Gemeente IJsselstein


Regen van lintjes: Koninklijke onderscheiding voor 20 IJsselsteiners

Datum: vrijdag 27 april 2007
Op vrijdag 27 april om 10.30 uur in het stadhuis aan de Overtoom heeft burgemeester mr. D.H. Kok aan negentien inwoners een koninklijke onderscheiding uitreiken. Eén inwoner ontvangt zijn onderscheiding in Utrecht.
Burgemeester Kok is er trots op om met name een groot aantal vrijwilligers in het zonnetje te kunnen zetten, die zich op een bijzondere manier en vooral vele jaren hebben ingezet voor onze stad. De verdiensten liggen op maatschappelijk, kerkelijk of sportief terrein. Acht brandweermensen ontvangen de koninklijke onderscheiding omdat zij zich al ten minste 20 jaar onafgebroken inzetten bij de vrijwillige brandweer.
De volgende inwoners ontvangen een koninklijke onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau:
o prof. dr. M.J.M. van Son
Lid in de Orde van Oranje Nassau:
o dhr. H.J.A. Blom, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1981 o dhr. H.F.A. van Breukelen
o mw. P. van Dommelen-van den Heuvel, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1986
o dhr. J.A. van Doorn
o dhr. J.J. Epping
o dhr. C. de Gooijer
o dhr. A.J. Kemp, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1984 o dhr. S.J.R. Klein, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1978 o dhr. K. van der Klip
o dhr. W.A.J. Klomp, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1981 o dhr. A. Kwakkel
o mw. E.C. van Lexmond
o mw. C.M.M.J. Mentink-Hofstede
o dhr. E.A.H. Mentink
o dhr. R.E. Müller,lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1986 o dhr. H.T.M. Seure
o mw. A. Slot-Glas
o dhr. D.C. Tersteeg, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1979 o dhr. J.C.H. Verbokkem, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1977

Waarom hebben deze IJsselsteiners een lintje gekregen?

Dhr. H.J.A.Blom, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1981 Dhr. H.F.A. van Breukelen
De heer Van Breukelen heeft zich als vrijwilliger ingezet op zowel maatschappelijk, kerkelijk als sportief terrein. Vanaf 26-jarige leeftijd was hij actief in de rugbysport. Aanvankelijk als scheidsrechter. Een carrière die uitgroeide tot op internationaal niveau. Daarnaast is de heer Van Breukelen van grote waarde geweest voor de rugbysport door het bij hem thuis opzetten van de Nederlandse Sociëteit van Rugby Scheidsrechters. Een tot op heden zeer gewaardeerde commissie die de belangen van alle scheidsrechters behartigt, scheidsrechters indeelt en de scheidsrechterscursussen verzorgt. Via de rugbysport werd de heer Van Breukelen lid van de Sportraad van de gemeente Utrecht waarvoor hij uitstekend werk verrichtte.
De heer Van Breukelen heeft zich door middel van het volgen van cursussen de gebarentaal eigen gemaakt. Hij deed dit uit interesse en sympathie voor zijn dove medemens. Sinds 1998 bezoekt hij maandelijks de Gebarenavond Utrechtse Doven om doven meer mogelijkheden tot communiceren over alledaagse zaken te bieden.
Ook de kerk neemt een belangrijke plaats in in het leven van de heer Van Breukelen. En dan met name de devotie van Maria van Eiteren. De heer Van Breukelen zet zich samen met de comitéleden in om de Mariaverering in onze stad levend te houden.
Tenslotte is de heer Van Breukelen lid van de bewonersgroep in de wijk Hazenveld. Op gedreven en enthousiaste wijze vertegenwoordigt hij de bewoners van deze wijk in het Wijkgericht Werken.

Mw. P. van Dommelen-van den Heuvel, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1986
Dhr. J.A. van Doorn
Als geboren en getogen IJsselstein is de heer Van Doorn zijn hele leven al actief (en ondanks zijn hoge leeftijd van bijna 80 jaar nog steeds actief) in onze stad.
