PvdA Europees parlement


Einde monopolie creditcards in zicht

23 april 2007

Morgen stemt het Europees Parlement in Straatsburg over de richtlijn betalingsdiensten. PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg hoopt dat er behalve meer efficiëntie en snelheid vanaf 2010 ook meer concurrentie komt bij het betalen in het buitenland. Door de nieuwe richtlijn komt er één Europese markt voor betalingen met een bankpas.

"Vraag aan een willekeurige Nederlander waarom hij of zij een creditcard bezit, en het antwoord is in de meeste gevallen: om op vakantie in het buitenland mee te kunnen betalen. Vanaf 2010 is dat dus in ieder geval niet meer nodig. Je kunt dan overal in Europa met één pas terecht", aldus Van den Burg. Nu kan er vaak alleen met de Maestro-functie of creditcard betaald worden. Voor winkeliers brengt dat veel kosten met zich mee, waar we uiteindelijk natuurlijk allemaal aan meebetalen. Van den Burg: "Nieuwe netwerken die overal in Europa functioneren, zorgen voor meer concurrentie. Dat sluit aan bij het onderzoek dat Neelie Kroes heeft aangekondigd naar een eventueel creditcardkartel. Het is belangrijk dat er goed toezicht is op zulke gigantische bedrijven."

Behalve het grensoverschrijdend betalen met een bankkaart worden er ook afspraken gemaakt over internationale doorlopende opdrachten en incassomachtigingen. In het buitenland een bankrekening openen alleen maar omdat je daar een abonnement op een tijdschrift wilt, of een energieaansluiting, is dus niet meer nodig. Nederlanders die (tijdelijk) in het buitenland gaan wonen, hoeven helemaal geen buitenlandse rekening meer te openen.