PvdA Europees parlement


Consument moet kartelschade kunnen claimen

25 april 2007

Ieke van den Burg

Het Europees Parlement steunt de Europese Commissie in de aanpak van kartels en vergoeding van geleden schade bij consumenten, zo blijkt uit een stemming vandaag over het groenboek "Private handhaving". PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg is tevreden dat de Europese Commissie onderzoek doet naar de mogelijkheden om kartelschade ook aan consumenten te vergoeden.

Wanneer bedrijven antitrust regels overtreden, vloeien de boetes die ze betalen in de kas van de EU. Daarnaast kunnen de gedupeerden van het kartel een claim indienen. De Europese Commissie onderzoekt hoe de geleden schade aan de consument kan worden vergoed. Van den Burg: "Naar aanleiding van het Nederlandse bierkartel zou bijvoorbeeld de Consumentenbond namens een groep consumenten een class action rechtzaak kunnen starten."

In de Verenigde Staten wordt vaak méér dan alleen de directe schade gecompenseerd. Zo ver wil Van den Burg niet gaan: "Ik zit niet te wachten op een Amerikaanse claimcultuur waar iedere fout van een bedrijf meteen leidt tot miljoenenvergoedingen."