Voedsel en Waren Autoriteit

Risicobeoordeling VWA van juist niveau

27 april 2007 - nieuwsbericht

De risicobeoordelingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voldoen aan de criteria van onafhankelijkheid en wetenschappelijke kwaliteit. Dit concludeert de Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling van de VWA in zijn eerste jaarrapportage. De Raad is vorig jaar ingesteld door de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) en moet toezien op de risicobeoordelingen, onderzoeken en daarmee verbonden adviezen van de VWA. De beoordelingen worden uitgevoerd door het bureau Risicobeoordeling van de VWA.

De Raad heeft onderzoek gedaan naar alle in 2006 uitgebrachte adviezen. Van de 42 adviezen kon er één de toets niet doorstaan. Dat was het advies over de risico's van voedselveiligheid van biologische producten. Dit advies was wetenschappelijk gezien onvoldoende. Daarnaast heeft de Raad nog een aantal opmerkingen en adviezen gegeven. Onder andere het advies om duidelijker te maken wanneer het bureau Riscobeoordeling besluit om een advies uit te brengen.

De Raad van Advies voor de onafhankelijke risicobeoordeling VWA is op
1 augustus 2006 bij wet opgericht en is op 12 september 2006 officieel ingesteld door de minister van LNV. De Raad heeft de taak te beoordelen of de risicobeoordelingen, onderzoeken en adviezen van het bureau Risicobeoordeling van de VWA onafhankelijk en van wetenschappelijke kwaliteit zijn. De Raad is ingesteld voor een periode van vierjaar, met de optie tot eenmalige verlenging. De Raad bestaat uit vijf hoogleraren en wordt voorgezeten door prof. Hautvast, emeritus hoogleraar te Wageningen. Eenmaal per jaar zal de Raad een rapportage uitbrengen van zijn bevindingen. Deze rapportage wordt aangeboden aan de minister van LNV, die hem vervolgens aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Meer informatie:

* Rapport Raad van Advies

* Dossier Risicobeoordeling