Gemeente Wijdemeren


27/04/07
14 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in Wijdemeren

Het was `Lintjesregen' in Wijdemeren op vrijdag 27 april 2007. Maar liefst veertien inwoners uit Wijdemeren kregen uit handen van burgemeester D. Bijl een Koninklijke Onderscheiding. De feestelijke uitreiking vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis tussen 10.00 en 12.00 uur. De inwoners werden er, zoals gebruikelijk, naar toe gelokt door familie of vrienden en wisten niet dat deze verrassing hen te wachten stond. De burgemeester sprak hen om beurten toe en speldde de versierselen op.

Onderstaande inwoners ontvingen een Lintje:

* De heer P.J.A.M. op de Beek uit Loosdrecht
* Mevrouw C.M. Beemsterboer-Koster uit Ankeveen
* De heer K.C. van Beest uit Kortenhoef

* Mevrouw L.W. Bos-van Dam uit Kortenhoef
* De heer D. van den Broek uit Nederhorst den Berg
* De heer F.W. Cavaljé uit Kortenhoef

* De heer C. Dekker uit Kortenhoef

* Mevrouw J.P. Hinloopen-Nieuwpoort uit Kortenhoef
* Mevrouw M. van Hooft uit Loosdrecht

* De heer B. Looman uit Nederhorst den Berg
* De heer H.J. Meester uit Ankeveen

* De heer M. Oudshoorn uit Kortenhoef

* Mevrouw H.J. Reijdon-Gerlings uit Loosdrecht
* De heer J. Schriek uit Kortenhoef

De heer P.J.A.M. op de Beek uit Loosdrecht: Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer Op de Beek (58) is al jarenlang als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van tal van evenementen en de promotie van Loosdrecht.

Naast zijn baan bij de politie was de heer Op de Beek van 1992 tot 1996 voorzitter van de VVV-Het Loosdrechts Plassengebied. Vanuit deze functie constateerde hij dat er in Loosdrecht geen uitvoerend orgaan was dat activiteiten op recreatief en promotioneel gebied organiseerde. In 1995 werd dan ook op zijn initiatief de Stichting SLOEP (Samenwerkende Loosdrechtse Ondernemers in Evenementen en Promotie) opgericht. Deze stichting promoot Loosdrecht als recreatief en toeristisch gebied door de organisatie van evenementen en andere activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn: de jaarlijkse Gondelvaart met 1500 boten, zaal- en straatvoetbaltoernooien, pop- en jazzconcerten en sportdagen. Sinds 2002 verzorgt Stichting SLOEP ook de organisatie van Koninginnedag, de 4 en 5 mei viering en de intocht van Sint Nicolaas. De heer Op de Beek is de drijvende kracht achter de Stichting SLOEP. Vanaf de oprichting heeft hij als voorzitter het voortouw genomen bij het initiëren van de diverse evenementen. Hij weet de circa 170 vrijwilligers te enthousiasmeren en beweegt de ondernemers van Loosdrecht hand- en spandiensten te verrichten en financiële bijdragen te doen. Om gezondheidsredenen heeft de heer Op de Beek in februari 2004 het voorzitterschap ingeruild voor de functie van secretaris.

Op verzoek van de voormalige gemeente Loosdrecht organiseerde de heer Op de Beek in 2001 een jaar lang diverse activiteiten voor het afscheid van Loosdrecht als zelfstandige gemeente. Onder meer werden georganiseerd: een kinderfestival, een pop- en jazzfestival en een foto-expositie.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

Mevrouw C.M. Beemsterboer-Koster uit Ankeveen: Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Beemsterboer (62) zet zich al meer dan 25 jaar met al haar energie in voor de leefbaarheid van haar woonplaats Ankeveen en op het gebied van muziek. Dit is extra bewonderenswaardig omdat zij de zorg heeft voor een zoon met een verstandelijke beperking.

