Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Haagse Berichten Haagse Berichten Door: Fred Andrioli, Haagse redactie

Voor veiligheid is meer menselijk toezicht nodig

Kamerbrede steun voor meer personeel in metro en trein, op stations en bij fietsenstallingen

Op 26 april spraken leden van de Vaste Tweede Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat met staatssecretaris Huizinga over sociale veiligheid in het openbaar vervoer.
Mastwijk (CDA) herinnerde aan de motie Van Hijum (ook CDA) en vond dat er wel wat is bereikt maar dat het nog niet genoeg is. "Het glas is pas halfvol". Sociale veiligheid in het openbaar vervoer moet hoog op de agenda. Onder andere drong hij aan op overeenstemming met consumentenorganisaties vóórdat er geautomatiseerde fietsenstallingen bij stations worden geïnstalleerd. "Hen erbij te betrekken" is niet genoeg.
Roefs (PvdA) constateerde dat pas bij 3 van de 15 bedrijven de sociale veiligheid op orde is en twijfelde aan de bewering dat mensen zich in het algemeen in het openbaar vervoer veiliger voelen dan in hun buurt. Bij elkaar kan haars inziens de staatssecretaris nog een slag maken op het gebied van de sociale veiligheid.
Roemer (SP) was blij met de verbeteringen die al zijn aangebracht en haalde een rapport aan van het bureau Berenschot waaruit is blijkt dat menselijk toezicht loont. Het effect van alleen toezicht met camera's is duidelijk minder. Overigens zijn schone treinen en stations ook van belang voor de veiligheidsbeleving. Hij vroeg om een vervolgplan. Madlener (PVV) bracht de verantwoordelijkheid voor de veiligheid ter sprake in situaties waar meerdere instanties betrokken zijn, bijvoorbeeld bij de aansluiting van metro op het NS-station Rotterdam Centraal. Daar is eigenlijk sprake van een soort "niemandsland". Ook hij constateerde dat menselijk toezicht effectiever is dan cameratoezicht. In het stads- en streekvervoer is het met de sociale veiligheid vooruit gegaan, bij NS echter nog niet. Is de staatssecretaris bereid extra geld vrij te maken voor een uitbreiding van 10 teams van elk 17 personen bij de Spoorwegpolitie? Per team zou
1,1 mln Euro nodig zijn. Hij deed de suggestie voor financiering uit de boetes voor verkeersovertredingen.

De staatssecretaris betoogde in haar antwoord dat van de 22 maatregelen uit het "Aanvalsplan" er 19 zijn geïmplementeerd. Er is een goede samenwerking geweest. De waardering van de sociale veiligheid is beter geworden, ook bij NS. De chipkaart zal nog tot meer verbeteringen leiden. Zij zal zich ook in het vervolg blijven inzetten ter wille van de veiligheid. Zij zegde een vervolg-aanvalsplan toe, kort na het zomerreces. Zij onderschreef ook de stelling dat toezicht door aanwezig personeel beter is dan alleen toezicht met camera's. Waar zij invloed heeft zal zij die zeker aanwenden, maar zij wees er op dat decentrale overheden primair verantwoordelijk zijn voor hun concessiegebied en daarvoor verantwoording moeten afleggen aan de betreffende politieke organen. Madlener wees er in dit verband op dat de zg. "stadsregio's" geen democratisch gekozen bestuur hebben, terwijl die toch een grote verantwoordelijkheid hebben voor o.a. het openbaar vervoer. Wat vindt de staatssecretaris hiervan? De staatssecretaris zegde toe, in samnwerking met de minister van Binnenlandse Zaken, nader schriftelijk in te gaan op deze bestuurlijk-politieke kwestie. Wat NS betreft, zei de staatssecretaris dat de trefkans van de conducteur onderdeel uitmaakt van de zorgplicht van NS. Roemer zei hierop dat de conducteur op regionale lijnen is verdwenen en dat ook het personeel op de stations is verminderd.

De Kamerleden waren blij met de toezegging van de staatssecretaris voor het vervolg-plan en constateerden dat er op dit gebied nog een wereld te winnen is. De staatssecretaris zal met, o.a. met Sociale Zaken, bekijken of er extra teams spoorwegpolitie zijn te regelen en of er ten behoeve van de veiligheid gebruik van "participatiebanen" gebruik kan worden gemaakt.
Ter geruststelling werd nog medegedeeld dat aan de BOA-bevoegdheid niet zal worden getornd.

Den Haag, 27 april 2007
Beginpagina overzicht nieuwsberichten Nieuwsoverzicht