Gemeente Hulst


Persbericht - 27.04.2007

Lintjesregen 2007

Namens Hare Majesteit de Koningin zal burgemeester J.F. Mulder op vrijdag 27 april 2007 de versierselen behorende bij de toegekende koninklijke onderscheiding uitreiken aan de onderstaande personen. In totaal worden er bij gelegenheid van de nationale Lintjesregen in de gemeente Hulst 9 koninklijke onderscheidingen uitgereikt.


1. Mevrouw Lilianne van der Ha van Vlierberghe, woonachtig te Heikant Lid in de Orde van Oranje Nassau

2. Mevrouw Thérèse Stallaert, woonachtig te Hulst Lid in de Orde van Oranje Nassau

3. Mevrouw Ria Everaert - Tielemans, woonachtig te Hulst Lid in de Orde van Oranje Nassau

4. De heer Oscar van Dorsselaer, woonachtig te Kapellebrug Lid in de Orde van Oranje Nassau

5. De heer Etiënne de Deckere, woonachtig te Clinge Lid in de Orde van Oranje Nassau

6. De heer Gerard Colpaart, woonachtig te Lamswaarde Lid in de Orde van Oranje Nassau

7. De heer Jo de Cock, woonachtig te Hengstdijk Lid in de Orde van Oranje Nassau

8. Mevrouw Corrie de Cock - Lauret, woonachtig te Hengstdijk Lid in de Orde van Oranje Nassau

9. De heer René van den Kieboom, woonachtig te Kloosterzande Lid in de Orde van Oranje Nassau

TOELICHTING


1. Mevrouw Lilianne van der Ha van Vlierberghe Wonende te Heikant, Axelsestraat 4
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
Mevrouw van der Ha van Vlierberghe staat bekend als een sociale duizendpoot aan wie nimmer iets teveel wordt gevraagd. Haar verdiensten strekken zich uit over een breed vlak van de samenleving. Zij was van 1977 tot 2004 betrokken bij de Katholieke Vrouwenorganisatie van Heikant. Sinds 1982 was zij voorzitter. Per 1 januari 2005 heeft de KVO Heikant zichzelf opgeheven. Tot die tijd was zij het gezicht en de spil van deze vrouwenorganisatie. Het KVO telde 50 leden en er werden regelmatig activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. Het aanbod betrof lezingen (over politie, natuur, energie en gezondheid), demonstraties (zuivel, koken), modeshows, creatieve cursussen, excursies en bezoeken. Ook werden er bingoavonden georganiseerd waarvan de opbrengst ten goede kwam aan het goede doel. Vanaf 1990 zet ze zich bij het ZLTO in voor de belangen van de agrariërs. Ze fungeert als vraagbaak en vertrouwenspersoon, organiseert reizen en was initiatiefnemer van de Tulpenroute. Mevrouw van der Ha van Vlierberghe organiseert de Dag van het Platteland, waarbij ze verbindingen legt tussen agrarische ondernemers met bestuurders en burgers en begrip kweekt voor de werk- en levenswijze van de agrarische ondernemers. Ze was tot 1994 lid van de werkgroep milieu van ZLTO. Ze maakt deel uit van de gewestelijke commissie PR en is voorzitter van de provinciale portefeuille Vrouw & Bedrijf. Daarnaast is zij secretaris/penningmeester van de vrijwillige kavelruil Hulst. In 1994 werd zij lid van het afdelingsbestuur St. Jansteen (later door fusies afdeling Hulst). Mevrouw van der Ha van Vlierberghe bekleedde een bestuursfunctie binnen de afzetcoöperatie Campina en is bestuurlijk actief binnen CZAV.
Sinds 1995 verzorgt zij de lezingen tijdens de eucharistievieringen in de RK parochie H.H. Philippus en Jacobus te Koewacht. Vanaf 2000 is zij secretaris van het jaarmarktcomité St. Jansteen. Zij verzorgt de aanvragen van alle vergunningen bij de gemeente en de rijksdienst voor de keuring van vee. Daarnaast schrijft zij brieven aan keurmeesters, noteert de uitslagen en onderhoudt de contacten met de pers.


