Vakbonden: mager loonbod Rabobank leidt tot vastlopen cao

27.04.2007 / 14:03 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv bondgenoten

Fnv bondgenoten

Utrecht/Hoofddorp/Culemborg, 27 april 2007

Vakbonden: mager loonbod Rabobank leidt tot vastlopen cao-onderhandelingen

Gisteren is na vier onderhandelingsrondes het overleg tussen vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie en de Rabobank Groep over een nieuwe cao vastgelopen. Breekpunt in de onderhandelingen is de structurele loonsverhoging; de bonden eisen 3 procent en de werkgever biedt niet meer dan tussen de 1,25 en 1,75 procent. Ook op het gebied van arbeidsduur en werktijden, leeftijdsgebonden verlofuren en beloningsdifferentiatie verschillen de partijen van mening.

'De werkgever wil naast de magere loonsverhoging een variabele beloning invoeren. Alleen als werknemers hun target halen, krijgen ze er tussen de 1 en 2 procent bij. Als wij hiermee instemmen is het hek van de dam en wordt na verloop van tijd het variabele deel steeds groter ten koste van het vaste deel. Dat is voor ons onacceptabel', aldus de vakbonden.

Rabobank Groep stelt dat de slechte resultaten van het aangesloten bankbedrijf niet toelaat een structurele loonsverhoging van 3 procent te geven. 'Onzin!', volgens de bonden. 'Als de resultaten van de lokale banken structureel negatief zijn, doet het er kennelijk niet toe dat andere bedrijfsonderdelen wel profiteerden van de goede resultaten van de afgelopen jaren. Dat is meten met twee maten.' De vakbonden wijzen erop dat in andere branches zoals verzekeringen, overheid en streekvervoer 3 procent structureel de norm is. Bovendien had de werkgever voorafgaand aan het overleg een royaal loonbod gecommuniceerd aan het personeel.

Vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie leggen de werkgeversvoorstellen voor aan hun leden en vragen het personeel van de Rabobank Groep per mail te reageren.

De cao van Rabobank Groep geldt voor ongeveer 42.000 werknemers.