Gemeente Apeldoorn

Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen tijdens de Algemene Gelegenheid 2007

Ter gelegenheid van Koninginnedag 2007 is aan negentien inwoners van de gemeente Apeldoorn een Koninklijke Onderscheiding toegekend. Hiervan zijn er vrijdag 27 april achttien door burgemeester mr. G.J. de Graaf uitgereikt. Eén Koninklijke Onderscheiding werd elders uitgereikt. Tevens kreeg één niet-Apeldoorner uit handen van burgemeester De Graaf zijn onderscheiding uitgereikt.

Gedecoreerden Algemene Gelegenheid 2007 op 27 april 2007 (O-N is Orde van Oranje Nassau)

De heer mr. E.B. Blankhart (61 jaar, Beekbergen, Ridder O-N) was tot november 2006 gedurende 25 jaar notaris in Beekbergen. De heer Blankhart vervulde naast zijn werk vele onbetaalde functies. Zo was hij ruim 20 jaar adviseur en bestuurslid van het bestuur van de Stichting Vermogensbeheer Hoogeland Zorg en adviseur van de Stichting Philadelphia Zorg in Nunspeet. Verder was hij actief voor diverse stichtingen, waaronder Gebroeders Bakkers Weeshuis in Zutphen, Middelste Molen in Loenen, Spelderholt en J.J. Dondorp Educatie in Beekbergen en de stichting Beekbergen Klassiek.

De heer C. Boon (85 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was werkzaam als personeelsbeoordelingsadviseur bij het Ministerie van Defensie en bij Rijkswaterstaat. Gedurende ruim 50 jaar was hij vrijwillig actief voor de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), het latere CDA. In 1989 was hij medeoprichter en tot 1996 voorzitter van de Stichting Vrienden van het Apeldoorns Christelijk Gemengd Koor. Vanaf 1950 biedt de heer Boon als adviseur en praktisch ondersteuner hulp bij vooral financiële aangelegenheden aan een groot aantal mensen in zijn omgeving.

De heer A.C.M. Eijkenboom (71 jaar, Apeldoorn, Ridder O-N) is al geruime tijd gebonden aan een rolstoel. In de afgelopen dertig jaar heeft hij zich ontwikkeld tot een atletiekkenner met een passie voor de jeugdatletiek. Vanaf de jaren '60 tot 1974 was hij hoofdtrainer van atletiekvereniging ALO, later PAC Rotterdam. En van 1988 tot 2001 was hij hoofdtrainer van meerkamp AV'34. In 1995 nam hij het initiatief voor de realisatie van een indoor hal en uiteindelijk heeft dit geresulteerd in de realisatie van het Omnisportcentrum Apeldoorn. De heer Eijkenboom heeft een grote bijdrage geleverd aan de Stichting Topsport Apeldoorn. Als trainer en trainers-coördinator heeft hij het complete technische beleid opgezet en geschreven. Hij leverde tevens een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de atletieksport in Nederland.

Mevrouw J.J. Fluit (76 jaar, Hoenderloo, Lid O-N) was tot 1992 werkzaam in de huishouding bij de Hoenderloo Groep. Vanaf 1965 is zij actief voor een grote groep mensen in haar woonplaats Hoenderloo. Zij zet zich in voor alleenstaande ouderen, zieken, maar ook voor de jeugd. Ook binnen de kerk is mevrouw Fluit zeer actief. Ze vervoert oudere kerkgangers, bezorgde en distribueerde jarenlang meerdere christelijke week- en maandbladen. Ook was ze gedurende 25 jaar zondagsschooljuf. Mevrouw Fluit wordt in Hoenderloo gezien als 'contact-lijm' binnen een grote groep mensen.

