Ingezonden persbericht


|Persbericht                                    
Nieuwe koers KWF Kankerbestrijding:

90 miljoen euro nodig voor de strijd tegen kanker

Amsterdam, 27 april 2007 - Steeds meer mensen krijgen kanker, onder meer door de vergrijzing. In 2015 zullen per jaar 95.000 mensen kanker krijgen, nu zijn dat er nog 70.000 per jaar. Dit, samen met de nieuwe ontwikkelingen in het wetenschappelijke kankeronderzoek, en de behoefte van patienten en donateurs aan transparantie, maatwerk en resultaat heeft KWF Kankerbestrijding aangezet tot een andere strategie en werkwijze. In de beleidsvisie 2007-2011 zijn de doelen beschreven die KWF Kankerbestrijding in de komende periode wil realiseren. Om deze doelen te bereiken is er netto 90 miljoen euro per jaar nodig.

KWF Kankerbestrijding zal de komende jaren de stuwende kracht zijn achter kankerbestrijding in Nederland, met als doel minder kanker, meer kans op genezing en een betere kwaliteit van leven. Meer dan voorheen zullen we anderen (o.a. overheid, wetenschap, zorginstellingen en vrijwilligers) stimuleren om kankerbestrijding prioriteit te geven.

Wetenschappelijk onderzoek is hoop
We moeten én kunnen kanker terugdringen. De strijd is urgent en we merken dat de inspanningen van onderzoekers en behandelaars zin hebben. Bij onze oprichting in 1949 was slechts 25% van de kankerpatiënten 5 jaar na de diagnose nog in leven; nu is dat gestegen tot gemiddeld 55%. De enige mogelijkheid om de vooruitzichten voor kankerpatiënten daadwerkelijk te verbeteren is fors in te zetten op wetenschappelijk onderzoek. 80% van het beschikbare budget komt ten goede aan wetenschappelijk kankeronderzoek, onderwijs en opleiding. In de komende jaren gaat KWF Kanker- bestrijding zich extra richten op het onderzoek dat bedoeld is om nieuwe inzichten in kanker te vertalen in nieuwe behandelmogelijkheden. Hiermee versterkt het de tak van onderzoek die in de meest directe zin ten goede zal komen aan patiënten.

Preventie en patientenondersteuning
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een verband is tussen het ontstaan van kanker en ons eigen gedrag. Een ongezonde levensstijl speelt een rol bij 50 tot 70% van de mensen die aan kanker overleden. Meer Nederlanders zouden moeten weten welke risico's ze lopen en hoe ze die kunnen beïnvloeden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Daarom richt KWF Kankerbestrijding zich de komende tijd sterk op het ontmoedigen van roken. Andere speerpunten zijn voorlichting over verstandig zonnen, vroege ontdekking van kanker en gezonde voeding.

Fondsenwerving
De uitdaging voor fondsenwerving is groter dan ooit. Donateurs en vrijwilligers zijn de basis in de strijd tegen kanker. Zij haalden in 2005 77 miljoen euro op. Om als stuwende kracht de inhoudelijke doelen te halen is netto 90 miljoen euro per jaar nodig.