Sinds 1981 steekt mevrouw Beemsterboer dikwijls de handen uit de mouwen voor Fanfarekorps De Vriendschapskring Ankeveen. Eerst als archivaris, nu als secretaris. De vereniging staat van oudsher bekend als "dorpsfanfare" van Ankeveen. Inmiddels is het fanfarekorps ook veel meer dan alleen een plaatselijk korps. Op concoursen van het hoogste niveau bereikte het goede resultaten. In 2006 bestond de Vriendschapskring 100 jaar. Dit bijzondere jubileum werd opgeluisterd met tal van festiviteiten waar het gehele dorp bij betrokken werd. Mevrouw Beemsterboer maakte deel uit van het organisatiecomité. Ook was ze in 1996 mede-oprichtster van de Ankveense sociëteit. Nog steeds maakt zij deel uit van het bestuur van deze 50 leden tellende sociëteit. Zij komen maandelijks bij elkaar om over het wel en wee van de gemeenschap te praten.

Om het kleinste dorp van Wijdemeren leefbaar en bruisend te houden, richtte zij de Stichting Bruisend Ankeveen op. De stichting, waarvan mevrouw Beemsterboer secretaresse is, zoekt constant naar mogelijkheden om het dorp te dienen met activiteiten die de bewoners ten goede komen. Toen een aantal jaren geleden de laatste winkel de deuren sloot, kreeg mevrouw Beemsterboer het voor elkaar een kleine zaterdagmarkt te organiseren. Bijzonder is dat de Stichting het beheer geheel in eigen hand heeft genomen. Mevrouw functioneert zelf, geheel belangeloos, als marktmeester. Een ander behaald resultaat is de aanschaf van een mobiel podium voor concerten en festiviteiten.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

De heer K.C. van Beest uit Kortenhoef: Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer van Beest (66) heeft zich bijzonder ingezet op het gebied van Woningbouw, kerk en de organisatie van evenementen in Kortenhoef.

Het onderwerp volkshuisvesting had bijna 30 jaar een prominente plek in het leven van meneer Van Beest. In 1976 trad hij toe tot het bestuur van Woningbouwvereniging 's-Graveland en was daar tien jaar voorzitter. Later maakte hij ook deel uit van het bestuur van de Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken. De heer Van Beest is een zeer betrokken volkshuisvester. Hij is voorstander van fuseren van woningcorporaties maar dan alleen als dit meerwaarde voor de bewoners heeft. Mede door zijn inspanningen fuseerden de twee corporaties in 2000. Daarna was hij actief betrokken bij fusies met twee woningstichtingen uit Hilversum. Van 2002 tot 2005 maakte de heer Van Beest tevens deel uit van de Raad van Toezicht van de Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken.

De heer Van Beest heeft zijn kwaliteiten ook op andere gebieden ingezet. Ruim 18 jaar was hij 2e secretaris van de toenmalige profwielerronde van Kortenhoef. Deze ronde was in tussen 1969 en 1987 één van de grootste in Nederland. Hiervoor verzorgde hij met name de commerciële en representatieve contacten. Op de dag zelf hield hij zich vooral bezig met het begeleiden van de jury en met het in goede banen leiden van de wedstrijden. Sinds 1996 weet de heer Van Beest jaarlijks op zeer bijzondere wijze meer dan 100 sponsors te benaderen voor een bijdrage aan de intocht van St. Nicolaas in Kortenhoef/'s-Graveland.

Al dertien jaar ondersteunt de heer Van Beest zijn echtgenote bij het bezoeken van ouderen van de kerkelijke gemeenten. Dit vaak tijdens ziekte, verjaardagen of huwelijksjubilea. Ook helpt hij bij het verspreiden van kerstattenties en het bereiden van de jaarlijkse paasmaaltijd in de kerk.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

Mevrouw L.W. Bos-van Dam uit Kortenhoef: Lid in de orde van Oranje-Nassau
Het leven van mevrouw Bos (78) heeft altijd een dienend karakter gehad. Het verzorgen en dienen van de zieke medemens is op haar lijf geschreven. Zo ging ze op haar 20ste werken als leerlingverpleegkundige in het Diaconessenziekenhuis in Gouda en later werkte ze als weekendhulp in het bejaardenhuis De Wilgenhof in 's-Graveland.