De heer G.J. Goedhart (71 jaar, Wenum Wiesel, Lid O-N) was werkzaam bij Museum Paleis het Loo. Vanaf 1972 is hij op vrijwillige basis molenaar van de Wenumse Watermolen, een molen die dateert uit ongeveer 1313. In 1981 richtte de heer Goedhart de stichting Wenumse Watermolen op en werd voorzitter van de stichting die als doel had de molen te restaureren en te behouden. In 1984 werd de gerestaureerde Watermolen heropend. Vanaf 2001 is de heer Goedhart penningmeester van de Stichting tot Herinrichting, Instandhouding, Beheer en Onderhoud van het terrein van de Wenumse Watermolen. Doel van deze stichting is het terrein rondom de molen te verfraaien. Sinds 2001 is de heer Goedhart vrijwilliger bij Paleis het Loo.

De heer J.C. Groenenberg (64 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was tot 2003 werkzaam bij de gemeente Apeldoorn en was tevens lid van de Ondernemingsraad. Van 1972 tot 1996 bekleedde hij meerdere bestuursfuncties bij Hockeyclub Ares. Zo was hij lid van de scheidsrechterscommissie, secretaris en lid van de technische commissie. Naast deze bestuursfuncties was de heer Groenenberg gedurende deze periode ook trainer en coach bij Ares. Vanaf 2000 is hij lid accommodatie- en veldencommissie en vanaf 2003 traint en begeleidt hij een groep van circa 16 lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen.

mr. G.J.M. Hoogeboom (59 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) is werkzaam als directeur bij de Stichting Spectrum, Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Gelderland. De heer Hoogeboom is al vanaf 1973 actief op vrijwillig gebied. Zo was hij vrijwilliger bij het JAC (Jongeren Advies Centrum) en voorzitter van de Volwasseneducatie DAS in Apeldoorn. Op het culturele vlak is hij ook al jaren actief. Gedurende tien jaar was hij voorzitter van STAP (Stichting Apeldoornse Pleinfeesten) en vanaf 1992 is hij voorzitter van de Stichting Culturele Pleinmarkt Apeldoorn. Vanaf 2001 is de heer Hoogeboom voorzitter van de Steunstichting Inca Educa; deze stichting verricht sociaal, cultureel en educatief werk voor kansarme jongeren in Cusco Peru.

De heer A.F. Kramer (66 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was werkzaam in het onderwijs. Vanaf 1970 is hij actief op het terrein van wandelen en natuur. Binnen het NIVON, een landelijke vereniging van natuurvrienden met circa 30.000 leden is de heer Kramer al lange tijd betrokken bij veel activiteiten. Zo was hij lid van het hoofdbestuur van het NIVON, lid en vice-voorzitter van de Stichting Wandelplatform-LAW, een overkoepelende organisatie voor langeafstandswandelingen en wandelsport. Vanaf 1970 tot heden is de heer Kramer beschrijver en markeerder van langeafstandswandelroutes.

De heer W. Kroon (74 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was tot zijn pensioen werkzaam als directeur van basisschool De Wegwijzer in Apeldoorn. In dat kader was hij bestuurslid van de Raad van Toezicht van de Algemene Onderwijsbegeleidingsdienst, de huidige IJsselgroep. Vanaf 1988 is de heer Kroon vrijwilliger bij Nationaal Museum Paleis het Loo. Zo hield hij zich bezig met rondleidingen en gaf hij lezingen. Vanaf 1990 was hij bestuurslid en later adviseur van de Stichting Apeldoornse Monumenten. Tevens verzorgt hij door het hele land lezingen voor bijvoorbeeld verenigingen over aan het Koninklijk Huis gerelateerde onderwerpen en oud Apeldoorn. De heer Kroon is auteur van vier boeken, waaronder 'Thuyss opt Loe' en zijn laatste boek gaat over de geschiedenis van het Meisjesweeshuis in Apeldoorn.

De heer R. van Luttikhuizen (64 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen. Gedurende 15 jaar was hij voorzitter en secretaris van de Ondernemingsraad van de werkplaats van de NS in Amersfoort. Ook was hij secretaris van de districtsvakgroep Utrecht-Gelderland van de NS. Gedurende 20 jaar was hij bestuurslid van de CNV Bedrijfsledengroep. Op dit moment is de heer Van Luttikhuizen nog actief voor de CNV 'Kom Over', de huidige CNV Internationaal en lid van de werkgroep Anders Actieven Gepensioneerden.

