Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Koninklijke onderscheiding voor Bertus van Tergouw

27/04/2007

Apeldoorn, 27 april 2007
Bertus van Tergouw, grondlegger en erevoorzitter van de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn, is vanmorgen op Paleis het Loo door de Apeldoornse burgemeester De Graaf benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De 70-jarige Van Tergouw kreeg dit bijzondere ereteken vanwege zijn buitengewone betrokkenheid en passie voor de mensport. De jaarlijkse internationale menwedstrijd op de eigen terreinen van Riant Paardensportcentrum in Beekbergen hebben de afgelopen 22 jaar een enorme faam verworven. Ieder jaar verwelkomt de organisatie meer dan tachtig deelnemers uit achttien verschillende landen waaronder namen op wereldniveau als IJsbrand Chardon uit Nederland, Tucker Johnson uit de USA en Werner Ulrich uit Zwitserland. Dit succes heeft er onder meer toe geleid dat het Nederlands Kampioenschap vierspan paarden van 2006 tot en met 2008 in Beekbergen verreden wordt.

Mede dankzij het organisatievermogen van Bertus van Tergouw komen er ieder jaar ruim 20.000 bezoekers op dit evenement af. Dat dit spektakel niet alleen een nationale en internationale uitstraling heeft, maar ook het Apeldoornse publiek en de bewoners in Beekbergen in grote getale trekt, doen Bertus en de ruim 200 vrijwilligers veel deugd. Bertus is voor deze vrijwilligers steeds een enorme inspirator en een voorbeeld voor iedereen.

Bertus' grootste wens en drijfveer is dat "zijn" evenement tot in lengte van jaren voor iedereen gratis toegankelijk is en blijft, ondanks het groeiende aantal toeschouwers, de grotere organisatie en het uitgebreide deelnemersveld.

Van Tergouw was vanmorgen met een smoesje naar Paleis het Loo gelokt. "Ik dacht dat Mieke onderscheiden zou worden, maar toen werd ik naar voren geroepen. Ik wist niet wat me overkwam! Het was een hele grote verrassing en ik ben er enorm trots op," vertelt Van Tergouw. Bertus van Tergouw ontving de onderscheiding op een zeer bijzondere dag. Zijn jongste dochter Mieke, die in 1995 mede dankzij haar vader's inzet en begeleiding in Polen Wereldkampioen tweespan werd, viert vandaag evenals Prins Willem Alexander haar veertigste verjaardag. Dubbel feest vandaag dus voor de familie Van Tergouw!