2. Mevrouw Thérèse Stallaert
Wonende te Hulst, De Casembrootweg 2
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
Mevrouw Stallaert was van 1970 1984 bestuurslid van de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten en was speciaal belast met de studie van historisch textiel.
Voor het Streekmuseum heeft mevrouw Stallaert zich tot 2005 ingezet en daaraan veel tijd en energie gespendeerd. Zij heeft de sector Klederdracht mede opgezet. Ze verzamelde en onderhield de collectie. Ze publiceerde diverse malen over klederdrachten en was regelmatig betrokken bij publicaties door derden. Ze geldt als een autoriteit op het gebied van klederdracht. Haar actieve medewerking aan de textielsector van het museum heeft ze afgesloten met een grote renovatie van de collectie mutsen en merklappen in de jaren 2004 en 2005. Thans treedt ze nog steeds op als adviseuse bij meer ingewikkelde zaken. In de jaren 1999/2000 is ze betrokken geweest bij de organisatie van de tentoonstelling De grootste merklap ter wereld. Verder treedt mevrouw Stallaert op als lector tijdens de diensten in de Basiliek. Ook maakt, onderhoudt en repareert ze de gewaden die tijdens de vieringen worden gedragen.
Mevrouw Stallaert was tot haar pensionering werkzaam als docente aan de RK Jansenius Scholengemeenschap Hulst.


3. Mevrouw Ria Everaert - Tielemans
Wonende te Hulst, Clausstraat 3
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
Mevrouw Everaert Tielemans heeft zich vanaf 1967 ingezet voor Volleybalvereniging Morres te Hulst. Eerst als actief speelster, later als bestuurder. Ook was zij jarenlang regionaal scheidsrechter. 25 jaar lang was mevrouw Everaert - Tielemans het secretariaat van de vereniging en vele jaren werkte ze in het provinciaal bestuur van NeVoBo. Ook hielp zij vele jaren met het wedstrijdsecretariaat van de club en van de provincie. Daarnaast heeft zij ook volleybaltraining gegeven en begeleidde ze verschillende teams bij de provinciale wedstrijden.
Haar drijfveer was om de jeugd kennis te laten maken met volleybal en om de jeugd een goede, leuke tijdsbesteding te geven. Zij heeft haar echtgenoot Jo Everaert ook 40 jaar gesteund om dit te verwezenlijken want hun huis was bij de uitwedstrijden van alle teams altijd het verzamelpunt en ook thuishaven bij terugkeer van de wedstrijden. Doordat mevrouw Everaert Tielemans onderwijzeres was op een lagere school heeft zij ook trainingen en wedstrijden opgezet voor de minis vanaf 5 jaar, wat een groot succes is geworden. Jarenlang heeft zij de jeugdteams begeleid op het vierdaagse Hemelvaarttoernooi in Middelbeers.
Mevrouw Everaert Tielemans heeft nooit officieel afscheid genomen van de volleybalvereniging. Achter de schermen is ze nog steeds actief als consultant en springt ze in als het nodig is.
In de jaren 70-80 van de vorige eeuw was zij voorzitter van het CDA Vrouwenberaad, afd. Hulst. In die tijd was deelname van vrouwen in het openbaar bestuur geen vanzelfsprekende zaak. Door de inzet en het enthousiasme van mevrouw Everaert is de achterstand van vrouwen in de politiek aanmerkelijk afgenomen.
Voorts is mevrouw Everaert - Tielemans al 15 jaar lector in de kerk. Daarnaast is zij reeds 5 jaar vrijwilligster bij de speel-o-theek, collecteert ze al ongeveer 10 jaren voor het goede doel en het Parochiefonds en is ze al jarenlang een enthousiast stadsgids.


