NMBS

Kop-staartaanrijding in het station van Izegem (update)

27/04/2007

Infrabel en de NMBS werken om het treinverkeer te herstellen

Na de aanrijding tussen een reizigerstrein Oostende - Kortrijk en een leeg treinstel gisteren om 19u10 in het station van Izegem. Van de 51 gekwetsten, waaronder 48 lichtgewonden, hebben er 49 het ziekenhuis verlaten. Slechts 2 personen, die zwaarder gewond raakten, verblijven nog in het ziekenhuis maar zijn gelukkig niet in levensgevaar. De technische ploegen van Infrabel en de NMBS zijn de hele nacht in de weer geweest om de sporen vrij te maken en het treinverkeer zo snel mogelijk te kunnen herstellen. Er werd een onderzoek geopend naar de oorzaken van het incident.

49 van de 51 gewonden hebben het ziekenhuis verlaten

Donderdag 26 april, om 19u10, werd de reizigerstrein Oostende - Kortrijk aangereden door een leeg treinstel in het station van Izegem. Bij dit ongeval raakten 48 reizigers lichtgewond. Zij werden allen ter plaatse verzorgd of overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis (Izegem, Roeselare of Waregem). De begeleider van de reizigerstrein en twee reizigers raakten zwaarder gewond. Momenteel hebben de 48 lichtgewonden en één van de drie zwaargewonden het ziekenhuis verlaten. Slechts 2 zwaargewonden (waaronder de treinbegeleider) blijven in het ziekenhuis. Ze zijn gelukkig niet in levensgevaar.

Het personneel van de NMBS-Groep, de hulpdiensten en de lokale autoriteiten troffen meteen na het ongeval de nodige maatregelen om de gewonden te helpen.

Infrabel en NMBS-ploegen de ganse nacht aan het werk

De ploegen van Infrabel en de NMBS waren vroeg deze ochtend nog steeds in de weer om de sporen vrij te maken en het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen.

Op dit ogenblik is er over een afstand van 75m aanzienlijke schade vastgesteld aan de bovenleiding, de dwarsliggers en de rails. Een definitieve evaluatie van de schade en planning van de herstellingswerkzaamheden zal slechts kunnen worden opgemaakt wanneer de sporen volledig zijn vrijgemaakt.

Onderzoek lopend

Het parket van Kortrijk heeft in nauwe samenwerking met de veiligheidsdiensten van de NMBS Groep een onderzoek geopend om de oorzaken van het ongeval te bepalen. Tot dit onderzoek is afgerond kunnen en willen Infrabel en de NMBS niet speculeren over de oorzaak van dit ongeval.

Verstoord treinverkeer

Ten gevolge van dit incident, is het treinverkeer sinds gisteravond ter hoogte van het station van Izegem verstoord. Er werd een pendelbus ingelegd tussen Roeselare en Izegem en een pendeltrein tussen Brugge en Roeselare enerzijds en tussen Izegem en Kortrijk anderzijds. Deze regeling zal het hele weekend behouden blijven. Volgens de huidige vooruitzichten zou er één spoor vrij kunnen zijn tegen maandagochtend.