Politie Midden- en West Brabant

Veiligheidsmonitor: meer veiligheid, tevredenheid neemt iets af

TILBURG, 27 april 2007

TILBURG: Uit het landelijke onderzoek Veiligheidsmonitor Rijk 2007 blijkt dat de burger zich veiliger voelt in Midden en West Brabant, vergeleken met vorig jaar. In 2007 voelde 22,4 % van de bevolking zich wel eens onveilig, terwijl dat in 2006 nog 25,6% was. Naast het gevoel van de burger lieten ook de criminaliteitscijfers al eerder een verbetering zien: de kans op slachtofferschap van criminaliteit is op alle fronten afgenomen en de veiligheidsgevoelens namen toe. Verder laat het onderzoek zien dat de tevredenheid van de burger in het contact met de politie iets daalt.

Veilig voelen

Het percentage burgers dat zich vaak onveilig voelt, daalt opvallend naar 2,9% in het zorggebied. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van 2006, waar nog 5,3% van de mensen zich onveilig voelde. Opmerkelijk daarbij is dat de trend van daling zich weer verder doorzet. Ook vergeleken met de landelijke cijfers is het veiligheidsgevoel flink toegenomen.

Slachtofferschap

Het onderzoek heeft zich gericht op gewelds- vermogens- en vandalisme-delicten. Op al deze delicten is de criminaliteit in Midden en West Brabant afgenomen, in totaal van 46% naar 39,9%. Ook landelijk gezien deed zich een verbetering voor, maar deze was minder dan in Midden en West-Brabant.

Meldingsbereidheid

In 2007 werden minder delicten gemeld door de burgers: een daling van 35,8 naar 35,5% in 2006. Deze daling is verklaarbaar omdat ook de criminaliteit is afgenomen. Daar staat tegenover dat de aangiftebereidheid, ook ten opzichte van landelijk, opvallend is toegenomen. Deze steeg naar 21,9% naar 26,2%. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de wijze van aangifte doen in 2006 is uitgebreid met de telefonische variant. Ook het aantal feiten waarvoor men digitaal aangifte kan doen, is flink uitgebreid.

Tevredenheid

Het aantal burgers dat (zeer) tevreden is bij laatste contact is enigszins gedaald, van 58,0% naar 56,3%. Met name bij het doen van aangifte toont de burger zich minder tevreden. Een verklaring daarvoor is dat de burger steeds meer gebruik maakt van de kille digitale aangifte, maar in het persoonlijk contact wordt dit als onprettig ervaren. Onderzoek voor de politie Midden en West Brabant heeft dit al eerder uitgewezen. Bij de tevredenheid bij de overige contacten, waaronder hulpverlening en advisering, zien we een sterke verbetering.

Beschikbaarheid en zichtbaarheid, buurtproblematiek

De beschikbaarheid, het optreden en het functioneren van de politie ervaart de burger hetzelfde als in 2006. Bovendien blijkt dat de burger de problematiek in zijn buurt nagenoeg hetzelfde ervaart ten opzichte van vorig jaar. Onder deze problematiek valt
verkeersoverlast, verloedering en andere vormen van ernstige overlast.

Politie in woonbuurt

De burger ziet de politie iets meer in de buurt. De zichtbaarheid is toegenomen, van 30,6% naar 31,1%. Dit lijkt een kleine verbetering, echter de afgelopen jaren nam de zichtbaarheid af. Voor het eerst is een stijging waarneembaar.

Reactie korpschef

Een eerste reactie van korpschef F. Heeres: Vorig jaar was ik blij met de toename van veiligheid in onze regio. Het was toen beter dan ooit tevoren. Nu wijst het onderzoek uit dat niet alleen de cijfers wederom dalen, ook dat het gevoel van veiligheid bij de inwoners verbetert. Voor mij is dat de bevestiging dat onze aanpak van criminaliteit succesvol is. Waar ik me zorgen over maak is dat de burger minder tevreden is over de wijze waarop de politie functioneert. Waar we nu op focussen is de verbetering van de tevredenheid omdat dit de waarborgen geeft voor vertrouwen in de politie. Onze actie moet daar komende tijd op gericht zijn.

Het onderzoek Veiligheidsmonitor Rijk is in heel Nederland uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vragen uit de enquête hebben o.a. betrekking op problemen in de buurt, veiligheid, criminaliteit en het functioneren van de politie. De uitvoering van het telefonisch onderzoek werd gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de regio Midden en West Brabant werden 1000 inwoners ondervraagd. In deze regio wonen ongeveer 1.000.000 miljoen mensen

Auteur: Enny de Wit