Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

26 april 2007

In 2007 ontvangen 3575 personen een Koninklijke onderscheiding Dit jaar zijn ter gelegenheid van de Koninginnedag in totaal 3575 Koninklijke onderscheidingen verleend. Dat zijn er 78 meer dan vorig jaar. Er zijn 3964 voorstellen voor de Algemene Gelegenheid 2007 of lintjesregen 2007 ontvangen; 71 meer dan het voorgaande jaar. Ten aanzien van 389 voorstellen is een negatief advies uitgebracht.

In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 13 personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3562 personen. In de Nederlandse Antillen en Aruba is aan 50 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend. Dat is er 1 meer dan in het voorgaande jaar.

De adviezen van burgemeesters, commissarissen van de Koningin en Kapittel voor de Civiele Orden zijn ruim 97% gelijkluidend en staan opnieuw borg voor een zuivere uitvoering van het stelsel.

De volgende trends t.a.v de lintjesregen zijn waarneembaar:


1. Het aantal vrouwen dat een Koninklijke onderscheiding heeft ontvangen, is 1178. Dat zijn er 106 meer dan het voorgaande jaar. Decoratieverlening aan deze groep vindt nog steeds plaats binnen de Orde van Oranje-Nassau. Binnen de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn twee vrouwen gedecoreerd, namelijk mw. prof. Dr. D.S. Postma (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen) en mw. C.H. Wibaut (beeldend kunstenaar).


2. In de Nederlandse Antillen en Aruba hebben 50 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit betekent dat na een voorzichtige toename van het aantal toegekende decoraties in 2006 zich thans een stabilisatie aftekent in de toegekende onderscheidingen in de overzeese Koninkrijksdelen. Het aandeel vanuit de Nederlandse Antillen neemt licht toe en vanuit Aruba daalt het licht. Op de Nederlandse Antillen zijn 41 personen gedecoreerd;4 meer dan in 2006. Vanuit Aruba hebben 9 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen; 3 minder dan in 2006.


3. Er is opnieuw een toename van het aantal vrijwilligers dat gedecoreerd wordt. Voor de lintjesregen 2007 betreft het 3336 vrijwilligers, een stijging van 77.


4. Het aantal personen dat gedecoreerd wordt op grond van bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening is gedaald. In 2007 gaat het om 208 onderscheidingen, oftewel 53 minder dan het jaar daarvoor.


5. Het aantal gedecoreerde personen dat vanuit de economische sector is gedecoreerd, bedraagt 48 en dat is 26 minder dan in 2006.


6. De jongst gedecoreerde is de 36-jarige M. Amhaouch uit de gemeente Helden. De oudst gedecoreerde is de 96-jarige J.C. Stalman uit de gemeente Delft.


7. Tegemoetkomend aan de vraag uit de media is hieronder een selectie opgenomen van bij de lintjesregen 2007 gedecoreerde personen die tevens grote publieke bekendheid genieten. o O. Bahadir (oud-voorzitter Inspraak Orgaan Turken); o Luitenant-generaal M.A. Beuving, van de Koninklijke marechaussee; o Mw. dr. M.T.E. Bink-Boelkens, kindercardioloog; o prof. mr. drs. Y. Buruma (hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen);
o prof. dr. J.J. Duistermaat (hoogleraar Universiteit Utrecht/ lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen); o P.H. de Leeuw (presentator/artiest); o L. Debij (slagwerker/percussionist); o Mw. D.M. Domacassé-Lebacs (schrijver) wonende te Curaçao; o Mw. M. Eleveld (Mathilde Santing/zangeres); o Mw. M.B. Geerman-Britten, wonende te Aruba; o Mw. mr. A.G. Korvinus (voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel); o Jhr. drs. J. van Lidth de Jeude (burgemeester van Deventer); o V.S. Mentzel (fotograaf); o Ouwens (muzikant/impresario); o J.L. Poels (componist/tekstdichter/leadzanger Rowwen Hèze); o R. Richardson (schilder) wonende te Sint Maarten; o R. Schotborgh (schilder/kunstenaar)wonende te Curaçao; o R.P. Saléh (oud-gezaghebber Bonaire) wonende te Bonaire o W.A. Soerjadi (concertpianist); o P. Verhoeven (filmregisseur); o Visscher (cabaretier/theatermaker); o E. de Vries (oprichter/artistiek directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival).

DECORATIEJAAR 2006/2007 (1 mei 2006 t/m 30 april 2007) In totaal werden in het afgelopen decoratiejaar 6146 voorstellen ingediend; 1 minder dan het voorgaande decoratiejaar. Op 5620 voorstellen (91 %) is positief beslist.

Het Kapittel voor de Civiele Orden heeft over alle in het voorbije decoratiejaar ingediende voorstellen advies uitgebracht. In het decoratiejaar 2006/2007 waren in 97 % van de gevallen de adviezen van burgemeester, commissaris van de Koningin en Kapittel gelijkluidend.