De heer I. Maaswinkel (80 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was tot 1988 werkzaam bij een aannemingsbedrijf. Gedurende ruim 30 jaar was hij actief binnen de Christelijk Gereformeerde Kerk Rotterdam-Centrum. Zo was hij zondagsschoolonderwijzer en voorzitter van de kerkenraad. Vanaf 1988 is de heer Maaswinkel woonachtig in Apeldoorn en heeft hij zijn kerkelijke werkzaamheden voortgezet bij de Christelijk Gereformeerde Kerk Apeldoorn-Zuid. Ook was hij lange tijd voorzitter van de mannenvereniging Nehemia. Vanaf 2001 is de heer Maaswinkel voorzitter van de huiseigenarenvereniging van zijn appartementengebouw.

De heer E.H.M. Nijmeijer (74 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was maatschappelijk werker bij de Stichting Het Hoge Land in Beekbergen. Vanaf 1960 is hij actief voor diverse Christelijke Jongeren Verenigingen (CJV). Vanaf 1977 is hij ouderling binnen de Nederlandse Hervormde Kerk in Apeldoorn; ook organiseerde hij diverse activiteiten. Van 1984 tot 2000 was de heer Nijmeijer penningmeester van de personeelsvereniging van zijn voormalige werkgever. Vanaf 1994 is hij curator en bewindvoerder ten behoeve van de thuisloze medemens via Het Hoge Land. Ook landelijk was hij actief binnen de thuislozenzorg.

De heer J. de Ronde (71 jaar, Ugchelen, Lid O-N) was werkzaam bij TNO in Apeldoorn. Vanaf 1960 is hij actief voor de jeugd. Zo was hij jeugdleider van het kampwerk van het Landelijk Centrum voor Gereformeerd Jeugdwerk en jeugdouderling van de Gereformeerde Kerk in Delft. Van 1977 tot 1985 was hij jeugdwerker binnen de Apeldoornse Gereformeerde Kerk en voortrekker van de Gereformeerde Jeugd Organisatie. Van 1986 tot 2006 was de heer De Ronde onder andere actief als kerkenraadslid; daarvan was hij tien jaar afgevaardigde naar de Provinciale Synode van de Gereformeerde Kerken. Op dit moment is hij voorzitter van de Gereformeerde Kerkenraad Ugchelen.

Mevrouw C. Rutgers-Vlottes (86 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was werkzaam bij de Anza Nettenfabriek. Vanaf 1983 zet zij zich in als verzorger van de hulpbehoevende medemens. Bijna dagelijks bezoekt zij diverse mensen in verzorgingshuizen. Op de fiets en door weer en wind brengt zij mensen die ziek, zwak, eenzaam of oud zijn. Door haar positieve uitstraling is mevrouw Rutgers een grote steun voor deze hulpbehoevende mensen.

De heer B. van Tergouw (70 jaar, Oosterhout Gld, gemeente Overbetuwe, Ridder O-N) is oprichter van Riant Caravanbouw en voormalig eigenaar van het in 1974 aangelegde gelijknamige Recreatie- en Bungalowpark in het Gelderse Oosterhout. In 1986 was hij oprichter en organisator van de Internationale Menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn, tevens voorzitter van de gelijknamige stichting. De heer Van Tergouw is al vele jaren een begrip in de mensport. Dankzij zijn inzet is de jaarlijkse Internationale Menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn uitgegroeid tot een evenement met internationale faam met deelnemers uit circa twintig landen. Het evenement is gratis toegankelijk en trekt jaarlijks 20.000 tot 25.000 bezoekers. In overleg met de burgemeester van Overbetuwe wordt de onderscheiding in Apeldoorn uitgereikt.

