Gemeente Haaksbergen

Lintjesregen in Haaksbergen

Van links naar rechts: Jos Westendorp, Marietje Temmink, Ans Hofman, Jan ten Brincke en Bernardie Broekhuis, Vijf inwoners van Haaksbergen ontvingen vrijdagmorgen 27 april in het gemeentehuis een koninklijke onderscheiding. Ze werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Loco-burgemeester Marijke van Beek reikte de bijbehorende versierselen uit aan: Jos Westendorp, Marietje Temmink, Ans Hofman, Jan ten Brinke en Bernardie Broekhuis (op de foto van links naar rechts).

De heer J.H.G. ten Brincke is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdienstelijkheden op diverse terreinen. Hij is in Haaksbergen een bekend gezicht vanwege zijn inzet voor de politiek. In het verleden was hij actief binnen het CDA, na de oprichting van de plaatselijke groepering GGH in 1985 werd hij actief binnen deze partij. In de zestiger jaren was hij één van de organisatoren van de wielerrondes in Haaksbergen (onder meer tweemaal een grote profronde, waarmee Haaksbergen op de kaart werd gezet). Voorts is hij sinds 1975 vrijwillig koster aan de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk. Voorts is hij actief lid van het Contact Oud Mariniers: binnen deze vereniging heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld en vertegenwoordigt de leden uit Overijssel in het landelijk bestuur. Andere activiteiten van Ten Brincke zijn onder meer: bondsconsul voor Oost Nederland van de Koninklijke Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen, lid van het Oost-Europa comité, vrijwilliger van het theater en secretaris van het bewonerscomité De Hofferie.

Mevr. B.R.M. Broekhuis-Drietelaar wordt Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar vele vrijwillige activiteiten binnen de Haaksbergse samenleving. Zo zet ze al vijftien jaar lang in voor de schoonmaak van Scouting De Klomp, rijdt vaak mee naar de uitwedstrijden van de tafeltennisvereniging en is ze actief binnen de parochie De Veldmaat. Bij diverse kerkdiensten in De Veldmaat is ze lectrice en heeft ze een zeer belangrijke taak bij avondwakes. Ze begeleidt de familie van een overledene niet alleen tot aan de begrafenis, maar blijft ook daarna de familie bijstaan. Jarenlang heeft ze kindernevendiensten voor parochie De Veldmaat verzorgd en is het aanspreekpunt en organisator van de halfjaarlijkse bedevaartreizen naar Kevelaar.

De verdiensten van mevr. J.H.M. Hofman-Weernink hebben vooral betrekking op haar activiteiten voor het Historisch Archief, het Rode Kruis en het Katholieke Vrouwengilde. In 1965 startte ze al met haar vrijwilligersloopbaan bij het Katholieke Vrouwengilde, waar ze jarenlang leidster was. Tot 1990 was ze een aantal jaren actief bij de afdeling Welfare van het Rode Kruis. Sinds 1991 kan het Historisch Archief rekenen op haar vrijwillige inzet. Ze verzamelt, rubriceert en bewaart allerhande artikelen die voor de geschiedenis van Haaksbergen van belang zijn. Elke vrijdagmorgen draait ze mee in de bezetting aan de balie van het Historisch Centrum.

Mevr. M.B. Temmink-Elsweier is al ruim 31 jaar werkzaam als vrijwilligster bij het Wiedenbroek. Daarnaast is sinds 1975 vrijwilliger bij wandelkring DIO. Beide vrijwillige activiteiten koppelden ze zon 25 jaar geleden aan elkaar door met een groep jonggehandicapten te gaan deelnemen aan de wandelvierdaagse. Sinds enkele jaren helpt ze mee in het kostercollege van zorgcentrum Livio waarbij ze regelt dat de kerkdienst goed verloopt. Voorts is ze onder meer een trouw koorlid van de Bonifatiusparochie.

De heer J.H.G. Westendorp krijgt een koninklijke onderscheiding vanwege zijn vele vrijwilligersactiviteiten, die hij naast een volledige werkweek uitvoert. In het verleden was hij actief als misdienaar en acoliet bij de plaatselijke Bonifatiusparochie. Op dit moment is hij al bijna twintig jaar lang lid van de parochievergadering voor de liturgie. Hij is redacteur van de wekelijkse kerkmededelingen en de jaarlijkse kerst- en paasbrochure en redacteur van speciale artikelen in het wekelijks kerkblad Op Weg. In 1989 was hij de oprichter van het onderhoudscomité kerkgebouwen en de achterliggende begraafplaats. Ruim achttien jaar is hij koster en collectant; voorts onder meer organisator van bijzondere activiteiten binnen de parochiegemeenschap. Westendorp is ook de grote promotor in Haaksbergen van de levende kerststal die door veel mensen van binnen en buiten Haaksbergen wordt bezocht. Voorts is hij lid van de Medezeggenschapsraad van de St. Bonifatiusschool en van wijkraad De Veldmaat.