Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Voor kinderen door kinderen
Zonne (10) zet eigen actie op voor Senegal

Met financiële steun van Kinderpostzegels zet partnerorganisatie enda in Senegal zich in voor werkende jongeren en kinderen. enda helpt ze voor zichzelf op te komen zodat ze goede arbeidsomstandigheden hebben en naar school kunnen. Zonne hoorde van deze activiteiten en besloot zelf een actie op te zetten om werkende kinderen te helpen. Dat leverde maar liefst 135 euro op!

Samen met haar zusje en vriendinnen bracht Zonne 135 euro bijeen voor werkende kinderen in Senegal. Aanleiding was een presentatie die Imke de Graaf bij haar in de klas had gegeven. Zij was namens cnvjongeren op bezoek geweest bij een 'vakbond' l'Association des Enfants et Jeunes Travailleurs (aejt). enda faciliteert deze aejt's waarin kindarbeiders zelf opkomen voor hun rechten.

Imke vertelde in de klas van Zonne over kinderarbeid en de omstandigheden in Senegal. Dat kinderarbeid niet per definitie slecht hoeft te zijn. En dat in Senegal bijvoorbeeld kinderen de motor van de economie zijn. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 16 jaar, een derde van de kinderen tot 14 jaar werkt. Kinderarbeid afschaffen is daarom in veel landen geen optie maar zijn goede arbeidsomstandigheden én scholing het alternatief.

Daar wilde Zonne bij helpen en Kinderpostzegels werd gevraagd ervoor te zorgen dat de opbrengst van haar actie bij enda terecht zou komen. Haar verhaal:

Zonne Hoi ik ben Zonne. Ik ben 10 jaar en ga naar school op het Schateiland, locatie het Vlot in Gouda.

Ik heb samen met mijn zusje en onze vriendinnen een actie gedaan voor Senegal.
Allereerst kwam Imke bij ons in de klas iets vertellen over Senegal en over kinderarbeid.
Wij waren toen al geld aan het inzamelen maar hadden nog geen echt doel. We besloten het geld naar Senegal te sturen. We zijn eerst nog heel lang door gegaan met sparen.
We gingen toen flessen ophalen voor wisselgeld, zelf gemaakte kaarten verkopen en onze speelgoed en andere spullen verkopen op het veldje dicht bij ons huis.
Uiteindelijk hebben we 135 euro gestort op de rekening van de stichting kinderpostzegels.
Er kunnen nu 50 kinderen een jaar naar school van dat geld en daar waren we erg trots op!
We gaan proberen nu nog een keer zoveel geld op te halen, zodat die kinderen nog een jaar naar school kunnen.

Groetjes van ons allemaal !!!

Een fantastische actie van Zonne, haar zusje en vriendinnen. Namens enda en de kinderen heel erg bedankt!