INLIA


COA past uitvoering kinderbijstand aan 27/04/2007

De staatssecretaris van Justitie heeft het COA opgedragen niet langer een identiteitsdocument te vragen aan (ouders van) rechtmatig verblijvende minderjarigen die een aanvraag voor kinderbijstand doen. Het COA kan zich beperken tot het vergelijken van de op het aanvraagformulier ingevulde gegevens met de gegevens die de IND al kent uit het dossier. Ook om documenten die de ouder-kind relatie aantonen zal het COA niet meer vragen.

Alle ontvangen aanvragen, ook die over januari, februari en maart, worden volgens de nieuwe richtlijn behandeld. Het aangepaste aanvraagformulier is te downloaden van www.coa.nl en op te vragen bij de helpdesk van het COA. Deze is op werkdagen van 9 tot 17 uur te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800-0201051.

Op 1 januari 2007 is de Rvb (Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen) gewijzigd. Minderjarige vreemdelingen die in 2006 recht op bijstand hadden gekregen op grond van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (d.d. 24/01/2006) kunnen nu ook een beroep doen op de Rvb. Voor 1 januari werden deze uitkeringen op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB) door de gemeentelijke sociale diensten betaald. Sinds het COA deze taak overnam zijn er veel problemen gemeld, o.a. door de rigide toepassing van de Wet op de identificatieplicht door het COA. Wij hopen dat door de nieuwe richtlijn van de staatssecretaris dit obstakel uit de weg is geruimd.

Hiermee zijn de problemen echter nog niet uit de lucht. Zo worden alle aanvragen per kind separaat behandeld, dus ook van meerdere kinderen uit één gezin. Dit leidt tot onnodige extra handelingen en correspondentie of zelfs verschillende beslissingen in dezelfde gezinssituatie. Verder vinden betalingen door het COA achteraf plaats, waardoor nog steeds een gat bestaat ten opzichte van de gemeentelijke uitkeringen. Bovendien moet voor iedere maand alles opnieuw worden aangevraagd, wat een zware administratieve last oplevert voor de rechthebbenden, maar ook voor hun hulpverleners en begeleiders.

Ten slotte: de rijksoverheid laat kinderen van niet-rechtmatig verblijvende vreemdelingen ook nu nog met lege handen staan, ondanks het feit dat het Verdrag voor de Rechten van het Kind geen enkel onderscheid maakt tussen ouders met een legale of illegale verblijfsstatus voor wat betreft de rechten die aan kinderen worden toegekend. Gelukkig zijn steeds meer gemeenten in Nederland bereid noodmaatregelen te treffen door bijv. speciale fondsen voor kinderbijstand in te stellen. Ook de komende pardonregeling voor oudewetters is voor steeds meer gemeenten aanleiding tijdelijke voorzieningen te creëren.

(zie ook de eerdere berichten van 18/01/07, 28/12/06 en 16/06/06)