Politiek was voor de heer Van Doorn het juiste middel om in de naoorlogse jaren voor de belangen van de arbeiders in de IJsselsteinse meubelindustrie op te komen. Als bestuurder van de Katholieke Volkspartij stond hij voor het `gewone' volk op de bres. De heer Van Doorn heeft mede aan de wieg gestaan van de oprichting van de handbalvereniging Shot '73. Een sportvereniging welke heden ten dage nog steeds floreert.
Het katholieke geloof heeft voor de heer Van Doorn altijd een belangrijke rol in zijn leven gespeeld. De heer Van Doorn zet zich in namens de Nicolaasparochie in als wijkcontactpersoon. Hij is de verbinding van de parochianen in de wijk met de kerk. Hij signaleert wat er onder hen leeft en verleent hulp daar waar nodig. Of brengt gewoon een bezoekje aan ouderen of eenzame mensen. Bij mensen die niet (zelfstandig) naar de kerk kunnen, brengt hij de Heilige Communie. De heer Van Doorn is medeoprichter van de Katholieke Bond voor Ouderen en jarenlang bestuurslid geweest. En heeft allerlei activiteiten ontplooid als de maandelijkse nieuwsbrief, bowling en dansavonden. Ook nu nog is de heer Van Doorn adviseur voor het bestuur en de activiteitencommissie.
Dhr. J.J. Epping
Carnaval is in IJsselstein een feest voor alle inwoners. Jong, oud, religie, etnische achtergrond het maakt niet uit. Plezier maken, met elkaar creatief bezig zijn, de zinnen verzetten en vooral een paar dagen genieten. Het schept een band en levert onderling begrip en acceptatie op. De heer Epping is al jarenlang als bestuurslid van de Karnavals Organistie IJsselstein de grote drijfveer achter het IJsselsteinse carnaval.
Ditzelfde geldt voor de Holland Hotels. Toen de familiehotels in een moeilijke fase bevonden, kwam de heer Epping met inventieve ideeën om de branche te profileren en door samenwerking een goede basis voor de toekomst te bieden. Zonder de inzet van de heer Epping was de huidige status van de familiehotels zeer waarschijnlijk niet bereikt. Het decoratievoorstel voor de heer Epping ging vergezeld van een flink aantal steunbetuigingen. Hartverwarmend is de kreet waarmee al deze verklaringen zijn samen te vatten. De aanvraag werd niet alleen ondersteund door de KOIJ en de Stichting Familiehotels, maar ook door de winkeliersvereniging Utrechtsestraat/De Baronie en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling IJsselstein. Het trapkarteam van de Zeskamp IJsselstein uit de jaren zeventig racete nog even langs en Lets we forget (Opdat wij niet vergeten) waarmee onze stad in 2005 60-jaar bevrijding op een onvergetelijke wijze vierde.
Dhr. C. de Gooijer
Kerk en muziek spelen een belangrijke rol in het leven van de heer Gooijer. Als cantor-organist was hij vanaf 1952 tot en met november 2005, 53 jaar! dus, verbonden aan de Evangelische-Lutherse gemeente. Als cantor-organist begeleide hij elke zondagmorgen en op kerkelijke feestdagen de kerkdiensten in Utrecht. Eerst in de Wartburgkapel en later in de Luthersekerk in de Hamburgerstraat. Daarnaast had de heer De Gooijer de leiding over het kerkkoor, dat eenmaal per week oefende en een aantal keren per jaar de diensten begeleidde. Hij dirigeerde het koor en speelde tegelijkertijd op het orgel. Zijn hoge leeftijd heeft hem genoopt te stoppen als cantor-organist.

Dhr. A.J. Kemp, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1984 Dhr. S.J.R. Klein, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1978 Dhr. K. van der Klip
De heer Van der Klip zet zich als vrijwilliger in voor de ANBO, SWOIJ, Buurtbemiddeling en Wijkgericht Werken. Hij wordt door al deze organisaties omschreven als een medemens. Iemand die anderen in beweging brengt. Altijd klaar staat voor anderen en niet rust voordat zijn taak is volbracht. De mensen om hem heen en de hele buurt profiteert mee van zijn nimmer ophoudende werklust. Na zijn werkzame leven werd de heer Van der Klip vrijwilliger bij de SWOIJ. Het begon (en dit is nog steeds zo) met de Groene Gids: achter het nieuws aanjagen, teksten schrijven, drukken, nieten en de verspreiding regelen.
