Provincie Noord-Holland

Datum

27-4-2007

Onderwerp

Uitkomsten onderzoek fusievarianten Gooi en Vechtstreek

Katja Grevers

Op vrijdag 27 april zijn de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de fusiemogelijkheden van vier gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Hierbij is gekeken naar twee fusievarianten: een fusie tussen de vier gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp en een combinatie van twee fusies, namelijk tussen de gemeenten Muiden en Weesp en tussen de gemeenten Bussum en Naarden.

Bij het onderzoek naar de fusievarianten is naar de volgende aspecten gekeken:


- een schets van de mogelijk te vormen nieuwe gemeente(n);


- de relatie tussen burger en bestuur in de mogelijk te vormen nieuwe gemeente(n);


- de financiële gevolgen van de mogelijk te vormen nieuwe gemeente(n).

Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Berenschot en Bento Spino.

Eerste conclusies

De variant met een fusie van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp biedt een stevige positie op de langere termijn. De gemeente groeit de komende jaren tot dezelfde omvang als de grootste gemeente in de regio, Hilversum. De gemeente kan zowel binnen de regio als daarbuiten een stevige rol vervullen. Grotere bestuurskracht, de aanwezigheid van ontwikkelingstaakstellingen en het vermogen om nieuwe doelstellingen te ontwikkelen maken van deze gemeente een serieuze speler in dit deel van de Randstad.

Een fusie van Muiden en Weesp is mogelijk, maar kent risicos. De nieuwe gemeente zal uit drie kernen bestaan met ieder een eigen karakter. Een belangrijke opgave is de bouw van 4.500 nieuwe woningen. De risicos liggen onder andere hierin dat de mate waarin deze gemeente op langere termijn zelfstandig kan blijven voortbestaan beperkt is. Ook worden grote vraagtekens geplaatst bij de bestuurskracht door de beperkte capaciteiten van de ambtelijke organisatie.

Een fusie van Bussum en Naarden is haalbaar, maar op de lange termijn waarschijnlijk niet bestuurskrachtig genoeg. Deze nieuwe gemeente zal uit drie kernen bestaan met een sterke interne samenhang. Bussum zal hierin een centrumfunctie vervullen. Op de korte en middellange termijn zal de gemeente voldoende bestuurskracht hebben. Echter, het zich ontwikkelende krachtenveld in de regio en buiten de Gooi en Vechtstreek zal er toe leiden dat de gemeente op de langere termijn opnieuw voor de vraag gesteld wordt om te fuseren.

Voorgeschiedenis

Aanleiding voor dit onderzoek was het besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland op 13 februari 2007. Hierin staat dat de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp fuseren in één gemeente, tenzij uit onderzoek blijkt dat deze fusie niet wenselijk is. Voor het onderzoek is een begeleidingscommissie ingesteld, bestaande uit de vier burgemeesters van de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp en de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Het vervolg

Parallel aan het onderzoek naar de fusievarianten wordt een onderzoek uitgevoerd naar een aantal mogelijke grenscorrecties in de Gooi en Vechtstreek. De eindrapportages van beide onderzoeken worden begin mei opgeleverd. In mei en juni worden alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek in de gelegenheid gesteld besluiten te nemen over hun bestuurlijke toekomst c.q. hun bestuurlijke indeling. De verwachting is dat Gedeputeerde Staten in juli 2007 een definitief besluit nemen over het herindelingsontwerp. Vervolgens komt het besluit ter inzage en kunnen bewoners en gemeenten hierop reageren. Uiteindelijk stellen Provinciale Staten een herindelingsadvies vast en sturen dit advies naar de minister van Binnenlandse Zaken.