Gemeente Beek


Lintjesregen in Beek

Beek, 27 april 2007

Op vrijdag 27 april was het weer tijd voor een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tussen 09.00 en 12.00 uur heeft burgemeester Cremers de koninklijke onderscheidingen, oftewel "lintjes" uitgereikt. Dit jaar werden 11 personen, 4 vrouwen en 7 mannen, gedecoreerd. Bijzonder is dat de gedecoreerden dit jaar uit alle kerkdorpen van Beek komen. Dit is nog nooit eerder voorgekomen in Beek! Eén van de `Beekse' lintjes, een onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau wordt niet in Beek uitgereikt, maar in Den Haag door Minister Camiel Eurlings.

De lintjes vormen een blijk van waardering voor mensen die zich inzetten voor de maatschappij. Vaak zetten zij zich in alle bescheidenheid in, zonder eigenbelang. Eénmaal per jaar worden deze mensen in het zonnetje gezet. Mensen met bijzondere verdiensten vormen immers samen het cement van onze samenleving.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

De heer Arthur Philip Lieuwen (57) (uitreiking door Minister Eurlings, tussen 9 en 12 bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag).

Dit jaar is de heer Lieuwen 35 jaar in dienst van de Europese Organisatie voor de Veiligheid van de Luchtvaart (Eurocontrol) waaraan 36 lidstaten deelnemen. In deze periode heeft hij diverse functies bekleed, momenteel als adviseur Internationale betrekkingen & relaties in het Kabinet van de directeur Generaal te Brussel. Decorandus wordt geroemd om de wijze waarop hij zijn functie vervuld.

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

Mevrouw Maria Antonia (Tony) Boers-Vroomen (69), Kelmonderstraat 30, Kelmond.

Oprichtster en bestuurslid van buurtvereniging Kelmond. Namens de buurtvereniging draagt zij zorg voor het schoonhouden van de kapel in Kelmond en voor de versiering van de kapel tijdens de kerstperiode.

De heer Mathieu Lodewijk Emile (Jeu) Houben (69), Geverikerstraat 65, Geverik.

De heer Houben draagt de duivensport een warm hart toe. Sinds 1960 is hij bestuurslid en voorzitter (sinds 1996) van Postduivenvereniging (PDV) "De Zwaluw" te Geverik. In 2005 is PDV "De Zwaluw" een fusie aangegaan met PDV "Irene" te Genhout. De heer Houben was de drijvende kracht achter deze fusie. Daarnaast is hij bestuurslid van "Samenspel Beek", een wedstrijdverband waarin alle Beekse postduivenverenigingen spelen en districtsvoorzitter in het hoofdbestuur van de Centrale Limburgse Bond van Postduivenhouders. Ook Gemengd Zangkoor Canta Libre te Geverik heeft in hem een goed bestuurslid en voorzitter (sinds 2001) gevonden.

Mevrouw Hubertina Gerarda Francisca (Zus) van Duren-Duizings (79), Mergelakker 20, Spaubeek.

Ruim 50 jaar buurtleidster van de Limburgse Katholieke Vrouwenbeweging (LKV) afdeling Spaubeek. In deze tijd heeft zij diverse activiteiten opgezet waaronder: gymnastiekclub LKV Damesgym Spaubeek, waarvan zij nog altijd voorzitster is. Daarna heeft ze een gymnastiekclub voor kinderen en jonge meisjes opgericht. Bovendien was ze 30 jaar penningmeester en secretaris van het LKV.

De heer Godfried Hubertus Maria (Frits) Welzen (50), Bongerd 31, Spaubeek.

Vorst en bestuurslid van carnavalsvereniging De Kwakkerte in Spaubeek, bestuurslid van het organisatiecomité Tour de Sjpas, een organisatie die tal van speciale, jaarlijks terugkerende evenementen organiseert die niet door andere lokale vereniging kunnen worden uitgevoerd, organisator en begeleider van de processie van de R.K. Sint Laurentiuskerk in Spaubeek, organisator en uitvoerder van tal van plaatselijke evenementen, lid van het Oranjecomité, afdeling Spaubeek.