4. De heer Oscar van Dorsselaer
Wonende te Kapellebrug, Gentsevaart 12
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
De heer van Dorsselaer ontplooit sinds 1965 allerlei activiteiten ten behoeve van de gemeenschap van Kapellebrug. Van 1965 tot 1988 was hij betrokken bij het Evenementencomité Kapellebrug. Hij was daarbij een voortrekker in alles. Zo zette hij het carnaval op poten, zorgde dat er weer een jaarlijkse kermis was en dat de Sint een bezoekje bracht. Sinds 1996 is hij lid van de natuurvereniging De Steltkluut waarbij hij zorgt voor de inventarisatie van de nesten van uilen en samen met andere leden- de jongen voorziet van ringen. Gedurende 25 jaar (1970-2005) was hij nauw betrokken bij Voetbalvereniging Steen als bestuurslid, trainer, elftalbegeleider en scheidsrechter. Ook is hij 15 jaar lang kantinebeheerder geweest. Tot op heden is hij elke maandag nog ongeveer 4 uur op en rond het veld bezig met onderhoudswerkzaamheden.
Sinds 2000 zet de heer van Dorsselaer zich in voor alles wat te maken heeft met de verkeersveiligheid van Kapellebrug, zoals een veilige oversteekplaats naar de Kapel, een behoorlijk fietspad door het dorp en ook een flitspaal ivm de hoge snelheid waarmee de vrachtautos s nachts door Kapellebrug rijden.
Sinds 1980 is de heer van Dorsselaer de grote voortrekker van het restaureren van de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Eecken. Hij weet daarbij de mensen aan zich te binden om samen met hem activiteiten te ondernemen. Hij weet de publiciteit te vinden en belangstelling te wekken. Steeds weer kent hij zijn kanalen om zijn doel ten behoeve van Kapellebrug te bereiken. Ook bij financiële tekorten voor de kapel weet hij altijd weer de juiste sponsors te bewerken zodat de meeste wensen verwezenlijkt kunnen worden. Hij wordt dan ook wel de burgemeester van Kapellebrug genoemd. Hij kan met iedereen door één deur, is positief en vooral constructief ingesteld. Oscar is een zeer aangename persoon, hij houdt van aanpakken en als er iets moet gebeuren in de gemeenschap -en vooral aan de kapel- dan laat hij daar geen gras over groeien.
Dhr. van Dorsselaer was tot zijn pensionering werkzaam bij Transportbedrijf Van Geyt te Kapelleburg.


5. De heer Etiënne de Deckere
Wonende te Clinge, Frans Halsstraat 26
Lid in de Orde van Oranje Nassau, zijnde lid

Verdiensten:
Gedurende meer dan 20 jaren (1965-1987) was de heer de Deckere secretaris van Voetbalvereniging Clinge en secretaris van de jeugdcommissie. Met de jeugdcommissie organiseerde hij, in samenwerking met het Feestcomité, onder meer de jaarlijkse feesten op Koninginnedag.
Van 1976 tot en met 2002 was de heer de Deckere als secretaris betrokken bij de ZLTO (voorheen Boerenbond Clinge). Als recreatieleider van de Sport en Spelclub van De Sterre (Stichting Tragel) begeleidde hij van 1986 tot en met 2003 een groep bewoners van De Sterre bij hun wekelijkse sport- en spelavond. Tien jaar (1993-2003) was hij lid van het Sterrecomité. Dit comité organiseerde tot vorig jaar de jaarlijkse Sterrefeesten ter bevordering van de integratie van Sterrebewoners en de inwoners van Clinge. Dhr. de Deckere was tot en met december 2002 werkzaam bij de gemeente Hulst. Vanaf januari 2003 tot en met maart 2006 was hij wethouder van de gemeente Hulst.
Van 1999-2003 was hij gezworene van het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen en van 2003-2006 lid van het algemeen bestuur van het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen
Van 2002-2006 was de heer de Deckere lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank
St. Jansteen.


6. De heer Gerard Colpaart
Wonende te Lamswaarde, Pastoor Willemsstraat 1
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
In Lamswaarde kan men altijd een beroep doen op de heer Colpaart. Zo verricht hij klussen voor basisschool De Oostvogel (plein bestraten, tent opbouwen en afbreken met de rommelmarkt), de parochie van de H. Cornelis (klein herstel aan de kerk of ruimen van graven op het kerkhof), Dorpscentrum De Luifel.
Ook voor Voetbalvereniging SDO 63 is de heer Colpaart onmisbaar. Enkele jaren geleden is hem de titel Mister SDO toebedacht. Er zijn vast dagen geweest dat zijn bed op het voetbalveld heeft gestaan. De zorg voor zijn veld en de accommodatie is bij eenieder op Lamswaarde bekend. Naast deze zorg heeft hij een warm hart voor de toekomst van de kleine vereniging: de jeugd. Het valt soms niet mee om de jeugd in de eigen kern te laten voetballen. Daarom is hij nu al jaren in de weer om die jeugd elders te laten voetballen (Graauw, Hontenisse, Vogelwaarde) en gaat zowel op zaterdag als op trainingsdagen met de jongens mee om ze, hopelijk, later als senior bij SDO 63 te kunnen laten voetballen. Vanaf 1988 tot heden is de heer Colpaart bestuurslid en wedstrijdsecretaris van SDO 63 Lamswaarde. Sinds 1990 is hij vlagger van het 1st elftal en verzorger van het veld. Ook is hij sinds die tijd organisator van het wijkentoernooi.
De heer Colpaart is werkzaam als metselaar en voorman bij de firma Dura Vermeer Bouw
waar hij bekend staat als een betrouwbare en hardwerkende werknemer.


