PvdA Rotterdam


Alive and kicking

Vr 27 Apr 2007 - Fouad El Haji
Alive and kicking

Drie dagen feest. Waar vind je dat nog vandaag de dag, zo midden in de stad? Maandag is het Koninginnedag, maar eerst krijgen we vrijdag en zaterdag het Rotterdam Amazigh Festival. Ik ben er helemaal klaar voor.
De laatste keer dat ik vanuit een podium en met een microfoon in de hand iets tegen het aanwezige publiek mocht zeggen, ging alle aandacht naar mijn dochter uit. Ik had nauwelijks "dames en heren" gezegd, of zij riep papa, papa, dat is mijn papa en rende vervolgens naar het podium. Ik kan me nog herinneren dat ik iets moest improviseren, al weet ik bij god niet meer wat.

Het Amazigh Festival vindt voor de tweede keer plaats. Een veelzijdig en verassend festival waarin de Berber cultuur centraal staat en waar je zintuigen tekort komt.
Veelzijdig omdat het plaats biedt aan tal van kunst- en cultuuruitingen tegelijk. Van popmuziek tot toneel en van schilderkunst tot literatuur, enzovoorts. Kortom, uw en mijn Amazigh-hart zullen beslist niets tekortkomen dit weekend. En dat is maar goed ook, want als het er op aankomt, zit er een kleine Amazigh in ons allemaal.

Het Amazigh festival is ook verassend omdat het erin slaagt om een breed programma te brengen zonder import uit Noord Afrika. Het programma aanbod is voor negentig procent gewoon Nederlands of Europees. Ga maar na, er is muziek uit Frankrijk en België, een expositie van de Schiedamse kunstschilder Abttoy, toneel, cabaret, een fototentoonstelling. Allemaal van Nederlandse bodem. Wat is er dan zo Berbers aan het festival? Welnu, ik vermoed dat de kunstenaars, de makers van al dit moois van Amazigh origine zijn. Het festival toont ook aan dat de Amazigh cultuur zich snel ontwikkelt en in staat blijkt om zich prima aan te passen. Misschien dat alive and kicking de lading iets beter dekt.

Vorig jaar vond het festival voor de allereerste keer plaats. Het werd toen geopend door oud- wethouder Van den Anker. De lezing ging toen over de vraag in hoeverre het geweld in de Islam voortkomt uit het geweld rond de ontstaansgeschiedenis van deze godsdienst. De analyse van de professor deed toen veel stof opwaaien.
Vanavond wordt het festival geopend door wethouder en loco-burgemeester Kriens. Dit jaar gaat de lezing over Islam en democratie en de positie van de vrouw daarin. Of dit ook veel stof zal doen opwaaien? je zou denken dat we inmiddels wel wat gewend zijn, maar we zullen zien.

Dit weekend mag ik weer vanuit het podium en weer met de microfoon in de hand iets tegen het publiek zeggen. Iets over het belang van kunst en cultuur voor identiteitsontwikkeling. Klinkt heel academisch, maar wees niet bang; ik heb maar vijf minuten. Mijn dochter heeft nu beterschap beloofd. Ik heb haar van mijn kant beloofd dat we maandag én naar oma gaan én naar Koninginnedag. Maar of zij zich aan haar belofte houdt, valt nog te bezien. Ik wil deze keer wel meer kunnen zeggen dan "dames en heren".