Ingezonden persbericht


Utrecht, 27 april 2007

Fietsdiefstalcampagne Fietsersbond effectief.
Spectaculaire daling fietsdiefstal volgens CBS.

De Fietsersbond is bijzonder blij met de spectaculaire daling van fietsdiefstal het afgelopen jaar. Deze daling blijkt uit de Veiligheidsmonitor Rijk van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie. De daling in slachtoffers, van 750.000 (5, 6%) over 2005 naar 630.000 (4,7%) over 2006 betekent 120.000 minder slachtoffers van fietsdiefstal. Per uur betekent dat een daling van 85 slachtoffers naar 70 slachtoffers.

De Fietsersbond heeft de afgelopen jaren uitgebreid campagne gevoerd om de aanpak van fietsdiefstal te verbeteren. Politie en gemeenten zijn gestimuleerd maatregelen te nemen om fietsdiefstal te voorkomen en fietsendieven aan te pakken en fietsers zijn voorgelicht over de beste manieren om hun fiets tegen diefstal te beschermen. Deze aanpak begint nu vruchten af te werpen. "Gemeenten en politie zijn aan de slag gegaan met betere fietsenrekken, bewaakte stallingen, opsporing en de aanpak van veelplegers. Bovendien zie je dat fietsers steeds vaker twee goede sloten gebruiken en de fiets aan een paal of rek vastmaken", aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. "Het is nu zaak de aandacht vast te houden en de aanpak te intensiveren."

De Fietsersbond verwacht dat door de introductie van een landelijk registratiesysteem van gestolen fietsen later dit jaar, de aanpak van fietsdiefstal nog aanzienlijk effectiever kan. Zo kan een belangrijke belemmering van het fietsgebruik verder worden weggenomen. Meer dan 25% van de mensen zegt de fiets -af en toe- thuis te laten uit angst voor diefstal.