Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Zes koninklijke onderscheidingen voor Op Eigen Wieken

Ter gelegenheid van Koninginnedag werden maar liefst zes schakers die betrokken zijn bij de Leidse jeugdschaakvereniging Op Eigen Wieken in het zonnetje gezet.

Ger Dekker
In Deurne werd Ger Dekker benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ger is bij veel jeugdschakers bekend door zijn jarenlange inzet bij het NK in Hengelo. Hij kreeg de onderscheiding onder meer op basis van zijn vele verdiensten voor de schaaksport. Al op zijn vijftiende werd hij jeugdschaakleider van de schaakvereniging Naaldwijk, waar hij vervolgens ook actief was als lid van de propagandacommissie, oprichter en redacteur van het clubblad en penningmeester. Na zijn verhuizing naar Leiden richtte hij daar de schaakvereniging Op Eigen Wieken op. Deze zou snel uitgroeien tot een van de grootste en succesvolste jeugdschaakclubs van Nederland. Naast voorzitter en jeugdleider van OEW was Ger Dekker in zijn Leidse tijd ook voorzitter van de jeugdcommissie van de Leidse schaakbond en organiseerde hij regionale clubkampioenschappen, persoonlijke kampioenschappen en schoolschaakkampioenschappen. Vanaf 1981 vervulde hij ook functies op landelijk niveau, zoals in de organisatie van het Open NK jeugdschaken, het NK snelschaken en het NK Rapidschaak. Ook binnen de landelijke Motiefgroep Schaken was hij bestuurlijk actief.

Eenmaal verhuisd naar Noord-Brabant in 1989 was Ger Dekker actief als voorzitter van schaakvereniging Deurne, redacteur, oprichter van de jeugdafdeling en de damesschaakafdeling (zie ook het aprilnummer van Schaakmagazine), hoofd jeugdzaken van de Noord-Brabantse Schaakbond, afgevaardigde in de bondsraad en voorzitter van de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant. Voor deze lange lijst van activiteiten was Ger Dekker al benoemd tot erelid van OEW en van Schaakvereniging Deurne en had hij van de KNSB de Erespeld voor bijzondere verdiensten gekregen. En nu dus deze hoge koninklijke onderscheiding.

Ger Dekker wordt gefeliciteerd door burgemeester Daandels van Deurne. Op de achtergrond echtgenote Tineke Dekker.

In Leiden ontvingen nog eens vijf andere jeugdleiders van Op Eigen Wieken een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Lenferink, zelf een schaker, begon zijn toespraak met de notatie van een eigen partij. Daarna gaf hij een uitvoerige opsomming van de merites van deze jeugdclub: onder de oud-leden bevinden zich drie grootmeesters (Erik van den Doel, Jan Smeets, Dennis de Vreugt), drie internationale meesters (Thomas Willemze, Stefan van Blitterswijk en Jop Delemarre) en één FIDE-meester (Marc Erwich). De club plaatste zich in haar 25-jarig bestaan achttien keer voor het NK voor clubteams en behaalde daar acht keer een eerste, vier keer een tweede en vijf keer een derde plaats.
Individuele leden belandden ontelbare malen op het erepodium; onder hen ook veel meisjes. De gemeente Leiden beloonde OEW al eerder met de Leidato-sportprijs, de aanmoedigingsprijs van de Leidse sportfederatie en het toekennen van een topsportsubsidie. Daarna werd het tijd om enkele vrijwilligers, die het cement van de club vormen, individueel in het zonnetje te zetten.

Piet Pouw
Het had Hare Majesteit behaagd de hoogste onderscheiding van alle 23 Leidse decorandi toe te kennen aan Piet Pouw, thans ondermeer actief als medewerker van het Servicepunt West. Naast zijn vele werkzaamheden op landelijk en internationaal niveau op het culturele vlak vervulde Piet binnen de schaakwereld vanaf 1991 functies als jeugdleider bij OEW, competitieleider, lid van de technische en jubileumcommissie en was hij tien jaar lang voorzitter. Binnen de regio organiseerde en leidde hij vele toernooien en kampioenschappen.

Harry Delemarre
Harry Delemarre werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn vrijwillige werkzaamheden binnen de schaakwereld begonnen in 1985 bij OEW. Hier vervulde hij functies als voorzitter, groepsleider en lid van jubileumcommissies; binnen de regionale Leidse schaakbond was hij actief als groepsleider bij toernooien. Ook organiseerde hij toernooien voor basisscholen en was hij van 1997 tot 2000 toernooidirecteur van het gesloten NK Jeugd, dat in Leiden werd gehouden. Van de KNSB ontving hij hiervoor al de Erespeld voor bijzondere verdiensten. OEW had Harry, die vooral geroemd wordt om zijn talent om de jongste kinderen de beginselen van het schaken bij te brengen, al in 1997 benoemd tot erelid.