De heer ir. J. Timmerman (71 jaar, Apeldoorn, Ridder O-N) was tot 1990 onder meer hoofd van de afdeling Fotogrammetrie van het Kadaster in Apeldoorn. Sinds 1990 is hij werkzaam in diverse consulting-functies, waaronder lid van de Organising Committee van het Wereldcongres van de International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS). Van 1975 tot 2000 was de heer Timmerman bestuurslid van de landelijke vereniging Fotogrammetrie (NVF). Ook was hij lid van het dagelijks bestuur van een Europese organisatie op het gebied van fotogrammetrie. Vanaf 1966 is de heer Timmerman actief binnen de Protestantse kerk. Sinds 1994 is hij bestuurslid van de Raad van Toezicht en Advies van het Verpleeg- en reactiveringscentrum Randerode en sinds 1998 voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrienden Gelre Ziekenhuizen.

De heer H. Veldhoen (71 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was werkzaam bij Crown Van Gelder Papier. Van 1964 tot 1993 was hij lid van de vrijwillige brandweer van Apeldoorn. In 1971 werd hij benoemd tot commandant van de verplichte bedrijfsbrandweer. Vanaf 1981 was hij een aantal jaar penningmeester en voorzitter van de Riant Ruiters in Beekbergen, ook was hij jurylid. Vanaf 1984 tot 2006 was de heer Veldhoen voorzitter en sinds 2001 vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening Centraal Nederland, provincie Gelderland en Utrecht. Hij heeft onder andere samen met het Leids Platform les-, leer- en examenstof ontwikkeld, ook organiseerde hij bedrijfshulpverleningsdagen.

Mevrouw B.F. Vermeulen-Gerritsen (57 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was vanaf 1981 bestuurslid bij het koor Raboeni en vanaf 1995 is zij bestuurslid van het christelijk gemengd zangkoor 'Looft den heer'. Vanaf 1982 is zij overblijfmoeder en aanspreekpunt op de basisschool De Mheen, zij regelde lange tijd de financiën met betrekking tot de overblijfuren. Naast overblijfmoeder was zij onder andere ook lid van de oudercommissie, feestcommissie, lees- en handvaardigheidsouder. Vanaf 2000 is mevrouw Vermeulen zorgvrijwilliger bij Hospice Apeldoorn.

De heer W.L. Wijmans (69 jaar, Apeldoorn, Lid O-N) was werkzaam bij Credit Lyonnais Handelsbanken. Vanaf 1984 is hij president van de Apeldoornse Dinsdagavond Kegelclub van de Sociëteit. Vanaf 1986 is hij bestuurslid van de stichting Game Fair; deze organiseert eenmaal per twee jaar een grootscheepse buitenmanifestatie voor met name natuurliefhebbers. Vanaf 1996 is de heer Wijmans voorzitter van de Stichting Medic, een vrijwilligersorganisatie die medische hulpgoederen en diensten helpt te verstrekken aan behoeftigen in economisch achtergebleven gebieden. Momenteel heeft de stichting 90 vrijwilligers. Vanaf 1998 is de heer Wijmans bestuurslid van de Stichting Rotary-Apeldoorn-Noord. Hij is verantwoordelijk voor een ordelijk en goed verloop van alle administratieve handelingen en beheert de kas van de Stichting Rotary Foundation van de club.

De heer W.A. Kuijpers (57 jaar, Apeldoorn, Lid O-N met de zwaarden) is sinds 1972 werkzaam bij het Ministerie van Defensie, sinds 2000 als Adjudant Onderofficier bij het Bureau Facilitaire Dienst, Algemene Zaken & Protocol op de Vliegbasis Soesterberg. Vanuit zijn hoofdfunctie was de heer Kuijpers diverse keren initiatiefnemer en trekker van complexe projecten op facilitair gebied. Zo was hij bijvoorbeeld de drijvende kracht achter een NAVO-oefening. De heer Kuijpers ontvangt de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden op het Ministerie van Defensie.

Voor het laatst bijgewerkt op: 27-4-2007 16:12