Gemeente Heiloo


Zes Koninklijke Onderscheidingen in Heiloo

Op vrijdag 27 april 2007 heeft burgemeester T.J. Romeijn Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan zes inwoners van Heiloo: mevrouw M.C.C. Neefjes-Rood en de heren H. Wijsma, J. de Hoop, C. van Ginkel, W.R. Peereboom en T. Roodenburg kregen het versiersel opgespeld. De lintjes zijn uitgereikt tijdens de Algemene Gelegenheid 2007 in de Witte Kerk in Heiloo.

De heer C. van Ginkel (1926) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij ontving de onderscheiding voor zijn belangeloze inzet als vrijwilliger bij de Schietsportvereniging "De Vrijheid Heiloo". Van 1987 tot 2006 was hij bestuurlijk actief en op dit moment is hij nog steeds actief betrokken bij verschillende commissies. Met niet-aflatende energie heeft de heer Van Ginkel zich steeds ingezet voor de vereniging. Hij was er altijd: om te organiseren, om te begeleiden, te ondersteunen en om het goede voorbeeld te geven door zelf zaken aan te pakken. Met verantwoordelijkheidsgevoel een pro-actieve houding heeft de heer Van Ginkel een essentiële bijdrage geleverd aan de imagoverbetering van de schietsport, onder andere door concrete en werkbare toepassing van regelgeving. Dit heeft de vereniging op het huidige maatschappelijk verantwoorde niveau van functioneren gebracht. De heer Van Ginkel is werkzaam geweest als bedrijfsadviseur bij Unilever.

De heer J. de Hoop (1932) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij ontving deze onderscheiding op grond van zijn langdurige vrijwillige inzet voor de Protestantse Gemeente. De heer De Hoop is ruim 36 jaar zeer actief als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente. Momenteel is hij hoofd van de kosterij van de Ter Coulsterkerk en de Witte Kerk. Daarbij is hij stimulator van en geeft hij leiding aan een twintigtal vrijwilligers die bij toerbeurt zorgen dat de kerk onderhouden wordt en gereed is voor gebruik. De heer De Hoop heeft ook nog andere bestuurlijke functies bekleed. Van 1977 tot 1988 was hij penningmeester van de Zwem- en Poloclub De Spetters. Van 1994 tot 2000 was hij penningmeester van Kanovereniging Odysseus te Alkmaar. In de periode 1992-2002 was hij als vrijwilliger actief voor de Stichting Vluchtelingenwerk. En in 1993 is hij als lid toegetreden tot de Raad van Toezicht van Zorgcentrum Westerhout. De heer De Hoop is afgestudeerd aan de HTS Weg en Wegenbouw. In zijn werkzame leven is hij werkzaam geweest bij Rijkswaterstaat, de firma's Loeve, Smallegang en De Moel en Hermes (later overgenomen door Ballast Nedam).

Mevrouw M.C.C. Neefjes-Rood (1937) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Aanleiding voor deze onderscheiding is dat mevrouw Neefjes vanaf 1982 actief is als vrijwilliger bij de instelling GGZ Noord-Holland Noord, Circuit de Dijk (voorheen De Willibrordusstichting). Mevrouw Neefjes werkte als afdelingsvrijwilliger op Vincentius-3 en de J.P. de Smetkliniek/DOC-centrum en - een korte periode - de afdeling Cornelius. Al 25 jaar kan een beroep op haar worden gedaan, hoewel de cliëntengroep waar zij haar vrijwilligerswerk doet niet tot de makkelijkste behoort. Daarnaast is mevrouw Neefjes van 1982 tot 1990 bestuurslid geweest van de TC Hogedijk in Egmond. Van 1989 tot 1997 was zij acht jaar voorzitter van de Rooms Katholieke Gilde. Tot op heden is zij als actief lid zeer betrokken bij de Gilde. Ook was mevrouw Neefjes van 1997 tot 2005 actief als lid van het bestuur van de stichting Stedenband Heiloo-Swietochlowice. Tijdens de uitwisselingen was zij belast met de opvang van onze Poolse gasten. Maar zij had ook belangstelling voor alle andere zaken die de stedenband behartigde. Mevrouw Neefjes was werkzaam als secretaresse.