In 1976 werd mevrouw Bos diaken/lid van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente in 's-Graveland. Zij was een geliefd en zeer gerespecteerd lid, met initiatief en een helder oordeel. Naast de bestuurlijke taken verrichtte mevrouw Bos ook vele praktische taken zoals het brengen van bloemengroeten aan leden en het bezoeken van zieken, bejaarden en eenzamen. Als diaken heeft zij zich bijzonder ingezet voor het werelddiaconaat. Dit deed zij vanuit dezelfde visie waarmee zij in de gezondheidszorg werkte: hoe kan ik mijn steentje bijdragen om er voor te zorgen dat de ander een beter leven krijgt. Ook in de privé-sfeer bracht zij dit in de praktijk. Mevrouw Bos nam een aantal jaren een familielid als pleegkind op en verpleegde diverse mensen in hun laatste levensfase thuis.

Samen met haar man trad mevrouw Bos in 1991 toe tot de gereformeerde kerk van `s-Graveland, eerst als gastlid, daarna als lid. Ook nu weer verrichtte zij naast bestuurlijke taken, praktische taken zoals het schoonmaken van de kerk, het verzorgen van de koffietafel bij begrafenissen en verzorgen van bloemstukken voor de eredienst. Bij het ouder bleef het praktische werk over. Dit moest mevrouw Bos in 2006 afbouwen door lichamelijke klachten. Maar wat mevrouw Bos nog wel kan doen, doet zij met volle overgave. Mevrouw Bos is al geruime tijd ernstig ziek.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

De heer D. van den Broek uit Nederhorst den Berg: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van den Broek (69) was ruim 38 jaar veehouder. Sinds 1988 werkt hij bij Bureau Beheer Landbouwgronden als aankoper/taxateur. Dit bureau valt onder het Ministerie van LNV en koopt landbouwgronden en natuurgebieden aan om de landbouwstructuur te verbeteren en recreatieve groengebieden aan te leggen. Als aankoper/taxateur heeft hij vaak te maken met tegenstrijdige belangen
(landbouw/veeteelt-natuur). De heer Van den Broek kan zich hierin goed staande houden en stelt nooit het ene belang boven het andere. De wijze waarop hij zijn taak verricht heeft en de successen die hij daarbij geboekt heeft, zijn maatschappelijk gezien van zeer grote waarde. Naast zijn baan zette de heer Van den Broek zich in voor verschillende organisaties.

Een voorbeeld hiervan zijn de activiteiten voor Stivas Noord-Holland. De Stichting ter verbetering van de agrarische structuur (Stivas) houdt zich bezig met het verbeteren van de (agrarische) ruimtelijke structuur door onderlinge landruil. De heer Van den Broek was van 1988 tot 1995 vice-voorzitter van Stivas de Vechtstreek en van 1995 tot 2003 was hij penningmeester. Door zijn onomstreden eerlijkheid en onpartijdigheid heeft hij een grote vertrouwenspositie opgebouwd. Vaak wist hij de basis te leggen voor nieuwe kavelruilprojecten.

De heer Van de Broek is ook de drijvende kracht achter de Bergse Konijnenfokvereniging. Toen het in 1994 niet goed ging met de vereniging werd hij ad interim voorzitter en heeft hij zich tot het uiterste ingespannen om de vereniging, ook bestuurlijk, weer draaiend te krijgen. Naast de vergaderingen zet hij zich in voor de jaarlijkse tentoonstelling, de ledenwerving en sponsoring.

Sinds 1995 is de heer Van den Broek de grote stimulator van de jaarlijkse rommelmarkt van de Protestantse Gemeente Nederhorst den Berg. Ook werkt hij mee aan de jaarlijkse oliebollenactie en neemt hij deel aan de autopool van kerkleden die zorg draagt dat ook oudere en hulpbehoevende kerkleden iedere zondag de kerkdiensten kunnen bijwonen.

Naast alle genoemde activiteiten heeft de heer Van den Broek zich ingezet voor de Warinschool als bestuurslid, voor de Christelijke Boeren- en Tuindersbond CBTB als penningmeester, voor de Melkunie als bestuurslid en voor het Feestcomité 125 jaar Horstermeerpolder als voorzitter. Tevens is hij zaakwaarnemer voor zijn verstandelijk gehandicapte broer.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer F.W. Cavaljé uit Kortenhoef: Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Cavaljé heeft zich de afgelopen twee decennia zeer verdienstelijk gemaakt voor de regionale omroep AROS en de organisatie van de avondvierdaagse in `s-Graveland. Hij staat bekend als een zeer gedreven man en is in het dorp een bekende en graag geziene persoonlijkheid.

