Voedingcentrum


We eten te zout

27 april 2007

In ons eten zit veel meer zout dan goed voor ons is. Van te veel zout krijg je een te hoge bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is dan groter. Wageningen Universiteit heeft berekend dat jaarlijks circa 5000 mensen door zoân teveel aan zout overlijden. Het is dus belangrijk om minder zout te eten, maar hoe doe je dat? Slechts 30% van het zout dat wij eten komt namelijk uit het zoutvaatje. 70% zit al in het eten en drinken. Als toevoeging of omdat het van nature in iets voorkomt. Hoe kun je het âverborgenâ zout vermijden?

We krijgen gemiddeld zoân 10 tot 12 gram zout per dag binnen. De gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram per dag. Zout wordt vaak toegevoegd aan eten. Voor de smaak, als conserveermiddel of om de structuur van het product te verbeteren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het maken van brood. 28% van het zout in onze voeding komt uit brood. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid zout die fabrikanten toevoegen aan bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, kaas en groenten uit blik of pot. De resultaten staan in de consumentgids van mei 2007. Het is opvallend dat er behoorlijke verschillen zijn tussen vergelijkbare producten. Ook blijkt uit het onderzoek dat het voor consumenten op dit moment vrijwel onmogelijk is om niet te veel zout binnen te krijgen.

Wat u zelf kunt doen

* Voeg weinig zout toe aan eten. Er zijn veel andere smaakmakers, zoals (verse) kruiden en knoflook.

* Let op âverborgenâ zout. Bekijk het etiket om te zien hoeveel zout in producten zit. Helaas is dit niet gemakkelijk omdat vaak alleen het natriumgehalte per 100 gram erop staat. Zo rekent u dit om naar zout:

1 g natrium = 2,5 gr zout (= natriumchloride) Stel: u kiest een kant-en-klare pizza van 500 gram. Op het etiket staat dat in de pizza 0,5 g natrium per 100 g zit. In uw pizza zit dus al ruim 5 gr zout!

* Eet minder zoute producten. Veel zout zit bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden, hartige snacks, zoute pindaâs, kaas, chips, kant-en-klare soepen en sauzen en smaakmakers als bouillonblokjes, maggi, ketjap, worcestersaus, mosterd, sambal, tomatenpuree en ketchup. Minder zout zit bijvoorbeeld in pelpindaâs, studentenhaver, noten uit de dop, minder zoute kaassoorten, minder zoute vleeswaren zoals lichtgezouten rookvlees en rosbief.

Wat de overheid en fabrikanten willen doen

Het Ministerie van VWS wil met de fabrikanten afspraken maken over een beperking van het zoutgehalte in producten. De industrie heeft al toegezegd dat ze de mogelijkheden op korte termijn gaat bekijken. Zo zou bijvoorbeeld het zoutgehalte in brood structureel verlaagd kunnen worden. In het buitenland, zoals Engeland en België zijn er al meer van dit soort maatregelen genomen. Zoân verlaging heeft natuurlijk invloed op de smaak. Om te voorkomen dat mensen alsnog het zoutvaatje grijpen moeten dit soort maatregelen dus geleidelijk ingevoerd worden.

Zie ook

* Op de site van de Consumentenbond: Opzouten! Meer informatie over het onderzoek en een online Zoutmeter.

* Alles over natrium (zout)

* Hart- en vaatziekten

* Hoge bloeddruk