Vluchtelingenwerk Nederland

27-04-2007 / standpunt VluchtelingenWerk

Pardon en identiteit

Pardon en identiteit

In de media wordt gemeld dat asielzoekers die maximaal één keer een valse identiteit hebben opgegeven, toch in aanmerking kunnen komen voor de pardon. Dit schijnt een van de criteria voor het pardon te zijn. De regeling zelf is nog niet bekend. Naar verwachting wordt de volledige regeling pas bekend als er een bestuurlijk akkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is gesloten over uitvoeringsaspecten van de regeling. Dan zal de regeling in de Tweede Kamer worden behandeld en vastgesteld.

VluchtelingenWerk Nederland is blij dat een asielzoeker die één keer een andere identiteit heeft opgegeven toch in aanmerking komt voor een pardon. Wel moet worden bedacht dat het voor sommige mensen lastig is te bewijzen wie zij zijn. Bijvoorbeeld omdat hun regering niet meewerkt, de administraties in hun land niet op orde of door burgeroorlogen vernietigd zijn.VluchtelingenWerk Nederland is benieuwd naar de criteria voor de bewijslast die mensen moeten leveren om hun identiteit aan te kunnen tonen en hoopt dat hier realistisch mee om wordt gegaan, zodat er niet opnieuw procedures ontstaan.

Kosten van het pardon

Veel publiciteit is er over de kosten die een pardonregeling met zich meebrengt. De bedragen die genoemd worden, variëren van 55 tot 500 miljoen Euro. Het ministerie van Justitie stelt dat zij pas bedragen naar buiten kan brengen op het moment dat de regeling definitief is. Het is moeilijk in te schatten wat de kosten precies zijn, mede doordat niet precies duidelijk is om hoeveel mensen het gaat. Naast kosten zullen er ook baten zijn, omdat op kosten rond opvang en uitzetting kan worden bespaard en mensen eindelijk de kans krijgen een bijdrage te leveren aan de samenleving.