Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap bindt vervroegd strijd aan met grote waternavel

26 april 2007 - Dit jaar begint het groeiseizoen van de exotische waterplant grote waternavel wel heel vroeg. Signaleren we de plant doorgaans vanaf mei/juni, nu hebben we eind april op twee plekken al in totaal 300 kilo planten verwijderd. Het waterschap bindt dan ook vervroegd de strijd aan met deze exoot.

Na een zeer zachte winter en een uitzonderlijk warm voorjaar kon het eigenlijk niet uitblijven: medewerkers van het waterschap signaleren al in april de eerste grote waternavel. En dat terwijl deze plant vorig jaar ook al tot aan kerst bestreden is.

Al enkele jaren zijn de waterschappen bezig met de bestrijding van de grote waternavel. Deze uitheemse plant is een enorme groeier, die in korte tijd hele watergangen kan verstoppen.

Om een explosie van de grote waternavel tegen te gaan gaat het waterschap de komende twee weken extra inspecteren op de aanwezigheid van de waterplant. Ieder plantje wat we tegenkomen wordt met wortel en tak verwijderd. Het waterschap hoop met een grondige aanpak in het voorjaar de problemen in het groeiseizoen voor te zijn.