Plan Nederland sluit samenwerkingsovereenkomst met Free Voice

27.04.2007 / 15:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Plan nederland

Plan nederland

Jeugdjournaals voor Peru en Indonesië

Plan Nederland sluit samenwerkingsovereenkomst
met Free Voice

Amsterdam, vrijdag 27 april - Kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en Free Voice, een organisatie die vrije media in ontwikkelingslanden stimuleert, hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend. De organisaties gaan in Peru en binnenkort in Indonesië, een Jeugdjournaal opzetten, zowel voor de televisie als online. Plan Nederland ondersteunt de jeugdjournaals met als doelgroep kinderen van acht tot veertien jaar in het kader van het Child Media-programma. Dit programma stelt kinderen in staat hun stem te laten horen en op te komen voor hun rechten. Goede informatievoorziening is hierbij onontbeerlijk.
De jeugdjournaals in Peru en Indonesië worden mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Plan Nederland en Free Voice's Kids News Network (KNN) gaven eerder al het startschot voor het op te zetten jeugdjournaal in Peru. KNN in samenwerking met Plan Peru en de jeugdjournaalredactie van mediapartner RED TV hebben in maart 2007 de 'kick-off' georganiseerd. In mei dit jaar zal het Indonesische jeugdjournaal van start gaan. Trans TV, een nationaal commercieel televisiestation in Indonesië, zal het onafhankelijke nieuwsprogramma 'Raportase Anak' produceren met een bereik van ongeveer 15 miljoen kinderen.

Jeugdjournaal
Het jeugdjournaal in Peru is qua opzet een nieuwe formule, omdat kinderen en jongeren participeren in de redactie. Naast een professioneel kernteam van 8 journalisten, wordt een 'kinderredactie' van 7 jongeren gevormd, in nauwe samenwerking met Plan Peru. Beide redacties bedenken samen onderwerpen en gaan mee op rapportage. Of de jongeren ook het programma gaan presenteren, wordt de komende twee maanden aan de hand van pilots (proefuitzendingen) bekeken. De jongeren werken alleen op vrijwillige basis mee en worden niet belast met zware klussen, zoals filmen en monteren.

Daarnaast gaan in acht steden in Peru rond de twintig 'kindercorrespondenten' voor het Peruaanse jeugdjournaal filmen. Zij maken zelf korte bijdrages over hun leven en kindernieuws uit hun regio met handycams. Deze bijdrage verschijnen op de website van het Peruaanse jeugdjournaal, waar kijkers kunnen stemmen. Het item met de meeste stemmen wordt die week op tv uitgezonden. Plan Peru verzorgt de training van deze acht correspondententeams.

Child Media
Het jeugdjournaal in Peru sluit aan bij het Child Media-programma dat Plan Nederland met partners uitvoert in zeven landen in Latijns-Amerika en in drie landen in Azië. Met de Child Media-projecten staat Plan kinderen in staat hun stem te laten horen, mee te praten over zaken die belangrijk voor hen zijn en op te komen voor hun rechten.

Samenwerking
Het startschot voor de jeugdjournaals in Peru en Indonesië is het begin van een vernieuwende, complementaire samenwerking tussen Plan Nederland en Free Voice op het gebied van kinderen en media. Hiermee is een begin gemaakt voor uitbreiding van het Free Voice's Kids News Netwerk, die al vanaf 2004 jeugdjournaals heeft opzet in Afghanistan, Suriname, Zuid-Afrika en Zambia. Meer nieuws over de ontwikkeling van het Peruaanse en Indonesische jeugdjournaal zal te volgen zijn op www.freevoice.nl en www.plannederland.nl.


--------------------------------------------- Einde bericht
------------------------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 46 programmalanden. Kindsponsoring vormt de basis van de organisatie.Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind.

Voor meer informatie over het Jeugdjournaal in Peru www.freevoice.nl en www.plannederland.nl.


Noot voor de redactie,