De leefomgeving ligt de heer Van de Klip na aan het hart. Wil je iets bereiken dan moet je ook je stem laten horen, is zijn mening. De bewonersgroep IJsselveld-West is daarvoor een uitstekend orgaan. Samen werken aan de wijk. Kansen benutten en voor problemen samen een oplossing zoeken.
Dit is ook zijn kracht bij het project Buurtbemiddeling, waarbij het door zijn positieve levensinstelling vaak lukt conflicten een positieve draai te geven, zodat buurtbewoners met elkaar de problemen kunnen oplossen en in goede harmonie naast elkaar samenleven. Ook is de heer Van der Klip al langere tijd zeer actief in de ANBO. Dhr. W.A.J. Klomp, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1981 Dhr. A. Kwakkel
De vraag van een vriend om een vergadering van het CDA te notuleren was de start van de politieke loopbaan van de heer Kwakkel. Van 1986 tot 2004 raadslid voor het CDA en van 1998 tot en met 2004 wethouder. En sinds de gemeenteraadsverkiezingen wederom raadslid. Een bevlogen politieke carrière waarin door de heer Kwakkel vooral vol trots kan worden teruggekeken op de behaalde succes in de welzijn- en sportsector.
De heer Kwakkel is een man met een groot hart en naast de politiek zet hij zich als voorzitter in voor de Nederlandse Federatie Stotteren. Zijn laatste activiteit betreft het Rode Kruis, afdeling IJsselsein. Samen met medebestuursleden bereidt hij de afdeling voor om in het geval van een calamiteit opvang en verzorging te kunnen bieden aan slachtoffers.
Mw. E.C. van Lexmond
De medemens en de kerk spelen een belangrijke rol in het leven van mevrouw Van Lexmond. Zij geeft zich met hart en ziel voor de medemens. Zij doet dit in en vanuit de katholieke Nicolaasparochie en heeft hiermede een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de gemeenschapsopbouw van de parochie in IJsselstein. Mevrouw Van Lexmond is als een spin in het web en heeft een netwerk van werkgroepen opgebouwd, die zowel kerkelijk als ook maatschappelijk accenten weet te leggen. Mevrouw Van Lexmond is voorzitter van de commissie `Wijkcontactpersonen'. De wijkcontactpersonen fungeren als een antenne voor de parochie en zijn de `smeerolie' met betrekking tot het sociale klimaat in de wijk. Talloze ouderen en eenzame mensen zijn en worden door mevrouw Van Lexmond bezocht. Ook als zij hen wekelijks de communie brengt gaat dit altijd gepaard met een belangstellend gesprek. Zo is zij in IJsselstein van onschatbare waarde voor eenzamen. In november 2006 is mevrouw Van Lexmond ook al geëerd met een gouden draagspeld van de Sint Gregoriusvereniging wegens het 50-jarig lidmaatschap van het zangkoor Cantate Domino.
Mw. C.M.M.J. Mentink-Hofstede en dhr. E.A.H. Mentink `We moeten gewoon iets doen' was de titel van een interview waarin de heer en mevrouw Mentink vertellen over de stichting Roemeense Kinderhulp. Dat `iets' is nogal uitgegroeid, want inmiddels zijn zij er dag en nacht mee bezig. Vanaf 1990 worden er diverse activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen om het leven voor kansarmen in Sovata in Roemenië te verbeteren. Het echtpaar Mentink initieert, coördineert en enthousiasmeert de vele vrijwilligers die meewerken aan de stichting.