Sinds 1980 is de heer Cavaljé met hart en ziel betrokken bij de organisatie van de wandelvierdaagse in 's-Graveland en omgeving. Jarenlang was hij voorzitter en secretaris. Nu is hij assistent algemeen leider. De voorbereidingen van het jaarlijkse wandelevenement starten al in februari. Voor de noodzakelijke vergaderingen stelt de heer Cavaljé graag zijn huis beschikbaar. Tijdens de wandelavonden zelf zorgt hij vooral voor een goede communicatie tussen alle partijen.

De heer Cavaljé heeft zich bijna 19 jaar belangeloos verdienstelijk gemaakt als technicus van de lokale omroep. Eerst voor de AROS (Algemene Radio Omroep 's-Graveland), na de gemeentelijke herindeling voor Radio Wijdemeren. Radio Wijdemeren maakt bijvoorbeeld muziek- en actualiteitenprogramma's en verzorgt uitzendingen vanaf locatie bij evenementen in de gemeente. Ook zendt de omroep de vergaderingen van de gemeenteraad rechtstreeks uit. Dergelijke uitzendingen zijn alleen mogelijk door de inzet van vrijwillige journalisten en technici. De heer Cavaljé heeft zich jaren doen kennen als een deskundige en betrokken radiotechnicus op wie men nimmer tevergeefs een beroep deed.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer C. Dekker uit Kortenhoef: Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Dekker (74) is professioneel jazzmusicus en heeft een grote passie voor het drummen. Sinds 1950 speelt hij op freelance basis als drummer in diverse bands en ensembles in Nederland en het buitenland. Daarnaast maakt hij deel uit van talloze radio- en televisieorkesten. Als veelgevraagd side-man neemt hij vele singles en lp's op. Als solo-drummer begeleidt de heer Dekker vele grote solisten. Ook maakt de heer C. Dekker al bijna 25 jaar deel uit van het 80-jarige Dansorkest "The Ramblers" en treedt daarmee enkele keren per maand op. Dit orkest geeft regelmatig belangeloos liefdadigheidsconcerten voor instellingen van bejaarden, zieken en gehandicapten. De voorbereidingen en organisatie hiervan verzorgt de heer Dekker met grote betrokkenheid. De heer Dekker staat bekend als een bijzonder bescheiden, integere en ambitieuze persoonlijkheid. Drummers zijn in het algemeen niet toonaangevend maar maatgevend. Zo was de heer Dekker van 1982 tot 1993 hoofdvakdocent Drums aan de conservatoria van Maastricht en Hilversum. Voor zijn leerlingen was hij de maatstaf voor de ontwikkeling van hun opvattingen, stijl en techniek. Een adviseursfunctie vervult de heer Dekker sinds 1960 bij het sectiebestuur "Studiomusici" van de kunstenbond FNV en SENA, de organisatie voor muzikale rechten van uitvoerende artiesten.

Naast zijn muzikale kant heeft de heer Dekker ook belangstelling voor de sport. Zo was hij elf jaar Jeugdelftalbegeleider bij Voetbalvereniging Loosdrecht en was hij vijftien jaar actief bij voetbalvereniging AFC (Amsterdamsche Football Club) als elftalleider van het 3e team en lid van de elftalcommissie.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

Mevrouw J.P. Hinloopen-Nieuwpoort uit Kortenhoef: Lid in de orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Hinloopen (63) staat bekend als iemand die altijd de handen uit de mouwen wil steken en eigenlijk het woord "nee"niet kent.

