Gemeente Castricum

Zestien lintjes in gemeente Castricum

Op vrijdag 27 april heeft een aantal Castricummers een koninklijke onderscheiding gekregen. Dit jaar heeft het Hare Majesteit behaagd om zestien inwoners van Castricum te onderscheiden. Vijftien van hen zijn onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, een van hen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P.W.J.M. Bakker (46) uit Limmen is sinds 1977 actief als misdienaar en acoliet van de Sint Corneliusparochie in Limmen. Vanaf 1984 is de heer Bakker actief lid van de carnavalsvereniging de Uylenspiegels. Tien jaar lang was hij lid van de Raad van Elf (1984-1994), was 5 jaar voorzitter (1998-2003) en sinds 2003 Prins Carnaval. Daarnaast is de heer Bakker zestien jaar (1999-2006) voorzitter geweest van de Limmer Ondernemersvereniging (LOV). Van 1997 tot 2006 was de Limmer tevens actief als lid van de medezeggenschapsraad en vanaf 2001 tevens lid van een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de Sint Corneliusschool in Limmen. Ook maakt de heer Bakker al jaren deel uit van het Politie Platform Limmen.

Bij Koninklijk besluit van 31 maart 2007 is de heer Bakker benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw V.C. Boonstra-Blom (64) uit Castricum ontplooide sinds 1976 zeer veel activiteiten als de voorzitter van de Stichting Reanimatie en AED Castricum. Naast het voorzittersschap is zij actief als promotor, organisator en contactpunt voor cursisten en de Hartstichting. De basiscursussen Reanimatie en de herhalingsavonden worden nog altijd gegeven door mevrouw Boonstra-Blom. Sinds 2001 is de decoranda lid van de organisatie Zoektochten naar WOII onderzeeboten. De laatste drie jaar zet zij zich tevens in als vrijwilliger voor Nederlands-Japanse verzoening. Dit houdt in dat zij samen met betrokkenen uit Japan, activiteiten organiseert, lezingen geeft, en ceremonies in Nederland en Japan houdt.

Bij Koninklijk besluit van 31 maart 2007 is mevrouw Boonstra-Blom benoemd tot Lid in de Orde van OranjeNassau.

De heer prof. dr. O.L.M. Bijvoet (79) uit Castricum was werkzaam als hoogleraar Endocrinologie en kalkstofwisselingsziekten, daarnaast ontplooide de professor sedert 1991 bestuurlijke activiteiten op het gebied van zorg en het Platform Vlieghinder Castricum. Van 1991 tot 1994 was de heer Bijvoet voorzitter van de Algemene Vereniging van Ouders van Geestelijk Gehandicapten (VOGG). Hij zorgde er mede voor dat verstandelijk gehandicapten een plaats in de maatschappij konden krijgen, waar zij zich dan zo zelfstandig mogelijk kunnen ontwikkelen. Als vertegenwoordiger van de VOGG was de heer Bijvoet lid van de Raad van Toezicht van de stichting voor Zorg en Dienstverlening. Van 2000 tot 2003 was de Castricummer vrijwilliger bij de Zonnebloem. De heer Bijvoet was gezelschapsheer/begeleider van een bejaard koppel. In 2002 was de professor een van de oprichters van het Platform Vlieghinder Castricum (PVRC). Tot aan 2005 was hij voorzitter en actief lid. Momenteel is de heer Bijvoet nog actief bezig de doelstellingen van het PVRC te bereiken.

Bij Koninklijk besluit van 31 maart 2007 is de heer prof. dr. Bijvoet benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw M. Van Doorn De Bruine (83) uit Castricum heeft zich veertig jaar ingezet voor het welzijn in de gemeente Castricum. Sinds 1967 is mevrouw Van Doorn de Bruine vrijwilliger bij GGZ Dijk en Duin. De decoranda geeft speciale aandacht aan individuele cliënten/patiënten. Zij bezoekt hen, organiseert uitjes en fungeert als brug tussen cliënt/patiënt en anderen. Mevrouw Van Doorn-De Bruine ontmoette vele cliënten op vaste tijden in de week. Thans is zij beschikbaar op afroepbasis.

