Gemeente Alkemade


Geslaagde Wmo-conferentie in Alkemade

27-04-2007

De werkconferentie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van dinsdag 24 april was een succes. Ruim 40 mensen van maatschappelijke organisaties, parochies en platforms die met deze wet te maken hebben, maar ook inwoners, gingen in op de uitnodiging van de gemeente Alkemade. De centrale vraag van de werkconferentie was: hoe kunnen wij in de gemeente Alkemade samenleven en elkaar ondersteunen als dat nodig is?

De Wmo is ingegaan op 1 januari 2007. Deze wet regelt zaken voor ouderen, gehandicapten, mantelzorgers en vrijwilligers. Maar ook verenigingen en buurthuizen hebben met de Wmo te maken. De gemeente organiseerde de werkconferentie om te weten te komen hoe er gezamenlijk invulling gegeven kan worden aan de Wmo.

Verschillende thema's
Tijdens de werkconferentie bespraken de aanwezigen in groepen verschillende thema's. Aan het einde van de dag werd ook plenair het onderwerp ´leefbaarheid´ besproken. Het resultaat van de dag was dat de groepen per thema knelpunten, pluspunten en ideeën naar voren brachten.

Voor het thema opvoeding werd voorgesteld meer aandacht het geven van aandacht aan de jeugd, het serieus nemen van de jeugd, de brede school, betrokkenheid van de gemeenschap bij het opvoeden van kinderen en opvoedcursussen.

Voor het thema informeren, ondersteunen en adviseren op het terrein van zorg en welzijn werd voorgesteld om jaarlijks een Wmo conferentie te houden, een overlegstructuur met maatschappelijke organisaties in het leven te roepen en een sociale kaart als portaal functie op te zetten (kennisbank).

De groep die zich bezig hield met het thema 'hoe kunnen wij mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen' stelde de gemeente voor een scholingsaanbod te verzorgen en beter onder de aandacht brengen van vrijwilligers en mantelzorgers. Ook stelde deze groep de gemeente voor te zorgen voor een zorgmakelaar (die helpt bij het vinden van de juiste zorg/hulpverlening) en leuke kanten van vrijwilligerswerk te benadrukken.

Het thema 'zorgen dat mensen met een fysieke of psychische beperking zo lang mogelijk zelfstandig in onze omgeving kunnen blijven functioneren' resulteerde in het idee om sociale samenhang te stimuleren, te zorgen voor actieve informatieverstrekking en de woningvoorraad en woonomgeving aan te passen.

Het voorkomen van huiselijk geweld en allerlei vormen van verslaving (drugs, computer, gokken, drank) was het vijfde thema. De deelnemers stelden voor een jongerenwerker aan te stellen, de samenwerking tussen de betrokken organisaties te verbeteren en de jongeren bij het beleid te betrekken.

Alle groepen hebben vervolgens ideeën aangedragen hoe wij elkaar kunnen helpen om de leefbaarheid in de kernen te vergroten. Er is een groot aantal oplossingen en suggesties hiervoor gegeven. Alle suggesties zijn terug te vinden in het verslag van de bijeenkomst.

Hoe nu verder?

* Er gaat een kadernotitie naar de gemeenteraad
* De inspraakreacties uit deze bijeenkomsten worden in een raamwerk en beleidsplan opgenomen
* Beiden gaan naar de gemeenteraad

* In het najaar vinden informatie-avonden over de voorgenomen beleidsplannen plaats, zodat de gemeenteraad gefundeerd kan besluiten

Trefwoorden
De evaluatie over de dag heeft aantal trefwoorden opgeleverd: Doelmatig, inspirerend, ongedwongen, kennismakend, doeltreffend, goede start, informatief, warm, betrokkenheid, zwanger, binnen negen maanden uitsluitsel, goede mix van deelnemers laagdrempelig, constructief, opbouwend, nuttig, informatief.

Als u meer wilt weten over de knelpunten, pluspunten en ideeën, dan kunt u het verslag van de werkconferentie downloaden onderaan deze pagina.

Bijlagen :
Verslag wmo-conferentie 24 april 2007.pdf