Zo is zij sinds 1986 coördinator en begeleider van ongeveer 150 vrijwilligers van Oudergaard in Kortenhoef en Brugchelen in 's-Graveland. Deze instellingen vallen onder de Stichting Auxilium Zorg en Welzijn. Dit is een organisatie voor en door mensen en speelt in op de ontwikkelingen in de (ouderen)zorg, ondermeer door de vorming van innovatieve zorgcentra met een wijkfunctie. In de periode 1997 tot 2001 was mevrouw Hinloopen tevens bestuurslid van deze Stichting, (voorheen Stichting Ouderen Voorziening 's-Graveland). Daarnaast is zij al 18 jaar secretaris voor de Stichting Vrienden van Oudergaard en Brugchelen. Ze verzorgt de agenda, roept vergaderingen bijeen, doet hiervan de verslaglegging en verricht alle secretariële werkzaamheden daaromheen. Ook onderhoudt mevrouw Hinloopen contacten met de winkeliersvereniging en overige partijen om donateurs te werven voor deze Stichting. Alle gelden komen ten goede aan deze Stichting.

Tot op de dag van vandaag levert mevrouw Hinloopen tevens een zeer grote bijdrage aan de diverse activiteiten voor de bewoners en wijkbewoners van de gemeente Wijdemeren. Deze activiteiten bestaan uit het organiseren van: de jaarlijkse vakantieweek en het begeleiden ervan, jaarlijkse diverse bustochten, feestmiddagen/avonden en feestdiners waarbij hulp in de bediening en in het opvangen van de bewoners centraal staan. Een andere taak die mevrouw Hinloopen op zich heeft genomen is de redactie en de lay-out van het informatieblad 't Bruggetje dat 4 tot 5 maal per jaar verschijnt.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

Mevrouw M. van Hooft uit Loosdrecht: Lid in de orde van Oranje-Nassau Naast haar drukke werkzaamheden als officemanager zet mevrouw Van Hooft (42) zich sinds 1992 met toewijding in voor de promotie van Loosdrecht en organisatie van tal van evenementen.

Van 1992 tot 1995 hielp mevrouw Van Hooft mee aan 11 zomeravondmarkten die op initiatief van de VVV-Het Loosdrechts Plassengebied werden georganiseerd. In die jaren was Loosdrecht toe aan meer evenementen voor een groot publiek. Omdat de VVV hier niet op was ingericht werd op initiatief van de toenmalig voorzitter van de VVV, de heer Op de Beek, in 1995 de eerder genoemde stichting SLOEP opgericht. Voor deze Stichting zet mevrouw Van Hooft zich met ziel en zaligheid in. Evenementen als Koninginnedag, de 4 en 5 mei viering, de Gondelvaart, zaal- en straatvoetbaltoernooien, pop- en jazzconcerten, sportdagen en de intocht van Sinterklaas zijn mede dankzij haar organisatietalent ieder jaar een succes.

Mevrouw Van Hooft was van meet af aan betrokken bij de stichting SLOEP en is nog steeds de motor achter de vele activiteiten. Waar de voorzitter de man is van de ideeën, is mevrouw Van Hooft degene die de draaiboeken maakt, de vrijwilligers instrueert en na afloop van het evenement `het licht uit doet'. Inmiddels heeft de stichting 170 vrijwilligers en ondanks dat die de verantwoordelijkheid dragen voor `hun' evenement, blijft mevrouw Van Hooft op de achtergrond altijd aanwezig en springt ze in zodra dat nodig is.

In het jaar voor de herindeling (in 2001) heeft mevrouw Van Hooft geassisteerd bij diverse activiteiten ter gelegenheid van het afscheid van Loosdrecht als zelfstandige gemeente. Voor de organisatie van onder meer een kinderfestival, een pop- en jazzfestival en een foto-expositie was mevrouw zij wekelijks een hele dag in touw.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer B. Looman uit Nederhorst den Berg: Lid in de orde van Oranje-Nassau
De heer Looman (49) is een bekend figuur in Wijdemeren. Al bijna 25 jaar zet hij zich in voor de Stichting Festiviteiten 's-Graveland en tot 2000 hield hij zich bezig met jeugd- en jongerenwerk.

De heer B. Looman is vanaf de oprichting in 1982 tot heden - met en korte onderbreking - voorzitter van de Stichting Festiviteiten `s-Graveland. Deze stichting is niet meer weg te denken en organiseert ondermeer de jaarmarkt. Tijdens het weekend van de jaarmarkt vinden in de grote feesttent allerlei muzikale optredens plaats met musici van landelijke faam. De organisatie is vlekkeloos van opzet. Maar liefst 21 commissies begeleiden de verschillende facetten van de organisatie. De heer Looman geeft hieraan op gerichte wijze leiding. Aspecten van veiligheid hebben hierbij zijn volle aandacht. Vanwege zijn tomeloze inzet en inventiviteit lukt het hem jaarlijks een geslaagd feest neer te zetten. Zijn bereidwillige hulp om `de handen uit de mouwen te steken' is van onschatbare waarde.