Dik de Heer
Het derde erelid van OEW, Dik de Heer, kreeg dezelfde koninklijke onderscheiding. Dik wordt beschouwd als de jeugdleider van OEW, maar sinds Ger Dekker hem in 1983 vroeg om de leiding te versterken heeft hij vrijwel alle functies binnen de club uitgeoefend: beheerder van de schaakbibliotheek, redacteur en typist van het clubblad, secretaris, voorzitter, lid technische commissie en lid van jubileumcommissies. Daarnaast was hij de vaste begeleider van teams bij het NK, maakte hij selecties voor trainingen en evalueerde die met de trainers. Binnen de regio was hij actief als lid van de jeugdcommissie, penningmeester en schoolschaakleider en organiseerde hij ondermeer vijftallencompetities en persoonlijke kampioenschappen. Op landelijk niveau was hij ruim tien jaar betrokken bij de organisatie van het NK snelschaak voor de jeugd
.

Van links af Harry Delemarre, Ria Fijn van Draat, Suzy Willemze, burgemeester Lenferink, Dik de Heer en Piet Pouw.

Suzy Willemze
Ook Suzy Willemze, dit jaar gekozen als eerste vrouwelijke voorzitter van OEW, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is sinds 1990 groepsleider; daarnaast was ze redacteur van het clubblad, lid van de technische commissie en jubileumcommissies en trainer van de jongste kinderen. Op regionaal niveau was ze lid, secretaris en voorzitter van de jeugdcommissie en scheidsrechter. In de jaren dat de gesloten Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Leiden werden gehouden was zij betrokken bij de organisatie. In 2006 benoemde OEW haar tot lid van verdienste.

Ria Fijn van Draat
De derde OEW'er die werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau was Ria Fijn van Draat. Zij zet zich sinds 1991 in voor deze club, waar zij zich vooral bezighoudt met het verspreiden van informatie over toernooien, het verzamelen van aanmeldingen en het organiseren van het vervoer voor toernooideelnemers. Daarnaast heeft zij deel uitgemaakt van allerlei jubileumcommissies, is zij waarnemend secretaris geweest en zorgt zij voor de loterijprijzen voor de slotavonden van de club. Ria verrichte ook ondersteunende werkzaamheden bij het gesloten NK in Leiden en is eveneens in 2006 benoemd tot lid van verdienste van OEW.

Jeugdschaakclub Op Eigen wieken kan trots zijn op zijn vrijwilligerskader!
(Wilna Louwrier)

---

Koninklijke onderscheiding voor Frans Maas

Vanwege zijn grote verdiensten voor de schaaksport is Frans Maas op vrijdag 27 april benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. De versierselen werden opgespeld door de burgemeester van Vlaardingen. Frans Maas is op dit moment voorzitter van HZP Schiedam en voor die vereniging heeft hij met grote inzet allerlei functies vervuld. In de tijd dat hij voorzitter van de Rotterdamse Schaak Bond was heeft hij de RSB door een uitermate moeilijke periode geleid. Als dank werd hij indertijd benoemd tot erelid van de RSB.

Later trad Frans Maas toe tot het bestuur van de KNSB en werd hij lid van verdienste van de KNSB. In de tussentijd vervulde hij nog zoveel andere taken dat deze Koninklijke onderscheiding meer dan verdiend is. (FG)

Een stralende Frans Maas ontvangt de versierselen.
---

Bessel Kok over de plannen van Global Chess

Tijdens het FIDE-congres van Turijn 2006 stond de verkiezing van de FIDE-president op de agenda. De Nederlander Bessel Kok presenteerde zich als tegenkandidaat van de zittende FIDE-president Kirsan Iljoemzjinov. Iljoemzjinov won ruim, tot teleurstelling van de westerse landen en vele topspelers.

Kok presenteerde zich als het fatsoenlijke alternatief voor Iljoemzjinov. In de praktijk liggen de tegenstellingen echter niet zo zwart wit als op het eerste gezicht lijkt. Zo bleek afgelopen woensdag weer, toen de BV Global Chess bekend maakte bij het Max Euwe-Centrum in te trekken en zich bezig te gaan houden met het wereldwijd bevorderen van het professionele schaken. Daartoe behoort ook de strijd om het wereldkampioenschap.

Tijdens een interview na afloop maakte Kok bekend dat Global Chess een licentieovereenkomst met de FIDE gaat tekenen en een aantal activiteiten van de FIDE gaat overnemen. Iljoemzjinov is reeds akkoord. Het wachten is nog op de toestemming van de FIDE Presidential Board. Dat zal wel goed komen, want bij het tekenen van het contract in het Max Euwe-Centrum was ook FIDE-vicepresident Geoffrey Borg aanwezig.

Interviews met Kok en Borg zijn te zien op www.chessvibes.com. MEC-voorzitter Jan Nagel legt op dezelfde site uit wat de plannen met het schaakinstituut zijn.

---