Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739 Den Haag, 27 april 2007 2502 LS Den Haag
tel. 070 - 370 87 08 intensieve controle afdekplicht afvalhopen Fax 070 - 370 84 44
E-mail info@hpa.agro.nl
In de eerste week van mei vindt intensieve controle plaats op onafgedekte aard- appel- en uienafvalhopen. Dit gebeurt door de HPA-toezichthouders NAK Agro en BKD. De afdekplicht voor afvalhopen met daarop uitgelopen aardappelen en/of uien is al sinds 15 april jl. van kracht.

Vanaf dit seizoen geldt de afdekplicht ook voor afvalhopen met uitgelopen uien. Voor- heen was een dergelijk afvalhoop alleen strafbaar als de uienplanten erop door valse meeldauw waren aangetast.

Zelf strafbare afvalhopen melden kan ook. Voor aardappelafvalhopen kunt u terecht bij het meldpunt van NAK AGRO (tel. 0527 ­ 635432 of email hpameldpunt@nakagro.nl. Strafbare uienafvalhopen zijn te melden bij de Bloembollenkeuringsdienst (BKD, tel. 0252 - 433060, fax 0252 - 417856 of email info@bkdservices.nl).

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding van Phytophthora infestans in aardappelen en valse meeldauw in uien. Handhaving van de teeltvoorschriften is en blijft vooral gericht op het (laten) ne- men van maatregelen om de (potentiële) ziektebron te bestrijden. Alleen diegenen die dit nalaten en echt niet willen meewerken, zullen daar de gevolgen van ondervinden en een boete krijgen. Zo waren er in 2006 van de 500 gecontroleerde aardappelafval- hopen 76 niet of onvoldoende afgedekt. Daarvan betrof het in 2 gevallen een herhaal- de overtreding. Hiervoor zijn boetes opgelegd van 450 en 1500 euro.

Het gele- en rode kaartensysteem wordt al jaren toegepast bij de handhaving van de verplichte phytophthorabestrijding. Onafgedekte afvalhopen zijn belangrijke primaire infectiebronnen. Door bewustwording en een actieve opstelling onder telers leidde het systeem tot een forse afname van het aantal rode kaarten (boetes). Er worden echter nog steeds (te) veel onafgedekte afvalhopen gevonden en elke aanwezige ziektebron is er één te veel. Het blijft dus noodzakelijk de vinger aan de pols te houden en de handhaving onverminderd voort te zetten. NAK Agro voert als toezichthouder van het HPA de handhaving uit.

Het beproefde concept van de gele en rode kaarten is sinds vorig jaar ook van toe- passing bij de handhaving van de bestrijdingsplicht voor valse meeldauw in uien. De handhaving van de voorschriften vindt hier plaats door de BKD als toezichthouder van het HPA.

De uitgebreide voorschriften en de handhaving erop zijn te vinden op www.hpa.nl, via de knop `Primaire sector', teeltvoorschriften.


---