PvdA Europees parlement


EU en Arnold Schwarzenegger: samen voor beter milieu

24 april 2007

Dorette Corbey

De hoeveelheid CO2 die vrij komt om een liter brandstof te maken moet stelselmatig naar beneden. De EU en de staat Californië gaan samen oplopen om dit voor elkaar te krijgen. Dit zegt PvdA-europarlementariër Dorette Corbey naar aanleiding van een bezoek volgende maand aan Arnold Schwarzenegger, gouverneur van die staat.

Corbey doet als EP-rapporteur brandstofkwaliteit op uitnodiging van Schwarzenegger mee aan een conferentie op 19 mei over brandstoffen. Het is de bedoeling om het productieproces schoner te krijgen 'from well to wheel'. Nu wordt vooral gekeken naar de uitstoot van CO2 bij verbranding, dus bij het gebruik. Zowel Californië als de Europese Commissie willen tijdens het productieproces ook minder uitstoot zien.

De productie zorgt naar schatting voor een uitstoot van 500 gram CO2 per kilo brandstof. Volgens het in januari gelanceerde voorstel van de Europese Commissie moet dat getal vanaf 2011 elk jaar met een procent omlaag. Dat kunnen oliemaatschappijen bereiken door, naar eigen keus, schone biobrandstoffen bij te mengen, schonere technieken te gebruiken bij het oppompen of milieuvriendelijker te transporteren van de bron naar de pomp.

Volgens experts is jaarlijks één procent CO2-vermindering veel. "Als dat niet zo is, ben ik de eerste die snellere actie vereist," zegt Corbey. Bovendien wil ze bekijken of er ook naar andere criteria moet worden gekeken bij de bepaling van de milieuvriendelijkheid van het productieproces, bijvoorbeeld naar sociale criteria of algemene duurzaamheid. Voorkomen moet worden dat biobrandstoffen ten koste gaan van voedselvoorziening of leiden tot versneld kappen van tropische bossen.

Corbey is ingenomen met de plannen uit Californië en Brussel omdat ze veel keuze laten aan de industrie . "Het is heel belangrijk dat de olie-industrie nu ook klimaatverplichtingen krijgt. Tot nu is vooral gekeken naar de auto-industrie, sinds kort staat de luchtvaartsector op de agenda en nu dus de oliebedrijven."

Schwarzenegger heeft vanwege zijn inzet op milieugebied de bijnaam 'emission terminator' verworven. Het imago van de VS als geheel op milieugebied is daarentegen niet al te best. Corbey: "Amerikanen zijn inderdaad niet enthousiast om landen verplichtingen op te leggen, zoals Kyoto doet. Wel zijn ze te bewegen bedrijven te verplichten schoner te werken. In Californië willen ze nu een begin maken met het aanpakken van hun olieverslaving."

Het EP is medewetgever op het dossier brandstofkwaliteit.