7. De heer Jo de Cock
Wonende te Hengstdijk, Kievitstraat 15
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
De heer de Cock heeft hij zich langdurig ingezet op diverse maatschappelijke terreinen. Hij is de drijvende kracht achter heel veel zaken die dienen om Hengstdijk leefbaar, levend en levendig te houden.
In 1991 werd de heer de Cock benoemd als lid van het Kerkbestuur. Vanaf 1996 tot 2002 is hij er voorzitter van geweest. Volgens de geldende voorschriften mag een lid van een kerkbestuur daar maar 8 jaar achtereen zitting in hebben. Hij kreeg echter, vanwege onmisbaarheid, toestemming om er nog 3 jaar aan vast te knopen. Hij is als adviseur nog steeds aan het Kerkbestuur verbonden. De heer de Cock is voorzitter van het Midzomerfeestcomité. Dit feest wordt eind juni gehouden met een boekenmarkt, een snuffelmarkt, exposities en demonstraties en heeft als doel fondsen bijeen te brengen voor het onderhoud van de parochiekerk. Hij is betrokken bij het opzetten van de feesttent, het verzorgen van elektra, licht en water, kortom bij alles wat nodig is om het feest te laten slagen. Bovendien is de heer de Cock medeorganisator van het jaarlijks terugkerend Internationaal Kunstweekend. Hij is de technische man die ervoor zorgt dat de tentoonstelling in de kerk gehouden kan worden: onderhoud, plaatsen en opruimen van de panelen en vervaardigen en aanbrengen van de belichting zijn slechts enkele facetten waarbij hij betrokken is om de expositie tot een succes te maken. Dat alles doet hij wegens grote betrokkenheid bij de fondsenwerving voor de parochiekerk van Hengstdijk. De heer de Cock is ook de verantwoordelijke voor het kerkgebouw in de samenwerking en het overleg met de Monumentenwacht en de bouwkundige van het bisdom Breda. De heer de Cock is ook betrokken bij de carnavalsstichting De Polderjongens. Hij geeft
technische adviezen, helpt bij het ophalen van oud papier en verricht alle voorkomende
hand- en spandiensten. Ook is hij nauw betrokken bij de organisatie van het
kindercarnaval, Koninginnedag en de kermis op Hengstdijk.

1980-heden: medeorganisator van het Kindercarnaval, de Koninginnedagactiviteiten en de kermis
1990-heden: betrokken bij het kerkbestuur van de parochie Hengstdijk. 1994-heden: voorzitter van het Midzomerfeestcomité. 1995-heden: vrijwilliger bij de carnavalsstichting De Polderjongens 1998-heden: medeorganisator van het jaarlijks Internationale Kunstweekend in
Hengstdijk.

De heer de Cock is werkzaam als monteur werktuigbouw bij Elopak Terneuzen en staat
bekend als zeer attent en collegiaal.


