Gemeente Bedum


27 april 2007
CONTOUREN AANPAK HARDE KERN JEUGD BEKEND

In het overleg op vrijdag 27 april tussen de gemeente Bedum, de politie en verschillende organisaties op het gebied van jeugdzorg en welzijn zijn de contouren vastgesteld waarbinnen het nieuwe jeugdbeleid en dan met name het beleid, gericht op probleemjeugd vorm moet krijgen. Het overleg vloeit voort uit problemen met groepen jongeren in het dorp Bedum. Het afgelopen weekend escaleerde de zaak en werd het politiebureau in Bedum met molotovcocktails bestookt. Naar aanleiding daarvan zitten nu 7 jeugdigen uit Bedum vast.

Het gemeentebestuur besloot deze week ten aanzien van de probleemjongeren een nieuwe, hardere koers in te zetten. Dat gebeurt in grote lijnen volgens een model waarmee in Assen geëxperimenteerd is. Dat experiment is succesvol verlopen en heeft inmiddels ook in andere gemeenten navolging gekregen. De aanpak die nu dus ook in Bedum wordt ingevoerd kenmerkt zich door een integrale aanpak, vroegtijdige signalering en een optimale informatie-uitwisseling tussen betrokken partijen. Niet alleen jongeren die probleemgedrag vertonen, zullen in een zo vroeg mogelijk stadium worden benaderd; ook de ouders/opvoeders worden nadrukkelijk in de aanpak betrokken. Het beleid is vooral gericht op preventie.

Besloten is volgende week in een kernteam het beleid verder gestalte te geven. In dat team zijn, naast de gemeente en de politie, HALT Groningen, het maatschappelijk werk, Jeugdzorg Groningen, het plaatselijke jongerenwerk en RITS vertegenwoordigd. Die laatste instantie Resultaatgerichte Individuele Trajecten Scholing en Werk- is een onderdeel van het Noorderpoortcollege en is al enige jaren buitengewoon succesvol bij de resocialisatie van jongeren die probleemgedrag vertonen.