PvdA Europees parlement


Hervormingsgezinde Tukse presidentskandidaat is goed nieuws

24 april 2007

Het is goed nieuws dat de Turkse premier Erdogan partijleider van de regeringspartij APK blijft en de minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül kandidaat is om president te worden van Turkije. Dit zeggen PvdA-europarlementariërs Emine Bozkurt en Jan Marinus Wiersma.

Dat de huidige premier van Turkije Erdogan heeft besloten zich niet kandidaat te stellen, is belangrijk voor de EU, onderstreept Bozkurt. "Erdogan is voorstander van EU-hervormingen in Turkije en een populaire politicus. Zijn populariteit als partijleider én premier is nodig om de hervormingen succesvol verder door te voeren. Als president zou hij dat niet kunnen doen. Het presidentschap in Turkije is veel meer een symbolische dan een politieke functie."

Wiersma benadrukt dat Turkije zonder hervormingen geen lid kan worden van de EU. "Een hervormingsgezinde premier gesteund door een hervormingsgezinde president is een welkom scenario. Maar het is nu aan het Turkse parlement om de president te kiezen. De EU zal een democratische uitslag accepteren en steunen."

Bozkurt, rapporteur vrouwenrechten in Turkije voor het Europees Parlement, benadrukt dat de rol van vrouwen in de politiek in Turkije nog moet worden vergroot. "Erdogan heeft toegezegd meer vrouwen op kieslijsten te plaatsen. Ik hoop die ontwikkeling in de toekomst ooit bekroond te zien met een vrouwelijke kandidaat voor het presidentschap."

Het Turkse parlement kiest vrijdag een nieuwe president. Een eventuele tweede ronde volgt op 2 mei. Verwacht wordt dat Gül pas bij een derde ronde, op 9 mei, verkozen zal worden omdat dan minder stemmen nodig zijn.