Gemeente Roermond

Regio Roermond scoort als beste winkelgebied!

Uit het gisteren gepresenteerde onderzoek Grenzeloos winkelen blijkt dat regio Roermond het hoogst scoort als beste winkelgebied voor consumenten. Dit resultaat bevestigt de uitkomsten van de detailhandelsmonitor 2007 waaruit blijkt dat Roermond -zowel de regio als de binnenstad- en het Designer Outlet Roermond het uitermate goed doen.

In het onderzoek van Elsevier naar de beste binnensteden in 2006 werd reeds geconstateerd dat de binnenstad van Roermond het beste presteert als ontmoetingsplaats (horeca, cultuur, winkelen) van de Nederlandse binnensteden. In opdracht van de Limburgse Kamers van Koophandel, de provincie Limburg en een aantal Limburgse gemeenten voerde BRO het onderzoek Grenzeloos winkelen uit, waarbij grensoverschrijdend koopgedrag van consumenten onder de loep werd genomen. De verschillende regio's in de gehele provincie Limburg en omliggende Nederlandse, Belgische en Duitse grensgebieden zijn daarbij door ruim 7.500 respondenten beoordeeld op diverse criteria.

Onderzoeksresultaten Grenzeloos winkelen Uit de onderzoeksresultaten Grenzeloos winkelen (BRO-adviseurs, april 2007) blijkt dat de regio Roermond van alle Limburgse regio's het hoogste bestedingsoverschot heeft, namelijk 210 miljoen euro. De uitgaande geldstroom (inwoners van de regio Roermond die elders gaan winkelen) bedraagt 77 miljoen euro's. Daartegenover staat een inkomende geldstroom (inwoners van buiten de regio die in regio Roermond komen winkelen) van maarliefst 287 miljoen euro. Deze is met name afkomstig vanuit de Duitse regio's Mönchengladbach en Kleve.

In de top van bezochte winkelgebieden staat het Designer Outlet Roermond op plaats twee na Maastricht Centrum. De combinatie Roermondse binnenstad en Designer Outlet Roermond scoort qua bestedingsomvang het hoogste van alle onderzochte winkelgebieden! Het belangrijkste motief om het centrum van Roermond te bezoeken is winkelen. Daarbij scoort Roermond hoog op bereikbaarheid en parkeertarieven en worden sfeer en gezelligheid en het aanbod van winkels en horeca veel genoemd als belangrijke aspecten.

Onderzoeksresultaten detailhandelsmonitor Limburg 2007 Uit de detailhandelsmonitor Limburg 2007 (provincie Limburg, maart 2007) blijkt dat regio Roermond, in tegenstelling tot de meeste andere stadsregio's, het sterkste groeit in aantal vestigingen en winkelvloeroppervlakte. Deze groei in vestigingen en meters heeft zich in de regio Roermond vertaald in extra werkgelegenheid voor de regio en de binnenstad. Uit onderstaande tabel blijkt dat er enkel in de regio Roermond en haar binnenstad sprake is van groei van werkgelegenheid in de detailhandel.

Tabel: Ontwikkeling van de werkgelegenheid in de detailhandel in de diverse stadsregio's en haar binnensteden (bron: detailhandelsmonitor provincie Limburg)

Stadsregio/ binnenstad Ontwikkeling werkzame personen in de periode in totale stadsregio periode 2002-2006 Ontwikkeling werkzame personen in de periode in stadscentrum periode 2002-2006
Roermond / Roermond +170 +40
Venlo/ Venlo -480 -150
Venray/ Venray 0 0
Weert / Weert -160 -170
Westelijke mijnstreek/ Sittard -560 -90
Pakstad Limburg/ Heerlen -630 -70
Maastricht/ Maastricht -230 -40

Toekomst
Roermond gaat zich als euregionale koopstad verder versterken. In de oostelijke stadsrand zijn twee grootschalige winkelclusters in ontwikkeling, namelijk het Retailpark (ca 35.000 m2) en de huis- en tuinboulevard (ca 38.500 m2). Daarnaast zal de bereikbaarheid met de aanleg van de A73 en de N280-Oost in 2008 sterk verbeteren. Publicatiedatum: 27.04.2007 Bijgewerkt: 27.04.2007