Gemeente Elburg


Uitreiking koninklijke onderscheidingen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentekantoor ontvingen vrijdag 27 april vier inwoners van de gemeente Elburg een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Visser spelde de versierselen, die horen bij de door Hare Majesteit verleende onderscheidingen op bij de heer H.W. van de Worp uit 't Harde, de heer J. Prins uit Elburg, de heer A. Hoekert uit Elburg en de heer S. Dijkstra uit Doornspijk.

De heer Van de Worp heeft zich sinds de jaren zestig intensief en op diverse fronten ingezet voor de maatschappij. Verdiensten voor de samenleving op het gebied van sport, onderwijs, politiek en ouderzorg schetsen een breed georiënteerd mens. De veelzijdigheid blijkt tot op heden: actief voor de Tennisvereniging in 't Harde, voorzitter van de PvdA afdeling Elburg en actief in de seniorenraad, maar ook in de praktijk bij het verzorgen van maaltijden voor ouderen. Zijn inzet wordt gewaardeerd als sociaal bewogen, aimabel en secuur en kundig op zijn vakgebied. De heer Van de Worp is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Prins heeft zich gedurende meer dan vijfentwintig jaar verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap van Oldebroek. Als bestuurslid van de Chr. Oranjevereniging Oldebroek organiseerde en realiseerde hij vele evenementen. Met tomeloze inzet was hij jaarlijks actief bij de feestelijkheden rond de intocht van Sinterklaas, waarbij hij met name de kinderen veel plezier bezorgde. Een bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheid in de buurt leverde hij als oprichter en voorzitter van buurtvereniging 't Westereinde.

Vanwege zijn recente verhuizing naar de gemeente Elburg heeft burgemeester Visser hem de versierselen, die horen bij de koninklijke onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, in zijn nieuwe woonplaats uitgereikt.

Als geboren en getogen Elburger dient de heer Hoekert al meer dan 30 jaar de lokale gemeenschap. Met grote betrokkenheid en financieel talent ontplooit hij vele activiteiten. Mede door zijn bijdragen konden het bestuur van chr. Basisschool 't Harde, Hervormd Weeshuis, Top de Keyzerfonds, personeelsvereniging van de gemeente Elburg en het Comité Open Monumentendag en Botterdagen hun maatschappelijke doelstelling realiseren. Dit geldt in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de opbouw van de kerkelijke gemeente.

De heer Hoekert is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Dijkstra is een hotelman in hard en nieren of zijn werk werd zijn hobby en zijn hobby werd zijn werk. De heer Dijkstra heeft een hotelketen opgebouwd, de Eden Hotelgroup, die thans 8 hotels met bijna
1.000 kamers omvat. De opbouw van de hotelketen en de verwerving van historische en legendarische panden, waaronder het markante American Hotel in Amsterdam, verdient respect.

De heer Dijkstra is meer dan een succesvol en respectvol ondernemer. Hij heeft in diverse verbanden gedurende vele jaren zich belangeloos ingezet voor de horecabranche en met name de hotelsectie, de toeristische branche en de individuele ondernemer. Elke collega kon bij hem aankloppen. Hij wordt geschetst als een zeer gedreven bestuurder met een sociaal gezicht. Binnen Kon. Horeca Nederland heeft de heer Dijkstra, naast de algemene belangenbehartiging een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het hotelclassificatiesysteem.

Zijn ondernemerschap maar ook zijn bijdrage aan de Amsterdamse VVV (thans ATCB) dragen bij aan de kwaliteit van het Amsterdams toeristisch product. Mede dankzij zijn inzet is Amsterdam jarenlang op de top 3 gebleven van Europese bestemmingen.

De werkgelegenheid in de (hotelsectie van de) horecabranche en in de toeristische branche heeft de heer Dijkstra zowel met zijn zakelijke als met zijn overige activiteiten zeer gediend.

De heer Dijkstra is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandi

De heer H.W. van de Worp

De heer J. Prins

De heer A. Hoekert

Bovenstaande decorandi zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer S. Dijkstra is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.