PvdA Europees parlement


'Wolfowitz moet weg bij Wereldbank'

25 april 2007

Jan Marinus Wiersma Wolfowitz moet vertrekken als voorzitter van de Wereldbank. Dit zegt PvdA-europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma naar aanleiding van een resolutie van zijn overkoepelende sociaal-democratische PES-fractie in het Europees Parlement over de betrekkingen met de Verenigde Staten.

Wiersma: "De positie van Wolfowitz is onhoudbaar geworden gezien de belangrijke rol die de Wereldbank speelt in de strijd tegen corruptie. Omdat die geur nu aan hem zelf kleeft, moet hij opstappen." Deze mening wordt gesteund door de PES in een resolutie over de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten waarover zojuist is gestemd in het Europees Parlement in Straatsburg. De christen-democratische EVP-fractie heeft tegen deze paragraaf gestemd.

De resolutie is een voorbereiding op de transatlantische top die volgende week op 30 april in Washington plaatsvindt. De tekst bevat vele onderwerpen, zoals het Amerikaanse raketschild, de WTO-onderhandelingen, dataprotectie en hedge funds.

Wiersma benadrukt de noodzaak van effectief multilateralisme."Bij een bezoek aan Washington vorige week merkte ik dat daar een andere wind waait. Door de Democratische overwinning in het Congres is er meer belangstelling voor een dialoog met de EU. Het besef is gegroeid dat de Irak-methode van eenzijdig optreden heeft gefaald."