Gemeente Langedijk


27 april 2007

Wederom zeven Langedijkers koninklijk onderscheiden

Net als vorig jaar kon burgemeester Cornelisse vorige week vrijdag maar liefst zeven Langedijkers een Koninklijke onderscheiding opspelden. De laatste jaren komen veel lintjes naar onze gemeente. Het symboliseert de actieve (vrijwilligers) gemeenschap van Langedijk. Ook nu hebben alle gedecoreerden hun sporen in het plaatselijke verenigingsleven nadrukkelijk verdiend. Sommigen zijn nog steeds reuze actief. Afgelopen vrijdag werden de versierselen in het gemeentehuis opgespeld. Niet alleen familie en vrienden van de gedecoreerden waren bij de uitreiking van de partij. De bijeenkomst is traditiegetrouw ook een soort reünie voor inwoners die ooit een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. In willekeurige volgorde leest u onderstaand wie dit jaar tot de gelukkigen behoorden.

Lintjesregen

Oud CDA-raadslid Corry Broersen-Eijkelboom (65) uit Broek op Langedijk kreeg een Koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor de samenleving in z'n algemeenheid. Ze was 15 jaar raadslid en 20 jaar medeorganisator van de `Broeker Vrijmarkt'. Ze is voorts actief als vrijwilliger en pastoraal medewerker bij de Gereformeerde Kerk in haar woonplaats. Ze is ook bestuurslid van de Dorpsraad Broek op Langedijk en actief voor de ouderenbond PCOB.

Hoewel hij er tijdens de uitreikingplechtigheid afgelopen vrijdag niet bij aanwezig kon zijn, behoort ook Willem Uijttenboogaart (69) uit Sint Pancras tot de gelukkige ontvangers van een Koninklijke onderscheiding. Hij krijgt de versierselen wegens zijn lange staat van dienst voor de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen (VRB). Sinds 1956 draait hij vele diensten tijdens het bewakingsseizoen. Hij heeft het leven gered van vele badgasten en heeft als commandant menige reddingsactie gecoördineerd. Ook op bestuurlijk vlak heeft hij veel gedaan voor de reddingsbrigade.

De gedecoreerden werden met uiteenlopende smoesjes naar het gemeentehuis gelokt. Zo ook Jan Bruin (70) uit Zuid-Scharwoude. Burgemeester Cornelisse spelde hem een onderscheiding op voor zijn verdiensten binnen de sportwereld. Bruin was van 1957 tot 1986 penningmeester van gymnastiekvereniging DVV. Van 1961 tot 1996 was hij ook trainer van gymnastiekvereniging BSV-ODIS. Geruime tijd (1968-1987) was Jan Bruin ook voorzitter van de Nederlandse Katholieke Gymnastiekbond (KNGB). De (gymnastiek) sport is niet de enige activiteit waarvoor Bruin zich langjarig heeft ingezet. Tot aan de dag van vandaag is hij schouwmeester bij Waterschap Groot Geestmerambacht en vrijwilliger bij museum Broeker Veiling.

Cees van Diepen (71) uit Zuid-Scharwoude is een bekend gezicht bij kinderboerderij De Beestenboel. Niet alleen is Van Diepen er al vanaf 1982 penningmeester, zijn meeste werk gaat ongetwijfeld zitten in het werk op en om de boerderij. Hij is dagelijks, ook tijdens zijn vakanties, te vinden aan de Potjesdam. Hij verzorgt de dieren en onderhoudt het terrein en de gebouwen. Ook informeert Van Diepen bezoekers en vrijwilligers over nieuwswaardige feiten op de boerderij. Naast zijn werk voor De Beestenboel maakte Cees van Diepen tijd vrij voor het besturen van de 55+bus en is hij vrijwilliger bij de St. Jan de Doper Kerk.

Janny van Vegten-Sijtsma (64) uit Zuid-Scharwoude is in Langedijk `wereldberoemd' als oprichter, coördinator en bestuurslid van de verkeersbrigade. Op de kop af 25 jaar was ze actief voor deze brigade, die in 1980 door haar is opgericht. Zij coördineerde de verschillende verkeersbrigades in onze gemeente. Nog langer is haar staat van dienst voor de Stichting Kringloop Langedijk. In 1986 gold zij als medeoprichter van de Kringloopwinkel. Tot aan de dag van vandaag is ze secretaris van de stichting. Mevrouw van Vegten is ook al lange tijd actief voor de stichting Welzijn Ouderen. Ze houdt zich daar onder andere bezig met het voorbereiden van rijvaardigheidstesten voor senioren. De laatste jaren is ze ook vrijwilliger bij Wonen Plus.

De eveneens uit Zuid-Scharwoude afkomstige Jet Jonkheer-Akkerman (68) ontving een onderscheiding wegens haar langjarige activiteiten voor de Vereniging behoud Westfries Kostuum. Vanaf 1982 tot heden mag deze vereniging van haar energie gebruik maken. In museum Broeker Veiling demonstreert zij het kralen breien, een belangrijke vaardigheid voor het behoud van de Westfriese klederdracht. Mevrouw Jonkheer is vanaf begin jaren tachtig actief lid van de Westfriese Volksdansgroep en actief als vrijwilliger bij De Zonnebloem. Ze was ook vrijwilliger bij het project vluchtelingenhulp en integratie in Langedijk. In 1990 was ze medeoprichter de huurdervereniging Popilaspo. Nog steeds is ze voorzitter van deze vereniging. In de periode 1995-2001 was ze voorzitter van de huurdervereniging Van Noord tot Zuid. Onder haar leiding is het driehoeksoverleg tussen gemeente, woningcorporaties en huurderorganisatie tot stand gekomen. Ze was ook lid van het platform voor gehandicapten.

Als laatste in deze in willekeurige volgorde van gedecoreerden melden wij Jan Tromp (59) uit Zuid-Scharwoude. Tromp is sinds 1993 voorzitter van gymnastiekvereniging DVV. Zijn bestuurslidmaatschap van deze vereniging is al veel langer. Vanaf 1982 om precies te zijn. Buiten het voorzitterschap verricht of verrichtte hij verschillende werkzaamheden, zoals het clubblad, de contributie-inning, technische onderhoudswerkzaamheden en organisator van verschillende activiteiten. Vanaf 1984 is hij als vrijwilliger actief voor de parochie St. Jan de Doper. Hij verricht verschillende onderhoudsklussen en bouwt jaarlijks de kerststal op. In 1999 was hij één van de oprichters van Turn Totaal Langedijk. Dat is een samenwerkingsverband van vier gymnastiekclubs met als doel turntalent in Langedijk meer kansen te bieden tot een hoger niveau te komen.

Alle genoemde gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.