8. Mevrouw Corrie de Cock - Lauret
Wonende te Hengstdijk, Kievitstraat 15
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
Mevrouw de Cock Lauret ontplooit al tientallen jaren activiteiten voor de samenleving op het terrein van kerk, carnaval, kunst en sport. Zij zet zich op onnavolgbare wijze in voor de leefbaarheid en gemeenschapszin van Hengstdijk. Zij is erg nauw betrokken bij de kerk, zowel bij de organisatie als het gebouw. Mevrouw de Cock Lauret werkt actief mee aan de vieringen en alles wat daartoe behoort. Zij leidt de gebedsdiensten, bereidt de diensten voor, is contactpersoon naar de parochies toe, houdt het kerkgebouw schoon en begeleidt de misdienaars. Voor een kleine parochiegemeenschap is het niet eenvoudig het benodigde geld op te brengen voor het rijksgeklasseerd monument dat het kerkgebouw is. Daarom zijn er diverse activiteiten opgezet om fondsen te werven voor het behoud en onderhoud van het kerkgebouw, waaraan mevrouw de Cock haar belangeloze medewerking verleent. Zo werkt ze mee aan het Midzomerfeest door het sorteren van de boeken en artikelen voor de tweedehandsmarkt. Ze benadert sponsors en verkoopt loten en helpt bij het werven van medewerkers. Voor de julitentoonstelling, het Internationaal Kunstweekend en de kerststallententoonstelling kan men een beroep op haar doen voor het inrichten van de tentoonstelling. Ze is gastvrouw tijdens de opening en gedurende de expositie en verricht verder alle voorkomende werkzaamheden. Ook bij de uitvoeringen in de kerk door de Stichting Hulst Cultureel! En het Festival van Zeeuws-Vlaanderen treedt zij op als gastvrouw.
Daarnaast verleent mevrouw de Cock Lauret hand- en spandiensten in de meest ruime zin des woords bij de viering van het kindercarnaval en de jaarlijkse kermis.
Mevrouw De Cock collecteert 4 keer per jaar voor landelijke organisaties in het groot buitengebied van Hengstdijk en is verkeersregelaar bij het jaarlijkse OZ-wielerweekend.

1990-heden: gastvrouw bij activiteiten in de kerk van Hengstdijk zoals uitvoeringen van het Festival van Zeeuws-Vlaanderen, en Stichting Hulst Cultureel, het jaarlijks Internationale Kunstweekend en de Kerststallententoonstelling
1990-heden: vrijwilliger bij de kerk
1990-heden: vrijwilliger bij het Kindercarnaval en bij de kermis. 1990-heden: collectant voor landelijke organisaties in buitengebied van Hengstdijk.
1992-heden: medeorganisator van het Midzomerfeest 1998-heden: verkeersregelaar bij het OZ Wielerweekend.


9. René van den Kieboom
Wonende te Kloosterzande, Narcisstraat 33 te Kloosterzande Lid in de Orde van Oranje Nassau

Verdiensten:
Dhr. van den Kieboom was tot 2005 directeur van het woonzorgcentrum Antonius in Kloosterzande. Dit groeide onder zijn leiding uit tot een toonaangevend voorbeeld voor zorginstellingen, zowel regionaal als landelijk.
De heer van den Kieboom heeft hij zich langdurig ingezet op diverse maatschappelijke terreinen. Onder zijn leiding groeide een bonte-avond in het Woonzorgcentrum Antonius te Kloosterzande uit tot het muziekgezelschap Musicanto. Dit vrijwilligersensemble geniet grote bekendheid. Hij was zeer nauw betrokken als organisator en meewerkende bij de welfare en de jaarlijkse Fancy Fair in Antonius. Hij had altijd persoonlijke aandacht voor iedere ouder. Buiten zijn werk trad hij regelmatig op als vrijwilliger en hij bekleedt nog steeds een aantal vrijwilligersfuncties. Hij begeleidde gehandicapten bij het sporten, haalde ze op en bracht ze weer thuis.
Hij was een aantal jaren voorzitter van de plaatselijke tennisvereniging en van het bestuur van basisschool Ter Duinen. In 1986 was hij oprichter van de Stichting Welzijn voor Ouderen te Hontenisse en voorzitter tot 1989. In 2003 werd hij bestuurslid en later voorzitter van de Stichting Welzijn voor Ouderen Hulst en Hontenisse.

1981-heden: oprichter en voorzitter van het bestuur van de zanggroep Musicanto
1986-1989: oprichter en voorzitter van het bestuur van de Stichting Welzijn voor Ouderen Hontenisse
1998-1999: voorzitter van de Tennisclub Hontenisse 1998-2002: voorzitter van het bestuur van basisschool Ter Duinen 2001-heden: betrokken bij de Rotaryclub Hulst, tot 2004 als penningmeester, in 2006 als voorzitter
2002-2003: bestuurslid van de Stichting Palazolli Oost-Souburg 2003-heden: lid en voorzitter van het bestuur van de Stichting Welzijn voor Ouderen Hulst en Hontenisse.

---

Gemeente Hulst
Team Communicatie
Cindy van Driessche.
Tel : 0114-389137
Email: cde@gemeentehulst.nl