Bij Koninklijk besluit van 22 februari 2007 is mevrouw M. van Doorn - de Bruine benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer IJ.J. van Gosliga (63) uit Castricum heeft zich sinds 1959 ingezet voor jongeren, kerkelijk leven, onderwijs, zorg, politiek en wonen. Van 1990 tot op heden bekleedde de decorandus diverse politieke functies. De heer Van Gosliga is oud-wethouder (CDA) van de gemeente Castricum (1998-2004). Op dit moment is de Castricummer bestuurslid van het Beroepsverband voor Wethouders. Van 1969 tot 1988 ontplooide de heer Van Gosliga veel activiteiten voor het kerkelijk leven. Zo was hij onder andere ouderling-kerkvoogd van de Hervormde kerk in Weert, voorzitter van de Kindernevendienst en voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde Exodus uit Middelharnis. In het onderwijs is de decorandus al ruim 20 jaar actief. Van Gosliga bekleedde diverse bestuurlijke functies, o.a. bij het Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs Noord-Holland, de Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland en de Stichting Samenwerkende Christelijke Scholen Amsterdam-West. Op het gebied van zorg was de decorandus lid van Raad van Beheer en vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van het RIAGG Midden Kennemerland. Op dit moment is de oud-wethouder tevens voorzitter van de Regionale Urgentie Commissie.

Bij Koninklijk besluit van 31 maart 2007 is de heer IJ.J. van Gosliga benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Glastra (64) uit Castricum heeft zich geruime tijd ingezet voor de handbalsport in Castricum. Sinds 1964 tot nu is de heer Glastra vrijwilliger bij handbalvereniging CSV. Tot 1997 was hij actief als bestuurslid. De Castricummer verzorgt het clubblad, organiseert nationale jeugdtoernooien, begeleidt jonge scheidsrechters en rapporteert wedstrijden. De heer Glastra is dagelijks actief voor CSV. Daarnaast is de heer Glastra sinds 1996 bondsscheidsrechter bij handbalwedstrijden. Wekelijks fluit hij wedstrijden op verenigings- en regionaal niveau.

Bij Koninklijk besluit van 2 april 2007 is de heer J. Glastra benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer T.A. Graas (75) uit Castricum zet zich vanaf 1950 in voor (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van jeugd, kerkelijk leven, openbare orde en veiligheid, sport, EHBO en welzijn. Vanaf 1950 was de heer Graas zes jaar lang vrijwilliger bij Jeugdactiviteiten in Akersloot. Tussen 1958 en 1970 was hij secretaris van kerkelijke activiteiten voor de Herwonnen Levenskracht te Krommenie. Vanaf 1965 was de Castricummer lid van de vrijwillige brandweer Forbo te Krommenie en tussen 1970 en 1981 was de heer Graas hoofdleider van de afdeling pupillen bij voetbalclub Vitesse22. Sinds 1987 zet de heer Graas zich in als vrijwilliger voor de EHBO Castricum, onder andere als EHBO-er bij de EHBO-post op het strand. Daarnaast houdt hij zich bezig met de coördinatie en voorbereiding van de jaarlijkse donatieactie van de EHBO. Sinds 1994 is de heer Graas ook vrijwilliger bij de Vervoersdienst van de Stichting Welzijn Castricum.

Bij Koninklijk besluit van 2 april 2007 is de heer T.A. Graas benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau.

De heer A.C.M. Hes (66) uit Limmen is wethouder van de gemeente Castricum. Daarnaast ontplooide de heer Hes activiteiten op het gebied van sport, onderwijs, bankwezen, gemeentepolitiek en cultuur. De wethouder was van 1964 tot 1972 lid van het oudercomité van de Corneliusschool. In dezelfde periode nam de heer Hes de organisatie van het schoolvoetbal op zich, waar hij tevens trainer en coach van het schoolteam was.
In de jaren zeventig was de Limmer verder actief als lid van de bouwcommissie, bestuurslid van het Rooms-Katholieke schoolbestuur, bestuurslid van de Rabobank en trainer van de lagere voetbalelftallen van VV Limmen.
In 1990 werd de heer Hes raadslid en wethouder van de toenmalige gemeente Limmen. Van 2000 tot 2006 was hij voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Limmen. Vier jaar lang (2002-2006) was de heer Hes voorzitter van de stichting Oud-Limmen en bestuurslid van de Stichting Museum voor Bloembollenteelt. Van 2001 tot heden is de heer ook actief als bestuurslid van Sint Martinus Begrafenisvereniging Limmen.

