Nederlandse Tafeltennisbond


Interview met Paul Drinkhall, jong supertalent uit Engeland

27-04-2007

Paul Drinkhall is een 17 jarige Engelsman en een van de grootste Europese talenten op dit moment. Onderstaand artikel over Paul is vrij vertaald uit het Engels.

Het is een vrijwel zekere zaak dat een jonge man met de naam Paul Drinkhall in 2012 deel zal nemen aan de Olympische Spelen in Londen om de trots van zijn vaderland te verdedigen. Als dat moment er eindelijk is, is Paul 22 en hopelijk, als alles volgens plan verloopt, zijn er een aantal succesvolle jaren als volwaardig tafeltennis professional aan vooraf gegaan.

Op dit punt in zijn carrière is Paul Drinkhall zich goed bewust van wat hij nog moet leren en wat hij momenteel in huis heeft. De laatste paar jaren zijn verschrikkelijk snel voorbij gegaan voor de jongen uit Middlesboro.

"Ja, soms voel je dat het je tijdsbesef kwijtraakt. Het komt er op neer dat ik constant onderweg ben. Ik ben dan ook erg blij dat ik 5 dagen per maand thuis bij mijn familie kan zijn" zegt Drinkhall.

Terwijl vrienden van zijn leeftijd zwoegen op schoolwerk, is Paul's leven compleet gebaseerd op tafeltennis.

"Ik heb zelfs mijn basisschool nog niet afgemaakt. In mijn laatste jaar op school was ik simpelweg teveel dagen afwezig, daardoor kon mijn leraar mijn afronding van de basisschool niet goedkeuren. Ik moet echt op zoek naar inhaalwerk om dat probleem op te lossen" zegt Paul.

Tafeltennis aan de andere kant gaat juist erg goed vooruit, zelfs de meest kritische coach zal zijn technische basis en zijn getrainde lichaam goedkeuren. Je kan al snel zien dat Paul Drinkhall meer trainingsuren in China maakt dan welke Europese speler dan ook. Zijn basis techniek met backhand en forehand is snel en past goed bij een offensief spel. Eigenlijk is China zijn tweede thuis geworden, in de laatste jaren heeft hij 2 - 3 maanden in China doorgebracht, waar hij zich voorbereidde op grote evenementen.

"Oefenen in China geeft een boost aan je zelfvertrouwen. Als ik thuis kom voor competitie voel ik me sterk en een stap voor op mijn tegenstanders. Ik vind het leuk - het eten zou beter kunnen - maar over het algemeen is het goed", legt Paul uit.

Paul is een echte reiziger. Het niveau van trainen bij zijn thuisclub Ormsby, is naar Engelse maatstaven best prima, maar voor iemand met ambities op wereldniveau, lang niet genoeg. Het maken van uren alleen voor training is een probleem waar de ETTA voor het volgende seizoen een oplossing voor aan het zoeken is.

Op 1 augustus opent het ETTA Elite centrum na 3 jaar stilte zijn deuren weer.

"Het werd tijd dat we het centrum weer functioneel maakten. Lange termijn UK Sport subsidie met het oog op Londen 2012, begint nu los te komen en dat maakt het mogelijk om het idee van een nationaal training centrum te realiseren. Het Nottingham centrum gaat de beste spelers van 16 jaar en ouder met een internationaal niveau verzamelen. Het is fijn voor onze atleten om een vast punt voor training te hebben, in plaats van steeds maar op zoek te moeten zijn", de ETTA technisch manager Steen Kyst Hansen bevestigd en gaat door,

"Globaal zien dingen er nu zonniger uit. Uiteraard hebben we de meeste middelen die het Nationale team heeft, gebruikt voor Paul Drinkhall, Darius Knight en Gavin Evans, die alle drie gedreven talenten zijn en ook vooruitgang boeken. Het is moeilijk geweest om een compleet jeugd programma te draaien met voordelen voor al onze spelers. Aan de andere kant heeft onze sport, met dank aan Paul en Darius, de laatste tijd veel meer aandacht en herkenning gekregen. Paul en Darius zijn bijvoorbeeld geselecteerd voor een speciale groep van 8 atleten, die steun ontvangen van VISA om zich perfect voor te bereiden op de spelen van 2012"

De bereisde en ervaren ETTA Manager van Deense afkomst is in Montreal om zijn jonge protégé te bekijken, zijn protégé is de laatste maanden net een paar punten verwijderd van grote overwinningen op top spelers als Ryu Seung Min en Jean Michel Saive. Zelfvertrouwen en mentale kracht zijn zeker zorgenkindjes die behandeld moeten worden door de staf van het ETTA nationale team. Sinds een paar jaar is de Deense Sport Psycholoog Jørn Ravnholt mentor van Drinkhall en de andere Engelse top jeugd spelers op het gebied van mentale training.

De eerste stap in dit proces is altijd om de atleten over te halen om constant tijd aan deze aspecten te besteden. Paul Drinkhall heeft hier geen problemen mee, hij weet dat hij "alles op een rijtje moet houden" in spannende situaties.

"Ik zat een aantal keren zo dicht bij de winst op een aantal top spelers. Het is net alsof mijn verstand op stop gaat als ik me realiseer dat ik dicht bij de winst ben. Consistentie is ook een gebied waar ik aan moet werken, de betere spelers maken veel minder fouten, terwijl ik nog steeds ongeforceerde fouten maak als de score spannend is", geeft Paul Drinkhall eerlijk toe.

Maar Paul heeft tenminste tijd om een aantal dingen te corrigeren. De droom in Londen 2012 ligt nog steeds 1924 dagen voor de jonge Europese tafeltennis ster. Veel belangrijke punten moeten van nu tot 2012 nog gespeeld worden, glorieuze momenten gemixt met af en toe teleurstelling.

Bron: ITTF, http://www.ittf.com/