De heer W.R. Peereboom (1941) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Aanleiding voor deze benoeming is dat hij precies 50 jaar actief is als bestuurslid bij verschillende verenigingen. Vooral het werk bij de Algemene Nederlandse Geheel Onthouders Bond (ANGOB) is een levenswerk geworden, dat hij tot op heden met alle plezier doet. Op 16-jarige leeftijd is de heer Peereboom begonnen bij de jeugdafdeling van de ANGOB. In september 1962 werd hij gekozen tot lid van het hoofdbestuur. In het bestuur heeft hij verschillende functies bekleed. Hij heeft zich daarbij langdurige persoonlijke ingezet voor het bevorderen van alcoholmatiging in ons land. Daarnaast is de heer Peereboom vanaf 1993 bestuurslid van de Koninklijke Amsterdamse Post Harmonie. En vanaf 2000 is hij voorzitter van IJsbaan Heiloo. De heer Peereboom is werkzaam geweest bij de PTT in de functie van Public Relation Officer.

De heer T. Roodenburg (1946) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij ontving deze onderscheiding voor zijn langdurige bestuurlijke inzet bij Brassband Eensgezindheid in Wormer (1969-1980), Fanfare Onderling Genoegen in Krommenie (vanaf 1987) en de Stichting Museumwinkel Albert Heijn (vanaf 1997), waar hij op dit moment nog voorzitter is. De heer Roodenburg is als federatielid met de functie van coördinator HaFaBra verbonden aan het provinciaal bestuur van de KNFM. Daarnaast is de heer Roodenburg penningmeester van Tennisvereniging de Spatter in Wormer; hij was daar ook enige tijd voorzitter van de kantinecommissie. Hij organiseerde van 1997 tot 2003 het Ahold Tennistoernooi en was mede-organisator geweest van het Ahold zaalvoetbaltoernooi. De heer Roodenburg is sinds 1962 werkzaam bij Koninklijke Ahold NV. Op dit moment bekleedt hij de functie van Director Reporting.

De heer H. Wijsma (1941) is benoemd tot Ridder in de Orde van oranje Nassau.
Hij ontving deze onderscheiding omdat hij zijn leven wijdt aan het omzien naar zijn naasten, wat onder meer tot uitdrukking komt in de vele bestuurlijke vrijwilligerswerkzaamheden en zijn werk in de gezondheidszorg. De heer Wijsma heeft altijd het belang van de bewoners van de woonzorgcentra centraal gesteld. Hij was ook betrokken bij serviceverlening aan zelfstandig-wonende ouderen vanuit het Verzorgingstehuis, in zijn tijd pionierswerk. In zijn vrije tijd organiseerde hij de hulpverlening aan een verzorgingstehuis in Roemenië. Daarnaast organiseerde de heer Wijsma in 1990 de evacuatie van ouderen en gehandicapten uit de overstromingsgebieden in midden en zuid Nederland naar de IJmond. En dankzij zijn organisatietalent konden meer dan 1000 ouderen en gehandicapten tussen 1990 tot 2000 de intochten van Sail langs het Noordzeekanaal gadeslaan.

Naast deze activiteiten is de heer Wijsma vanaf de negentiger jaren van de vorige eeuw actief als secretaris bij de Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk Heiloo. Hij speelde hier een stimulerende rol en door zijn grote netwerk en de vele goede contacten met musici en sponsors was het mogelijk om kwalitatief hoogstaande concerten aan te bieden. Vanaf 1990 is de heer Wijsma vrijwilliger in het kerkelijk werk. Hij was een sturende kracht in het samengaan van de Hervormde gemeente te Heiloo en de Gereformeerde kerk. In 2000 is hij benoemd tot visitator van de classis Alkmaar van de samenwerkende Hervormde en Gereformeerde kerken. Tot slot heeft hij in zijn vakanties nog orgels in kleine, arme kerken in Oost-Europa gerestaureerd.

De heer Wijsma heeft zich in zijn werkzame leven bij het Jeugd Cultureel bezig gehouden met probleemjeugd in Amsterdam. Vanaf 1967 kwam hij als adviseur P&O in dienst bij de Bedrijfsvereniging voor de Bouwnijverheid te Amsterdam. In 1981 werd hij benoemd tot directeur van het Woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk/Heemskerk. Daarna was hij tot 2003 ook interim-directeur van Verzorgingshuis Overheem. De heer Wijsma was zeer nauw betrokken bij de opzet van de landelijke organisatie voor woonzorgcentra. En hij was medeoprichter van de provinciale organisatie van de zorgtehuizen. Van 1983 tot 1988 was hij bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Bejaardenhuizen.