Bij Koninklijk besluit van 27 maart 2007 is de heer A.C.M. Hes benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer P.J.M. Kaptein (55) uit Akersloot was van 1977 tot 2007 lid van de vrijwillige brandweer van Castricum, post Akersloot. Hij is opgeleid tot hoofdbrandwacht.

Bij Koninklijk besluit van 17 februari 2007 is de heer P.J.M. Kaptein benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer S.P. Krom (60) uit Castricum heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de emancipatie van mensen met een handicap. De decorandus is lichamelijk gehandicapt en is deelnemer aan het Activiteitencentrum de Zilvermeeuw te Alkmaar. De heer Krom heeft zich gedurende lange tijd ingezet voor o.m. de instelling Esdégé Reigersdaal (sedert 1987), het Activiteitencentrum De Zilvermeeuw (sedert 1990), de Werkgroep Vervoer (sedert 1999), de commissie Consumenten Organisatie Vervoer van de Provincie Noord-Holland (sedert 2003) en het klantenpanel van busmaatschappij Conexxion (sedert 2003). Naast bovengenoemde inzet, is de decorandus lid van de Werkgroep Seksualiteit en lid van het MAVI-team en was hij betrokken bij diverse incidentele acties, waaronder het geven van 10 presentaties op scholen in het kader van het Jaar van de Gehandicapten en het kwaliteitsonderzoek zorginstellingen van Perspectief en de LSR.

Bij Koninklijk besluit van 10 februari 2007 is de heer S.P. Krom benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer S. Mooij (74) uit Castricum ontplooit sinds 1955 activiteiten op het gebied van landbouw, het kerkelijk leven en het bankwezen die ten goede komen aan de lokale samenleving. De decorandus was gedurende 60 jaar zelfstandig veerhouder. Daarnaast was hij van 1955 tot 1996 voorzitter van Westelijke Land en Tuinbouw Organisatie (WLTO), van 1960-2002 Campina Melkunie, in de periode 1970-1985 voorzitter van de verenging voor kunstmatige inseminatie, voorzitter van de Ruilverkaveling van 1980 tot 1990, van 1980 tot nu tevens begeleider van het stagebedrijf voor de landbouwschool en voorzitter sinds 1986 van de begrafenisvereniging Katserkom. Tenslotte heeft de decorandus zijn boerderij beschikbaar gesteld voor cliënten van de Breidnerstichting om werkervaring op te doen. Voorts is hij al meer dan 50 jaar voorzitter van de Kinderkerk en tussen 1965 en 2000 was hij bovendien bestuurslid van de Rabobank.

Bij Koninklijk besluit van 31 maart 2007 is de heer S. Mooij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer K. Peijs (73) uit Castricum ontplooit sinds 1964 zeer veel activiteiten op het gebied van sport en toerisme. De decorandus was 39 jaar lang consul van de KNVB. Dit hield in voetbalvelden keuren bij slecht weer en het berichten van clubs en scheidsrechters bij afgelasting. Van 1971 tot 1976 was de heer Peijs secretaris van het VVVbestuur en nam o.a. het initiatief tot het oprichten van een theaterbureau. In 1973 richtte mede de heer Peijs de eerste damesvoetbalvereniging op in Castricum en in 75 was hij een van de oprichters van de winkeliersvereniging. Vanaf 1980 was de heer Peijs tien jaar lang scout van de KNVB. Hij bezocht diverse wedstrijden om nieuwe talenten voor het damesvoetbal te beoordelen. Daarnaast was hij van 1990 tot 2003 cursusleider bij de KNVB voor verschillende opleidingen en van 1999 tot 2003 was hij ook scheidsrechtersrapporteur van de voetbalbond. Sinds 2005 is de heer Peijs actief als lid van de technische commissie voor de damesafdeling van FC Castricum. Verder bekleedde de decorandus van 1980 tot 2003 bestuurlijke functies binnen diverse geledingen voor vrouwen-, jeugd en straatvoetbal. Tevens is hij complexbeheerder van FC Castricum en algemeen bestuurslid van de club Vrienden van FC Castricum. Na het voetbalseizoen 2004-2005 werd hij uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar

