Gemeente Rotterdam

De commissie ESMV was op 19 april jl. samen met het consumentenplatform reizigersbelangen openbaar vervoer (PROV) te gast bij de Stadsregio, waar zij is geïnformeerd over de taken van de Stadsregio op het gebied van Openbaar Vervoer en de mogelijkheden voor de regiogemeenten om de besluitvorming te beïnvloeden.

Aanbesteding busvervoer per 1 januari 2009

De commissie sprak over de aanbesteding van het busvervoer en personenvervoer over water per 1 januari 2009. De heer Vonk van de Stadsregio wees hij op het feit dat de gemeente inhoudelijk invloed kan uitoefenen bij het opstellen van het Programma van Eisen. Later is het nog mogelijk om via de Jaarplannen het een en ander bij te stellen, maar dan kunnen er geen nieuwe eisen worden opgenomen. Het is verder van belang om de aanbestedingsprocedure zo zuiver mogelijk te voeren, omdat de RET nu is verzelfstandigd. Alle andere gegadigden zullen de aanbestedingsprocedure en de verrichtingen van alle partijen nauwgezet volgen. De aanbesteding is opgesplitst om zoveel mogelijk (ook kleinere partijen) serieus me te laten dingen. De verwachting is dat de aanbesteding wel groot genoeg is om ook buitenlandse partijen mee te laten dingen.

Personenvervoer over water

Hierna volgde een presentatie door mevrouw Van der Eijck over het personenvervoer over water. Zij gaf aan dat een buitenlandexcursie naar de steden Hamburg, Göteborg en Kopenhagen onderdeel was van de marktverkenning die voor deze toepassing van vervoer is uitgevoerd. Dit najaar zal voor de duur van twee jaar een pilot Hoek van Holland - Maasvlakte/Europoort beginnen. Directeur De Boer van de huidige Waterbus tussen Dordrecht en Rotterdam vertelde over zijn ervaringen met deze vorm van personenvervoer over water.

Bron: Griffie, 22-04-2007