Twee op de drie mbo'ers had liever een hbo-opleiding gedaan

27.04.2007 / 17:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hogeschool inholland

Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

Van de ondervraagde werknemers denkt 64% dat ze hogerop kunnen komen met een vervolgopleiding na het mbo. Onder studenten leeft dit nog meer (78%). De meerderheid van de mbo'ers met een baan geeft aan dat ze zouden doorleren als ze wederom voor dezelfde keuze zouden staan. Mbo-studenten (twee op de drie) zijn positiever over hun carrièrekansen dan werknemers op mbo-niveau (meer dan 50%).

Associate Degree
Het onderzoek van Heliview vormt voor Hogeschool INHOLLAND een belangrijke graadmeter voor het succes van de nieuwe Associate Degree die start in september. Onder deze naam biedt de Hogeschool in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag drie nieuwe tweejarige bachelors opleidingen aan. Met deze kortdurende vol- en deeltijd opleidingen vervult de onderwijsinstelling een wens van veel mbo'ers (studenten en werkenden), die opzien tegen het volgen van een vierjarige hbo-opleiding. Drijvende kracht achter de komst van de Associate Degree is MKB Nederland, dat voortdurend signalen ontvangt uit het bedrijfsleven over een tekort aan hbo'ers.

Wake-up call
Hogeschool INHOLLAND is de eerste onderwijsinstelling in Nederland die in nauw verband met MKB Nederland uitgebreid ruchtbaarheid geeft aan het bestaan van de Associate Degree. Op de Dag van de Arbeid, 1 mei a.s., start een intensieve 'wake up' actie onder mbo'ers, om ze te attenderen op de nieuwe tweejarige opleiding. Er worden roeptoeters uitgedeeld op straat, er volgt een radiocampagne en er worden andere promotiemiddelen ingezet.

Ei van Columbus
'De bekendheid van de Associate Degree moet omhoog', aldus Lida van Stralen, programmadirecteur van de School of Communication, Media & Art. 'Het onderzoek van Heliview geeft duidelijk aan dat de behoefte om door te leren er is, maar dat men die vier jaar ziet als een grote barrière om het ook te doen. De Associate Degree is het 'Ei van Columbus'. Zeker als je niet wilt stoppen met werken of als je na je vierjarige mbo-studie in kort tijdsbestek een bachelor's degree wil halen en daarmee je positie op de arbeidsmarkt verbetert.'

Doorstroming
'Wij ontvangen signalen uit het bedrijfsleven dat er behoefte is aan hbo'ers (bachelors), maar ook om mbo'ers net wat meer te kwalificeren. De Associate Degree beantwoordt perfect aan die vraag', aldus Gertrud Visser- Van Erp, Secretaris Onderwijs bij MKB Nederland. 'We hopen dat de Associate Degree werknemers en studenten op MBO-niveau stimuleert om door te leren, zodat op de werkvloer doorstroming ontstaat naar vacante posities.'

//// einde persbericht ///

Noot voor de pers:
Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Stupers (woordvoerder College van Bestuur) via
06 - 510 70818 of Hans.Stupers@INHOLLAND.nl Het rapport van Heliview kunt u per e-mail of per telefoon opvragen.