PvdA Europees parlement


Europese samenwerking tegen overstroming rivieren

25 april 2007

Landen moeten samenwerken om het overstromen van rivieren te voorkomen. Omdat de klimaatverandering de kans op overstroming van de Europese rivieren de komende decennia sterk doet toenemen, is die samenwerking goed nieuws voor waterrijk Nederland. Dit zegt PvdA-europarlementariër Dorette Corbey naar aanleiding van de stemming zojuist in de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg.

De overstromingsrisico's nemen toe door klimaatverandering. De uiterwaarden in laaggelegen Nederland lopen extra gevaar. Het bebouwde oppervlak in de uiterwaarden is de laatste veertig jaar verdubbeld. De rivieren hebben hierdoor minder ruimte en dat kan verwoestende gevolgen hebben.

Corbey: "Solidariteit staat centraal, daar heb ik ook flink voor gepleit. Maatregelen die water in bijvoorbeeld Duitsland sneller doen afvoeren, mogen niet leiden tot overstromingen in ons land." Een ander pluspunt is dat de plicht tot overbodige en te gedetailleerde rapportages voorkomen. Zo maken rioleringen geen deel uit van de overeengekomen wetgeving.

Omdat het gaat om een compromispakket tussen Parlement en de Raad is de wetgevingsprocedure na de stemming van vanmorgen afgerond. De lidstaten moeten de richtlijn binnen twee jaar omzetten in nationale wetgeving. In 2012 moeten ze beoordelingen klaar hebben van overstromingsrisico´s van rivieren op hun grondgebied. Vier jaar later moeten er beheerplannen zijn om die risico's te beperken.