Familiekinderhuis Tinkerbell: een droom die waarheid werd. Niks geen toverfee die dit toverde, maar keihard werken en niet rusten voordat aan hun lot overgelaten kinderen een warme familieschoot kon worden geboden. Twee aan elkaar gebouwde huizen, met twee ouderparen die elk zo'n tien kinderen kunnen opvangen. De kinderen hiermee een zo normaal mogelijk gezinsleven en de kans bieden om op te groeien tot evenwichtige mensen. Alle vrije uren en vakanties worden door het echtpaar aan dit project besteed.
Dhr. R.E. Müller, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1986 Dhr. H.T.M. Seure
De heer Seure was tot 1 oktober 2006 werkzaam bij het Utrechtse Politiekorps. Zijn laatste functie was klachtenonderzoeker, maar hij verrichtte ook hoofdfunctie overstijgende activiteiten als hulpofficier van Justitie en als Teamleider Explosieven Verkenner. Daarnaast is de heer Seure vanaf 1963 tot op heden actief bij de Stichting De Spirit als jeugdleider. Een paar jaar later is hij ook voorzitter geworden van deze stichting. Deze functie vervult hij nog steeds, Stichting De Spirit is een buurthuis in de wijk Lombok in Utrecht waar 100 buurtbewoners komen en waar 20 vrijwilligers werkzaam zijn. Na de stopzetting van de gemeentelijke subsidies in 2003 heeft het buurthuis zijn voortbestaan gegarandeerd, door een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Stichting Don Bosco. De heer Seure ontvangt zijn onderscheiding in Utrecht.
Mw. A. Slot-Glas
Mevrouw Slot-Glas heeft in september 2006 afscheid genomen van het CDA-IJsselstein. Dit was het einde van een jarenlange actieve politieke loopbaan. In 1982 kwam mevrouw Slot in aanraking met de politiek. Het was het tijdperk van meer vrouwen in de politiek en mw. Slot werd gevraagd voor de groslijst van het CDA. En met succes, zij werd direct gekozen als gemeenteraadslid. In 1986 werd mevrouw Slot fractievoorzitter van het CDA-IJsselstein en in 1991 vervolgens wethouder. Zij kreeg de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Economische Zaken en Personeel & Organisatie onder haar hoede. In 1996 werd mevrouw Slot gedwongen door gezondheidsproblemen afscheid te nemen als wethouder. Maar zij bleef actief voor het CDA-IJsselstein. Mensen weten haar altijd te vinden en haar deur staat ook altijd voor iedereen open. Zij is een rustpunt voor collega bestuurders. Trouw en herkenbaar, met altijd het vizier gericht en koersend op een goede toekomst.
Dhr. prof. dr. M.J.M. van Son
De heer Van Son is hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij heeft zich gedurende meer dan 25 jaar buitengewoon actief ingezet voor de psychologische hulpverlening in de gezondheidszorg. Deze inzet blijkt uit de talloze maatschappelijke en bestuurlijke functies die hij in deze periode heeft bekleed. In de regel betrof dit functies die weliswaar verband hielden met zijn universitaire functie, maar daar niet direct uit voortvloeiden, en wat betreft omvang, verantwoordelijkheid en tijdsbeslag ver uitgingen boven hetgeen gebruikelijk is of van iemand in de positie van decorandus mag worden verwacht. Van speciale betekenis zijn de verdiensten van de heer Van Son voor de bewaking en bevordering van de kwaliteit van de psychologische hulpverlening in de gezondheidszorg. In het midden van de jaren negentig heeft hij als voorzitter van de sector Gezondheidszorg van het Nederlands Instituut van Psychologen (de beroepsvereniging van psychologen in ons land) een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van een postdoctorale opleiding voor psychologen in de gezondheidszorg en een wettelijke regeling van de psychologische beroepsuitoefening in de gezondheidszorg (1 april 1998). Daarop voortbouwend heeft hij in de afgelopen vier jaar als voorzitter van het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog zich zeer ingespannen voor de totstandkoming en wettelijke erkenning van aanvullende specialistische opleidingen.
Dhr. D.C. Tersteeg, lid van de vrijwillige brandweer vanaf 1979 Dhr. J.C.H. Verbokkem, lid van de vrijwillig brandweer vanaf 1977