Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 27 april 2007

Alkmaar bereidt zich voor op kampioenschap en volksfeest

Als AZ komende zondag van Excelsior wint, en Ajax of PSV niet ongelooflijk stunten, worden de Koninginnenacht en -dag in Alkmaar komend weekend extra feestelijk. Vele tientallen medewerkers van de gemeente Alkmaar en andere organisaties zijn al dagen in touw om te zorgen dat het een gedenkwaardige dag kan worden, en het tot de late uurtjes gezellig blijft.

De gemeente Alkmaar kijkt uit naar een prachtige voetbalthriller tegen Excelsior, waar AZ weer drie punten pakt en de kampioensschaal verovert. Twee weken geleden was de gemeente al begonnen met voorbereidingen voor een fantastische triomftocht van de club door de binnenstad. Helaas blijkt dat er toch niet in te zitten, omdat de spelersbus pas laat terugkeert in Alkmaar. Toch gaat de gemeente ervan uit dat het zondagavond hoe dan ook heel gezellig en feestelijk wordt in de binnenstad.

Daarom: kom zonder seizoenskaart niet naar het DSB-stadion!! De gemeente benadrukt dat er niets te beleven valt rond het Kooimeerplein voor mensen die geen toegangskaart (seizoenskaart) hebben voor het huldigingsfeest. Voor die fans is de gezellige binnenstad een betere plek om te delen in de feestvreugde. Als AZ kampioen wordt, is er in ieder geval op TV-Noord-Holland een live tv-uitzending van de huldiging in het stadion, zodat dit door de mensen thuis en op tv-schermen in café's en kan worden gevolgd.

De gemeente en politie vinden het lastig een goede inschatting te maken van het aantal bezoekers aan Alkmaar. Maar bij de voorbereidingen wordt uitgegaan van drukte als nooit tevoren, ook omdat de weersverwachtingen er zonnig uitzien en er veel mensen de volgende dag vrij zijn. Daarom adviseert de gemeente iedereen om zondag en maandag niet met de auto te komen naar de Alkmaarse binnenstad, maar gebruik te maken van fiets en/ of openbaar vervoer.

Verder kan de gemeente over de getroffen voorbereidingen het volgende melden:

- Verkeersregelaars verwijzen auto's naar extra parkeergelegenheid buiten de singels;

- Er is zondagmiddag en -avond een tijdelijke taxi-standplaats op de Kanaalkade ingericht;

- Er staat zondagavond een EHBO-post op het Kerkplein. Verspreid over de hele stad lopen enkele tientallen EHBO-medewerkers van onder meer het Rode Kruis duidelijk herkenbaar rond.

- Voordat u de binnenstad in gaat, spreek met elkaar een makkelijk bereikbare plek af waar u elkaar weer ontmoet als u elkaar kwijt raakt;

- Politie en andere hulpverleners zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat het een feest wordt en blijft. Ouders en kinderen die elkaar zijn kwijtgeraakt en iemand in uniform aanspreken, worden verwezen of gebracht naar de EHBO-post op het Kerkplein;

- Er zijn op verschillende plekken in de binnenstad extra toiletten geplaatst;

- Beroepshandel is nergens toegestaan. Niet in het vrijmarktgebied, ook niet daarbuiten;

- Drankverkoop op straat wordt nergens toegestaan;

- Cafe's en andere horeca schenken overal verplicht in plastic bekers;

- Eventuele aanwijzingen aan het publiek worden zondagavond via TV Noord-Holland en de website www.rtvnh.nl bekend gemaakt.

De voorbereidingen zijn getroffen in eendrachtige samenwerking met politie, brandweer, Rode Kruis, Veiligheidsregio Noord-Holland noord, GHOR, regionale meldkamer, Stichting Evenementen Waagplein en vertegenwoordigers van de Alkmaarse horeca. De gemeente complimenteert allen met de geweldige inzet en flexibiliteit in de afgelopen dagen.