Mevrouw Godefrida Hubertina Barbara (Rinie) Nollé-Martens (66), Beekerstraat 43, Neerbeek.
Medeoprichster, bestuurslid en voorzitter (sinds 2002) van het Kindervakantiewerk in Neerbeek. Daarnaast verricht zij diverse hand- en spandiensten, collectant voor diverse verenigingen en stichtingen (met name missieactiviteiten), verkoper loten voor het jaarlijkse activiteitenweekend van de Stichting Nirbik Aktief, organisator van diverse activiteiten voor het Oranjecomité.

De heer Lodewijk Gerardus (Louis) Speetgens (66), Doctor Schaepmanlaan 43, Beek.

Was voorheen werkzaam bij DSM. Daarnaast bekleedt de heer Speetgens in zijn vrije tijd diverse functies: begeleider dodenherdenking in Beek, diverse bestuursfuncties FNV en secretaris van de Algemene Vereniging van Reserve Militairen.

De heer Hermanus Gerardus Wilhelmina (Herman) Teiwsen (41), Kennedylaan 31, Beek.

Wegens spierziekte is de heer Teiwsen volledig arbeidsongeschikt. Dit weerhoudt hem er echter niet van zich in grote mate in te spannen voor de maatschappij. Waaronder: leider van de Scouting Stein, bestuurslid en organisator van activiteiten van Vakantiepas, lid van de Vrijwilligersraad Partners in Welzijn, vrijwilliger bij het buurtbeheer `De Carmel' en secretaris van de Wijkraad `De Carmel', vrijwilliger bij `Speeltrein' (speeltuin Carmel); lid van `het Platform Vrijwilligerswerk gemeente Beek.

De heer Jacques Antonius Hendrik (Jacques) Beurskens (66), Luciastraat 12, Beek.

Zelfstandig ondernemer die met zijn schoenzaken een goede naam in Beek en ver daarbuiten heeft. Daarnaast bekleedt hij, of heeft hij diverse functies in het maatschappelijke leven bekleed, waaronder die van voorzitter ondernemersvereniging Beek Bloeit (Centrum Beek), bestuurslid carnavalsgroep `De Huulclub', bestuurslid van de Buurtvereniging 't Centrum, mede-organisator van festiviteiten en evenementen, ondersteuner van stichtingen die geld en goederen inzamelen voor Oost-Europa.

De heer Johannes Helena Gerardus Joseph (Jan) Caanen (58), Cortenpad 10, Beek.
Bestuurslid/vice-voorzitter van de Drumband Irene te Beek, fusiebegeleider van Drumband Irene met het Tamboer-, show- en Majorettenkorps Lucia tot het Drumfanfare & Majorettenkorps Irene/Lucia te Beek, voorzitter van het uniformenfonds, leider / Showinstructeur, verzorgen van exercitielessen, voorzitter van het evenementencomité, raadslid (tot 2000) van de politieke groepering Nieuwe Democraten Beek van de gemeente Beek en actief lid van deze partij.

Mevrouw Philomena Sibilla Jozefina (Miep) Swelsen-Janssen (52), Voerenstraat 2, Genhout.

Vrijwilliger bij het bezoeken van zieke mensen in Genhout, sinds 2005 tevens aangesloten bij de Stichting Zonnebloem, afdeling Beek waar zij dezelfde activiteiten ontplooit, bestuurslid met als portefeuille `Technische Zaken' van Tennisvereniging LTC `Rakets', vertegenwoordiger van de LTC Rakets bij de KNLTB. Binnen de landelijke bond is zij voorzitter van de commissie `rolstoeltennis'.

Mevrouw Swelsen-Janssen is momenteel met vakantie. Daarom zal getracht worden telefonisch contact met haar te leggen, waarna de versierselen na thuiskomst haar zullen worden opgespeld.