FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil wettelijke inlenersaanprakelijkheid alsnog geregeld zien

Minister Donner heeft besloten de grenzen per 1 mei open te stellen voor werknemers uit de Midden- en Oost-Europese landen, door de tewerkstellingsvergunning af te schaffen.

Dinsdag 1 mei stemt de Tweede Kamer over het openstellen. Hoewel Donner in de Tweede Kamer een aantal toezeggingen heeft gedaan en veel eisen van FNV Bondgenoten heeft ingewilligd, wil de Minister nog geen wettelijke afspraken maken over inlenersaansprakelijkheid. FNV Bondgenoten zal er alles aan doen om dit alsnog geregeld te krijgen.

FNV Bondgenoten is een voorstander van open grenzen. Voorwaarde is wel altijd geweest dat op het moment van open stellen de gelijke beloning van buitenlandse werknemers goed geregeld moet zijn. Onder het motto `gelijk werk gelijk loon' heeft de FNV hier zich in het afgelopen jaar sterk voor gemaakt. Het openstellen van de grenzen is een aantal keer uitgesteld onder druk van de bonden en de oppositie in de Tweede Kamer. Inmiddels is er een aantal stappen gezet om gelijke beloning te bewerkstelligen en de positie van de Polen te verbeteren. Zo zijn er afspraken afgedwongen over huisvesting, over een grotere inzet van de Arbeidsinspectie en over het algemeen verbindend verklaren van cao-afspraken over handhaving en naleving van de cao.

Maar er is op 1 mei helemaal geen zekerheid dat Polen en andere Oost Europese werknemers volgens de Nederlandse wet en de cao betaald worden. Een afspraak over wettelijke inlenersaansprakelijkheid is hiervoor volgens FNV Bondgenoten een belangrijke voorwaarde. Werkgevers die met malafide uitzendbureaus in zee gaan, kunnen bij nalatigheid van het uitzendbureau hier niet op aangesproken worden. Henk van der Kolk: `Ongestraft kunnen werkgevers nog steeds kiezen voor goedkope Polen die ze inhuren via een malafide bemiddelaar. Wanneer de uitzendbureaus de Polen niet of ver onder de cao-standaard betalen kunnen de Polen nergens terecht om alsnog het loon te krijgen waar ze recht op hebben. De werkgever profiteert en kan niet aansprakelijk worden gesteld. Niets is logischer de werkgever hier op aan te spreken, pas dan wordt het onaantrekkelijk voor werkgevers om met malafide uitzendbureaus in zee te gaan'.

Donner heeft wel toegezegd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een wettelijk geregelde inlenersaansprakelijkheid. FNV Bondgenoten zal zich blijven inzetten voor een wettelijke regeling en iedere gelegenheid aangrijpen om dit onderwerp weer op de agenda te zetten. Daarnaast zal FNV Bondgenoten de handhaving van cao-afspraken voorrang geven en de activiteiten van de Arbeidsinspectie op dit gebied nauwlettend en kritisch volgen.

---