Gemeente Almelo

Voorjaarsnota 2007: Duurzaam investeren en extra aandacht voor jeugd en wijken

27 april 2007 - De concept-Voorjaarsnota 2007 die het college van b&w van de Gemeente Almelo presenteert kenmerkt zich door duurzaam investeren in het voorzieningenniveau en het voortzetten van het gedegen financieel beleid van de afgelopen jaren. Als ondernemende Gemeente wil Almelo de hoge ambities waarmaken, zoals de uitvoering van het Masterplan. Tegelijkertijd wil het college de kosten voor de inwoners zoveel mogelijk in de hand houden. Extra aandacht heeft het college voor jeugd en wijken, speerpunten waarvoor extra geld wordt gereserveerd dat afkomstig is van het dividend van Cogas en van gereserveerd geld in de reguliere begroting.

In de concept-Voorjaarsnota 2007 is het college erin geslaagd knelpunten op te lossen, zoals de gevolgen van de stijging van de energieprijs en het verstrekken van gebruiksvergunningen door de brandweer, waarvoor extra personeel nodig is. Al ingezet beleid kan worden gecontinueerd met structurele middelen. Daarbij gaat het om onder meer de bouw van een Internationaal Indoor Sportcentrum. Verder wordt geld gereserveerd voor twee speerpunten: jeugd en wijken. De Gemeenteraad wordt gevraagd haar oordeel te geven over twee prioriteitenlijsten die het college heeft opgesteld over de themas jeugd en wijken. Hierop staan onder andere het opzetten van een Centrum voor Jeugd en Gezin, extra opvoedingsondersteuning, meer beroepskrachten in het wijkwerk en verbetering van wijkaccommodaties.

Extra aandacht voor jeugd

Tenslotte houdt het college in de concept-Voorjaarsnota 2007 rekening met de eventuele negatieve gevolgen van het regeerakkoord. De financiële consequenties van het nieuwe regeringsbeleid zijn nog onbekend, maar kunnen voor Almelo ernstig zijn.

In de concept-Voorjaarsnota geeft het college in grote lijnen aan wat het wil bereiken en hoeveel geld daarvoor nodig is. Aan het eind van het jaar neemt de gemeenteraad de definitieve besluiten tijdens de behandeling van de Begroting 2008.

Dinsdag 29 mei is er van 18.30 tot 19.30 uur in het Stadhuis een hoorzitting over de Voorjaarsnota waar inwoners, organisaties of instellingen hun mening kunnen geven. Aanmelden kan tot donderdag 24 mei 17.00 uur door te bellen met (0546) 54 13 91 of mailen naar raadsgriffie@almelo.nl

Het politieke debat en de besluitvorming door de gemeenteraad is op dinsdag 19 juni en donderdag 21 juni 2007.