Bij Koninklijk besluit van 2 april 2007 is de heer K. Peijs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer R. Rieke (73) uit Castricum was vijf jaar lang vrijwilliger bij de Nationale Reserve Soldaten (NATRES) van 1955 tot 1960. In 1955 richtte de decorandus de Jonge Kerk van de Nederlands Hervormde kerk op. Voor de Jonge Kerk ontplooit tot op heden de heer Rieke zeer veel activiteiten. Zo maakt betrokkene gedurende vele jaren bandopnames van de kerkdiensten en bezorgt deze bij ouderen en zieken die deze niet zelf bij kunnen wonen, daarnaast is de heer Rieke wijkcontactpersoon van de thans Protestante Gemeente. Van 1975 tot 1985 vervulde hij diverse bestuurlijke functies bij de Christelijke Nationale Schoolverenging. Naast activiteiten voor het kerkelijk leven was de heer Rieke in de periode 1978-1990 politiek actief, onder andere als raadslid. De decorandus zette zich als bestuurslid in voor de VVV Castricum (voorzitter van 1996-2004), zwembad de Witte Brug en atletiekverenging DOS. Van 1988 tot heden is de heer Rieke bestuurslid van Stichting eigen Woningbezit Castricum.

Bij Koninklijk besluit van 27 maart 2007 is de heer R. Rieke benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw J.M. Schagen-Krom (62) uit Akersloot is vanaf 1968 tot op heden actief op het terrein van vrouwenwerk en het ouderen- en jongerenwerk. 1968-1999 was zij vrijwilliger bij de Storeyclub en 1986 richtte mede zij het Akerslootse Vrouwen Aktief. Tot 1989 was zij hier actief voor. Van 86 tot 98 was zij secretaris van het CDA in Akersloot. Daarnaast zette mevrouw Schagen-Krom zich veelal in voor ontwikkelingswerk. In 1995 was zij vrijwillig bezoeker van de missiepost van Meindert van der Hulst in Uganda, was zij van 1995 tot 2000 stimulator en medeoprichter van Doorstroom, een project om vrouwen in Uganda in staat te stellen om kleding te maken en van 2000 tot op heden is de decoranda nauw betrokken bij de stichting 2e Ronde, die zich richt op het hergebruik van afgedankte spullen en waarvan de opbrengst gaat naar ontwikkelingsprojecten. Op dit moment is de mevrouw Schagen-Krom tevens voorzitter van het katholieke vrouwengilde in Akersloot.

Bij Koninklijk besluit van 27 maart 2007 is mevrouw J.M. Schagen-Krom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw J.E. de Wit-de Smit (66) uit Akersloot heeft sinds 1972 diverse activiteiten ontplooit op het gebied van jeugd, EHBO, sport en cultuur. Van 1972 tot 2003 was de decoranda actief als collectant. Van 1972 tot nu is zij speelmoeder en peuterleider bij de Peuterbeuk. Daarnaast is zij al ruim dertig jaar lid van de EHBO-vereniging Akersloot en verzorgt zij EHBO-lessen aan de jeugd. Sinds 1985 is zij als lid jeugdbestuur aangesloten bij handbalvereniging Meervogels en is zij vrijwilliger bij de Storeyclub. Van 2000- tot 2006 was zij mede-initiatiefnemer en lid van het bestuur van het Timmerdorp.

Bij Koninklijk besluit van 26 maart 2007 is mevrouw J.E. de Wit-de Smit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw A.M. Zwaan-Visser (87) te Castricum is sinds 1956 zeer betrokken op het gebied van sport en welzijn. Van 1956 tot 1972 was zij vrijwilliger bij jeugdactiviteiten en in de kantine van Tennisclub Bakkum. Met name was de decoranda actief in de begeleiding van de jeugd. Vanaf 1964 was de decoranda twintig jaar actief als vrijwilliger bij het Nederlands Rode kruis, afdeling Castricum. Sinds 1983 tot heden is mevrouw Zwaan-Visser vrijwilliger bij de stichting Muttathara. Betrokkene verricht voorkomende werkzaamheden in de kringloopwinkel van deze stichting. Met de opbrengsten uit de winkel worden projecten in India ondersteund.

Bij Koninklijk besluit van 22 februari 2007 is Mevrouw A.M. Zwaan-Visser benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.