Time : 15:23:41
Date : 27 April 2007
Sender Name: Agence Fédérale de Contrôle Nucléaire

Het FANC publiceert de conclusies van de eindevaluatie van het actieplan van Electrabel m.b.t. de veiligheidscultuur in de kerncentrales van Tihange en Doel.

Uit de evaluatie van Electrabels actieplan ter verbetering van de veiligheidscultuur in de kerncentrales, dat er gekomen is naar aanleiding van een audit van het FANC, blijkt de wil van Electrabel om de werking van zijn organisatie te verbeteren en om de hiervoor vereiste middelen vrij te maken.

In 2004 had AVN (Associatie Vinçotte Nucleair) de directie van Electrabel ervan op de hoogte gebracht dat er tekenen waren vastgesteld die zouden kunnen wijzen op een degradatie van de veiligheidscultuur in de Belgische kerncentrales. Vervolgens heeft het FANC in deze installaties een audit uitgevoerd. Het is tengevolge van deze audit dat het FANC aan de exploitant gevraagd heeft om een actieplan op te stellen.

Het actieplan omvat de verbetering van de organisatie van de kerncentrales van Doel en Tihange, de versterking van de dienst voor de fysische controle in Doel en in Tihange, de optimalisatie van de relaties tussen beide kerncentrales en AVN, de opvolging door Doel en Tihange van de vragen en opmerkingen van AVN, evenals de relaties binnen de hiërarchische lijn te Tihange. Het FANC en de erkende instelling AVN volgen dit plan op en analyseren er de resultaten van.

Een dergelijk actieplan ter verhoging van de veiligheidscultuur, en zeker de implementatie ervan, loopt over meerdere jaren.

In maart laatstleden is het FANC overgegaan tot de eindevaluatie van het actieplan van Electrabel. De resultaten van de eerste evaluatie ­ die het FANC in maart 2006 had uitgevoerd ­ worden bevestigd: de nucleaire exploitant geeft duidelijk blijk van de wil om de werking van zijn organisatie te verbeteren en om de hiervoor vereiste middelen vrij te maken.

Het FANC publiceert op zijn internetsite een gedetailleerd informatiedossier publiceren m.b.t. de eindevaluatie van dit actieplan, en dit op het volgende adres: www.fanc.fgov.be

Het FANC is het Belgische overheidsorgaan dat als opdracht heeft de bevolking, de werknemers en het leefmilieu tegen de gevaren van de ioniserende straling te beschermen.

Contactpunt voor de pers:
GP-Presse@fanc.fgov.be
Tel: 02 289 21 11

URL: http://www.fanc.fgov.be
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR
Link to Press Release - NL