking ervan gevolgen voor inwoners van de gemeente en eventueel voor andere belanghebbenden kan hebben.

Om die reden stellen wij u in de gelegenheid om kennis te nemen van het beleidsvoornemen en in het bijzonder de beoogde wijziging van de Afvalstoffenverordening.

U kunt uw zienswijze omtrent de wijziging kenbaar maken c.q. hierover met de gemeente van gedachten wisselen.

Een eventuele reactie naar aanleiding van het beleidsvoornemen kan schriftelijk dan wel mondeling worden ingebracht.

Na afloop van de inspraaktermijn vormen burgemeester en wethouders zich een oordeel over de inspraakreacties. Van de inspraak wordt een eindverslag opgesteld, dat bij de definitieve besluitvorming zal worden betrokken.

Hoe u kunt reageren

Schriftelijke inspraakreacties op het beleidsvoornemen kunnen gedurende de hierboven genoemde termijn worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van Voerendaal, Postbus 23.000, 6367 ZG te Voerendaal.
Desgewenst kunt u uw reactie gedurende de hierboven genoemde termijn ook mondeling kenbaar maken aan de beleidmedewerker Afval, de heer R. Cleef van de Afdeling Beleid (tel. 045 5753399). Wenst u omtrent dit onderwerp van gedachten te wisselen, dan kunt u tot uiterlijk 13 juni 2007 met de heer R. Cleef telefonisch contact op te nemen.