Van 1984 tot 2000 was de heer Looman bestuurslid van Pluto: de plaatselijke welzijnsinstelling voor jeugd- en jongerenwerk. De stichting organiseerde diverse activiteiten voor de jeugd. Naast lid van het bestuur was de heer Looman +beheerder van het gebouw.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

De heer H.J. Meester uit Ankeveen: Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Meester (56) staat bekend als een zeer bescheiden man die niet graag op de voorgrond treedt. Als vrijwilliger zet hij zich voor verschillende verenigingen in. Bij de Stichting Festiviteiten 's-Graveland is hij sinds 1982 nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Kortenhoefse rijtuigendag. De heer Meester promoot het evenement, zet de route uit, zoekt pleisterplaatsen, begeleidt de stoet rijtuigen en verzorgt de gehele catering voor mens en dier. Ook bij het andere grote evenement van de Stichting Festiviteiten `s-Graveland, de jaarlijkse Jaarmarkt, levert de heer Meester al jaren hand- spandiensten.

Daarnaast heeft de schaatssport de aandacht van de heer Meester. Al bijna 20 jaar is hij terreinbeheerder van de Ankeveense IJsclub. Als beheerder onderhoudt hij de sloten en maait hij de bermen. Ook is hij is enthousiast medewerker van Stichting AGM, een samenwerkingsverband tussen de Ankeveense IJsclub, IJsclub Giethoorn en IJsclub Maaslands IJsvermaak. Deze stichting organiseert de Nederlandse open kampioenschap marathonschaatsen in Oostenrijk. De heer Meester reist jaarlijks af naar Oostenrijk om met machines een baan te creëren. Schaats- hardrijdersvereniging "De vijf dorpen"kan ook altijd rekenen op de hulp van de heer Meester. Eenmaal per jaar organiseert hij het rondje Markermeer. Daarnaast is hij vrijwilliger bij het NK Palingroken en de van Dam tot Dam loop in Amsterdam.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".

De heer M. Oudshoorn uit Kortenhoef: Lid in de Orde van Oranje-Nassau De heer Oudshoorn (55) staat bekend als een sportieve en creatieve man die de handen uit de mouwen weet te steken. Zo maakt hij zich al 46 jaar zeer verdienstelijk bij S.V. 's-Graveland. Sinds vele jaren speelt hij in het zesde team bij de senioren. Naast zijn sportieve inzet heeft hij in verschillende functies een bijdrage van onschatbare waarde geleverd. Zo was hij: jeugdtrainer, jeugdleider, toto-loper en lid van de bouwcommissie. Hierbij was hij ondermeer betrokken bij de bouw van clubhuizen, de verbouwing van de kantine en de aanleg van buitenlichtinstallaties. De heer Oudshoorn is tevens erelid van Speeltuinvereniging De Eekhoorn in Kortenhoef, waar hij zich al sinds 1987 in diverse functies onvermoeibaar voor inzet. In het voorseizoen besteedt hij een aantal zaterdagen aan het controleren en opnieuw installeren van de speeltoestellen. Tijdens het speelseizoen is hij één avond per week druk met het onderhoud van de speeltoestellen.

Ook Amateurtoneelvereniging D.S.O. doet nooit tevergeefs een beroep op meneer Oudshoorn. Als timmerman, schilder, lasser, behanger en electriciën draagt hij bij aan de meest verrassende decors. Zijn enorme creativteit en verworven kennis op het gebied van decors bouwen is onmisbaar. Als bestuurslid van de vereniging is hij tevens verantwoordelijk voor het beheer van het clubhuis. Ook treedt de heer Oudshoorn regelmatig op als gastheer bij speciale gelegenheden en zorgt hij voor het bargebeuren tijdens de wekelijkse clubavonden. De heer Oudshoorn weet mensen enthousiast te maken voor het amateurtoneel en werft daardoor vrijwilligers. Bij de jaarlijkse activiteiten van het Oranje Comité Wijdemeren Centrum zoals de lampionnenoptocht, Koninginnedag en de 4 mei herdenking verzorgt de heer Oudshoorn sinds 1996 de geluids- en stroomvoorzieningsapparatuur. Ook zorgt hij voor het versieren van de locatie, het opbouwen en afbreken van alle stands. Zijn technische kennis en enthousiaste inzet zijn voor het bestuur erg waardevol.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

