Dienstenbond CNV

Nieuws

Principeakkoord CAO 2007 ANWB

27 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: h.devaan

Woensdag 25 april jl. heeft CNV Dienstenbond een principeakkoord gesloten met de ANWB. Bijgaand treft u het principeakkoord aan met een stemformulier. Op het formulier kunt u aangeven of u, net als wij, van mening bent dat het een goed akkoord is. Indien u en uw collega-leden akkoord zijn is de CAO ANWB 2007 een feit. U als lid beslist en bepaalt!

Uw stem kunt u terugsturen tot woensdag 9 mei a.s. naar h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl. Nadat wij de stemmen hebben geteld zullen wij de uitslag met de werkgever communiceren.

Het principeakkoord
De onderhandelingen hebben dit jaar kort geduurd. Dit was ook de inzet, aangezien wij als vakbond tijd vrij willen houden voor de perikelen rondom de vele reorganisaties binnen het bedrijf. Daarom heeft CNV Dienstenbond dan ook een beperkt aantal voorstellen gedaan. De werkgever heeft zich bij de stelling om rust op de arbeidsvoorwaarden te creëren aangesloten en heeft ten opzichte van hun oorspronkelijke voorstellen zeer veel verslechteringen geschrapt zoals onder andere:

* Standaardperiodiek voor iedereen van 4 naar 3%;
* Alle medewerkers naar de nieuwe woon-werkverkeerregeling;
* Overwerkvergoedingen in werk en tijd gelijktrekken;
* Alle voorgestelde aanpassingen op regelingen voor de Wegenwacht (overwerk, compensaties, inconveniëntietoeslag, afschaffen compensatiedag);

* Afschaffen OT bij de winkels voor zaterdag en zondag;
* Afschaffen vakantiebeperking alarmcentrale.

Het nu voorliggende principeakkoord is dan ook een akkoord met een goede loonparagraaf zonder dat er op andere punten significante verslechteringen in staan. Dat is een bijzondere combinatie. Het principeakkoord is desondanks toch een lange lijst. Reden is dat veel punten onderdeel zijn van het samenvoegen van de CAO of het vertalen van de praktijk in de CAO. Wij hebben veel opmerkingen en wensen ontvangen vanuit de leden de afgelopen maanden. Het zou erg veel ruimte kosten om alle afwegingen die wij hebben gemaakt op te schrijven. Mocht u een vraag of suggestie hebben gedaan die u niet of anders terugvindt in het principeakkoord, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan op onderstaand telefoonnummer of emailadres.

RIO
Tot de zomervakantie zal de RIO-werkgroep de draad weer oppakken waar het in 2005 is geëindigd. Destijds is de werkgroep gepauzeerd wegens de reorganisatie binnen HV. Destijds is echter afgesproken het na afloop weer op te pakken. Die afspraak komt CNV Dienstenbond na en de komende maanden zal de RIO-werkgroep gaan kijken naar de voorwaarden. Na de vakantie zal er dan een proef komen om te kijken hoe het uitpakt. In het principeakkoord staat duidelijk dat het pas definitief doorgaat als de proef en de oplossing op arbeidsvoorwaardengebied daar voldoende aanleiding toe geeft.

Reorganisatie Call/Alarmcentrale
Onlangs is CNV Dienstenbond bij een vergadering van de OC geweest ter voorbereiding van overleg tussen de werkgever en de OC. Tijdens die vergadering zijn vragen geformuleerd voor de directie over de adviesaanvraag. Het was goed te ervaren dat de OC de adviesaanvraag uiterst serieus neemt en tot op de details heeft behandeld. Ook was er veel input die via de medewerkers bij de OC-leden terecht is gekomen. Zij staan voor een zeer moeilijke beslissing of de adviesaanvraag moet worden aangenomen. Uiteraard volgen wij de voortgang op de voet.

Naar aanleiding van de vergadering is tijdens het CAO overleg de vraag voorgelegd op welke wijze de reistijden worden berekend. Op de centrales wordt gewerkt met wisselende diensten, wat in het Sociaal Plan niet is voorzien. Het Sociaal Plan gaat uit van een standaard starttijd. Maar door een wisselende dienst zou je van bijvoorbeeld 3 diensten in een week er 1 iets meer dan de maximale 1,5 uur moeten reizen. Is dit passend of niet? Tijdens de
inventarisatie-/plaatsingsgesprekken zal er gekeken gaan worden voor wie de reisafstand in dat geval geen probleem is en zou willen accepteren.

Ook zijn er vragen op de centers over de reiskostenregeling. Door het accepteren van een andere standplaats val je onder de nieuwe regeling in de CAO, waardoor de totale onkostenvergoeding ondanks de grotere afstand lager kan uitvallen. Dit is niet collectief te regelen, maar zal op individueel niveau bij de werkgever moeten worden aangekaart. Als u hier mee wordt geconfronteerd, neem dan vooral contact met ons op.

Ook blijkt dat voor werk in dezelfde nieuwe schalenstructuur binnen de centers het kan gebeuren dat de beloning in salaris volgens de schalen niet gelijk is. Dit is al jaren een bestaande situatie en er is voor gekozen dit voor de nieuwe CAO nog zo te laten. Na de reorganisatie zal er wellicht gekeken moeten worden hoe dit geharmoniseerd kan worden.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl