Nieuw-Vlaamse Alliantie


250.000 euro voor psychologische bijstand Palestijnse kinderen (27/04/07)

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois maakt 250.000 euro vrij voor stressbestrijding bij en psychologische begeleiding van Palestijnse vluchtelingenkinderen. De VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) werkt met duizenden kinderen in speciale vluchtelingenscholen. Het voorstel werd vandaag goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Vanmiddag deelt Bourgeois het nieuws mee aan de Commissaris-Generaal van de UNRWA Karen Koning AbuZaid, die hij op zijn kabinet ontvangt.

De minister wil op die manier de Palestijnse bevolking blijven ondersteunen. De gewelddadige conflicten in de Palestijnse gebieden hebben ondermeer een zware psychologische impact op de bevolking, meer bepaald op kinderen. Volgens het Nationaal Actieplan 2003 van de UNRWA stelde 85% van de Palestijnse ouders gedragswijzigingen vast bij hun kinderen. Onderzoek toont aan dat 32,7% van de kinderen lijdt aan traumatische stresssymptomen. Bij vluchtelingenkinderen is dat zelfs het dubbele.

Het UNRWA zet de Vlaamse middelen in voor psychologische bijstand in haar 95 scholen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en Gaza. De UNRWA-scholen tellen er 70.000 leerlingen, waarvan het merendeel onder zware traumas lijdt en angstaanvallen heeft. In de jongensscholen is er een merkbare toename van gewelddadig gedrag, vooral in gebieden die zwaarder lijden onder het Israëlisch-Palestijns conflict.

Met de bijkomende middelen van Vlaanderen wordt het aantal therapeuten verhoogd. Zij krijgen extra training en begeleiding om de psychologische bijstand te verbeteren. Ook de leerkrachten krijgen begeleiding om psychologische stress bij leerlingen sneller te detecteren en er accuraat mee om te gaan. Ook in 2005 maakte Bourgeois al eens 200.000 euro vrij voor het UNRWA-programma voor de psychologische bijstand van kinderen.

Auteur:
Vlaams minister van Buitenlands Beleid
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be