Mevrouw H.J. Reijdon-Gerlings uit Loosdrecht: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Reijdon (76) is al bijna 20 jaar vrijwilliger bij zorgcentrum De Beukenhof in Loosdrecht en runt zelfstandig de bibliotheek. Ze zorgt er voor dat er wekelijks bezetting is, samen met wisselende collegae en in samenwerking met de Beukenhof. Iedere 14 dagen is ze op vrijdag in de bibliotheek om bewoners te adviseren bij de keuze van een boek. Daarnaast verricht zij een dag in de week thuis een groot deel van de voorbereidende werkzaamheden, zoals de administratie van de uitgeleende boeken en het aanvragen van nieuwe collecties. Mevrouw Reydon verzorgt ook de aanschaf van nieuwe titels.

Leesbevordering onder ouderen is de unieke missie van mevrouw Reydon. Deze uitdaging heeft ze op bijzondere wijze opgepakt. Door tijd te investeren in de belevingswereld van de bewoners brengt zij als "leescoach" het juiste boek bij de juiste personen. Met haar actieve, maar ook geduldige benaderingswijze zorgt ze ervoor dat mensen boeken lezen waar in eerste instantie de voorkeur niet naar uitgaat. Met haar liefde voor het literaire boek en de liefde voor de mens in de Beukenhof levert mevrouw Reydon al 20 jaar een grote bijdrage aan het welzijn van mensen die het niet makkelijk hebben.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert haar als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd".

De heer J. Schriek uit Kortenhoef: Lid in de orde van Oranje-Nassau De heer Schriek (60) zet zich al jaren in voor verschillende maatschappelijke instellingen en verenigingen in Kortenhoef.

Zo is hij sinds 1981 bestuurslid van IJsclub Ons Genoegen. Als er natuurijs ligt is de heer Schriek van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat druk. Hij brengt de verlichting aan en prepareert hij het ijs. Ook treedt hij op als parkeerwachter en biedt hij de helpende hand met de kaartverkoop aan de kassa. Al 23 jaar is de heer Schriek vrijwilliger bij Stichting BLOK (Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef). Bij de voorbereidingen van de jaarlijkse Kortenhoefse Gondelvaart is zijn hulp onmisbaar: hij zet de vaarroute uit, brengt de verlichting aan en begeleidt de gondels. De gebroeders Spaan kunnen altijd op de hulp van meneer Schriek rekenen bij de opbouw van de wintertentoonstellingen in de Oude School. Tweemaal per jaar is er een tentoonstelling met als thema "oude beroepen". Zoals rietdekkers en turfstekers. De heer Schriek kleedt de lokalen aan door veel foto's uit het archief op te hangen. Ook is hij het aanspreekpunt voor de bezoekers. De heer Schriek is door zijn kennis van zaken en zijn enthousiasme haast niet te stoppen: er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan!

De heer Schriek verzorgt sinds 1986 als bestuurslid van de Historische Kring de wekelijkse inloopavonden. In het bejaardencentrum, zusterverenigingen en eigen onderkomen van de Historische Kring vertoont hij diavoorstellingen over het dorp. Verder verricht de heer Schriek hand en spandiensten, zoals het bijhouden van de tuin en het opzetten van de borden voor de tentoonstellingen. Ook is de heer Schriek penningmeester en de motor van de kaartclub "Kraai is troef". Hij zorgt maandelijks voor de stand van de competitie. En hij is altijd ruimschoots op tijd aanwezig om de tafels in te delen en het geheel in goede banen te leiden. Zijn aanwezigheid is voor de vereniging onmisbaar: `een man uit duizenden'.

Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert hem als "iemand zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen".